„Нойес Дойчланд“: Бойко Борисов е новият любимец в Брюксел

Габи Котленко

Българският министър-председател Сергей Станишев напуска парламента, след като предвожданото от него правителство оцеля след вот на недоверие заради липсата на напредък в борбата с организираната престъпност на 11 април 2008 година. Снимка: Ройтерс

Случайно ли беше това? Във всеки случай новината завари българския министър-председател Сергей Станишев и заместничката му Меглена Плугчиева напълно неподготвени в самолета им за Берлин: за пръв път в историята на ЕС Брюксел врътна кранчето на страна-членка заради корупция.

Поставените под въпрос през лятото 220 млн. евро са окончателно спрени, 340 милиона остават замразени – пари от евросъюза, които трябваше да отидат в София между другото за пътна инфраструктура. Или както подчерта премиерът Сергей Станишев, впечатлението, че България не се третира както другите страни-членки на ЕС може да има опасни вътрешнополитически последици. Защото по отношение на пропуските страната не се различавала от другите нови членки или дори от старите държави в ЕС.

Корупцията в страната процъфтява, крещящите пропуски са неоспорими, а търпението на Брюксел беше провокирано. Много българи казват, че е добре, че ЕС упражнява натиск. Но след като се е образувало десетилетия наред, блатото не може да бъде пресушено за няколко месеца. През април четири министъра от воденото от социалиста коалиционно правителство трябваше да освободят постовете си. Беше създаден постът на вицепремиер, който да наблюдава използването на европейските пари. Оттогава Меглена Плугчиева се бори на всички фронтове за страната си и за международното й признание. Но и за чудесата е необходимо време. Към това трябва да се прибави, че в момента правосъдието е сляпо с двете очи. А правителството е с вързани ръце. Затова то предложи закондателни промени в наказателно-процесуалния кодекс. Първите дела започнаха. Високопоставен сътрудник на фондовете за пътната инфраструктура трябва да влезе в затвора за пет години заради подкуп.

Но при цялата справедливост на обвиненията се натрапва мисълта, че Брюксел мери с двоен аршин. Докато срещу Румъния, където корупцията има не по-малко цветове, е размахан предупредителен пръст, на София й показват червен картон. И никой не говори за корупцията и за мафията в другите държави.

По време на една дискусия с Меглена Плугчиева в Берлин малко преди спирането на 220-те милиона не друг, а точно съветникът на генералния директор на Европейската служба за борба с измамите и корупцията д-р Волфганг Хетцер отправи изключително похвални думи. По инициатива на г-жа Плугчиева сътрудничеството било драстично подобрено и то за най-кратки срокове. И цялата страна, администрацията била разтърсена. Дни по-късно ЕС спря милионите. Защо беше цялото това лицемерие?

През юни в България ще се проведат избори. И явно в Брюксел на някого му пречи, че правителството в София се води точно от социалист. Меглена Плугчиева, която е дипломат, подчертава, че ще се бори с всички средства срещу това, ЕС да използва европарите като оръжие в предизборната борба. И не е сигурно дали с изборната победа на деснопопулисткия Бойко Борисов в България ще бъде въведен повече ред. Основателят на партия ГЕРБ е новият любимец на немските управляващи партии, особено на Християндемократическия съюз.

*Вестник „Нойес Дойчланд“ е бившият официоз на Германската единна социалистическа партия, управлявала в социалистическата ГДР. Днес е близък до наследилата я Лява партия.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.