Каква ще бъде следващата роля на Шварценегер?

Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер представя кандидат-президента на републиканците Джон Маккейн на предизборна среща в Кълъмбъс, Охайо. Снимка: Ройтерс

Губернаторството на Арнолд Шварценегер навлиза в последните си години. Той все така умее да привлича вниманието на медиите и все по-често чува един и същи въпрос: какво ще прави след това? Дали бившият актьор ще си подели сцената с Ал Гор в ролята на кръстоносец, воюващ в защита на околната среда, дали ще пропагандира зелените технологии в администрацията на Барак Обама, дали ще се кандидатира за Сената? Или може би ще преследва по-мащабни политически реформи, както загатна при изявите си с кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, също толкова склонен към независимост като Шварценегер?

Несъмнено всяка възможност, която му дава по-голямо поле за изява, ще е по-привлекателна от ядовете в калифорнийското законодателно събрание. През по-голямата част от последните две години партийни битки го въвлякоха в преговори за преодоляване на финансовите проблеми на щата. Те го погълнаха изцяло, а рейтингът му падаше заедно с влошаването на икономическото състояние на Калифорния.

61-годишният губернатор републиканец беше питан неколкократно дали ще приеме длъжност в администрацията на Обама, ако му бъде предложена, най-вероятно в областта на алтернативните енергоизточници или в други екологични сфери. Някои от отговорите му бяха уклончиви, но той каза, че няма да напусне поста си до изтичането на мандата му през януари 2011 година. Шварценегер няма право да се кандидатира отново за губернатор. Той успя да си поеме дъх от тревогите около бюджета, когато неотдавна заедно с лидерите на 19 страни участва в среща на високо равнище по проблемите на глобалното затопляне, организирана от неговата администрация.
Целта на срещата беше амбициозна: да очертае схемата за следващия етап от преговорите за климата в ООН. Крайният срок за завършване на договора, който трябва да смени протокола от Киото от 1997, е декември 2009 година.

Може да изглежда твърде самонадеяно губернатор на един щат да се опитва да повлияе преговорите, но Шварценегер е уникален. Той успя да си създаде име на модерен екоактивист, повтаряйки едно и също послание: Намалете емисиите и инвестирайте в зелени технологии като слънчевата и вятърната енергия. И утвърди този свой имидж, макар че изпълнението на политиката му да е толкова трудно, че няма да приключи дори и след края на мандата му (приетият през 2006 година закон има за цел да намали емисиите с приблизително една трета до 2020 година.)

„Когато мисля какви действия да предприемем срещу климатичните промени и как да се справим с един глобален проблем, смятам губернатор Шварценегер за най-подходящия“, каза губернаторът на Илинойс от Демократическата партия Род Благоевич (преди да бъде арестуван за корупция – б.р.) на неотдавнашната среща по проблемите на глобалното затопляне. Името на Шварценегер се спряга като възможен кандидат за американския Сенат в случай, че сенатор Даян Файнстейн реши да се кандидатира за губернатор през 2010 година или ако предпочете да се кандидатира срещу сенатор Барбара Боксър. И двете са от Демократическата партия. Малко вероятно е един губернатор, свикнал със светлината на прожекторите, да се чувства удовлетворен като член на Сената, като един от стоте действащи лица. Центристките му политически виждания може да не му позволят да спечели първичните избори на републиканците в неговия щат. Роденият в Австрия политик не може да стане президент, защото конституцията на Съединените щати не позволява на pодените извън страната да се кандидатират за Белия дом.

Един от най-непредвидимите фактори е съпругата на губернатора, Мария Шрайвър, племенница на президента Джон Кенеди. Член на Демократическата партия и една от първите, подкрепили Обама, тя беше доста изненадана, когато Шварценегер обяви намерението си да се кандидатира за губернатор на повторните избори през 2003 година. Шварценегер казва,че това няма да се повтори. „Първото, което правя, преди да предприема нещо, е да отида при Мария и да й кажа: Мария, посъветвай ме какво да направя“, каза той в интервю за „Фокс нюз“.

Малко вероятно е да се завърне към холивудската си кариера. Филмовата звезда, която получи 30 милиона долара за последния „Терминатор“, твърди, че би предпочел да бъде екшън герой в по-сериозните дела като алтернативните енергийни източници и модернизирането на националната инфраструктура.

Шварценегер често споменава колко много се възхищава от роднините си, които са инициатори на Спешъл олимпикс и които продължиха семейната традиция да служат на обществото. Неговата движеща сила е амбицията му да остави подобно наследство. Шварценегер подписа договори за сътрудничество с губернаторите на западните щати и канадски провинции за развитие на регионална система за търговия с квоти за вредни емисии, целяща намаляването на емисиите на парникови газове. Неотдавна той подписа споразумения с правителствени лидери от Мексико, Канада, Бразилия и Индонезия, с които те се задължават да подпомагат инициативи, свързани с климата.

След няколко години в служба на екологията Шварценегер каза, че борбата срещу глобалното затопляне е станала част от него, точно както кариерата, поставила началото на международната му популярност – културизмът. „Всичко, което правя, е завинаги. Започнах да се занимавам с културизъм от ранна възраст и ще тренирам, докато падна мъртъв. Надявам се, че ще сложат гири и в ковчега ми“, казва той. „Искам да продължа да популяризирам фитнеса завинаги, така както искам завинаги да остана водещ природозащитник“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.