Протестното шествие в памет на Стоян Балтов – фотогалерия

Приятели на Стоян Балтов носят неговия портрет на траурния митинг. Снимки: Булфото

Над хиляда и петстотин студенти от всички университети се събраха на траурно шествие в памет на техния колега Стоян Балтов днес. Сред тях бяха ректорът на Софийският университет проф. Иван Илчев и ректорите на шестте висши учебни заведения в София. Чрез шествието студентите изразиха и своя протест спрямо бездействието на държавата за проблемите на Студентски град. В специална декларация, която ще получат президентът, премиерът, министърът на вътрешните работи и кметът на столицата, студентите от Медицинския университет дават ултиматум до вторник вечерта, властите да отговорят с адекватни решения за проблемите в район „Студентски”. Скърбящите извървяха немалкото разстояние от зала „Христо Ботев” до трагичната дискотека „Амнезия”, като по пътя видяха „Sex shop”, закусвалня, дискотека и нощен бар… без да срещнат ни една библиотека или книжарница. За тяхната безопасност се „погрижиха” около 50 полицаи, може би ако имаше дори 10 пъти по-малко техни колеги в трагичната нощ, това нямаше да се случи. Скърбящите недоумяваха от какво точно са „пазени” или кой се „пази” от тях. Всички обаче са единодушни за едно: „В Студентски град няма власт, няма ред…там е в сила само законът на джунглата.”

Скърбяща приятелка на Стоян Балтов, носеща неговия портрет. Снимки: Булфото

Скърбяща приятелка на Стоян Балтов, носеща неговия портрет. Снимки: Булфото Студенти оставят свещичка на мястото, където бе намерено тялото на Стоян Балтов. Снимки: Булфото Подписката за справедливи присъди на убийците на Стоян Балтов. Снимки: Булфото  Венците на фона на трагичната дискотека "Амнезия". Снимки: Булфото  Приятели и състуденти на Стоян Балтов. Снимки: Булфото  Приятели на Стоян Балтов носят неговия портрет на траурния митинг. Снимки: Булфото  Траурното шествие на студентите на фона на билборд на "Секс шоп" в Студентски град. Снимки: Булфото

Шествието беше организирано от Медицинския университет в София и Студентския съвет към него. То започна в 10,30 ч. пред зала „Христо Ботев“ и стигна до дискотека „Амнезия“, където Балтов беше пребит от пияни младежи и почина от нараняванията си. Там протестиращите положиха венци и цветя. Пред сградата на общината на район „Студентски“ протестиращите поискаха бързо, сурово и справедливо наказание за виновниците за смъртта на Балтов; отчет на МВР и прокуратурата за извършената дейност и за обявяване на всички участници в побоя, както и достъп до видеоматериалите от вечерта на инцидента. Студентите настояха за засилена охрана от квалифицирани кадри в студентските общежития и навременна намеса на лекари от Бърза помощ при евентуално подадени сигнали и патрули, които да патрулират постоянно. Сред исканията им бяха и всички дискотеки и заведения в „Студентския град“ незабавно да изпълнят законовите и нормативните изисквания, а нарушителите да бъдат закрити; ограничаване на движението през „Студентския град“ и строг контрол при паркирането на автомобили по тротоари и зелени площи и забрана на продажбата на алкохол в района.

Ректорите на Медицинския университет проф. Ваньо Митев и на Националната спортна академия проф. Лъчезар Димитров призоваха спешно да се прекрати реституцията в „Студентския град“ и той да се оформи като студентски кампус без питейни и хазартни заведения. Според проф. Митев на територията на квартала има хазарт, проституция и се разпространяват наркотици, и това се знае от всички, но не се вземат мерки. Кметът на „Студентски град“ Димитър Дилчев поиска засилено полицейско присъствие и за охрана на общежитията в района.

В щата на Седмо РПУ на МВР, което отговаря за „Студентски град“, има 60 свободни места за полицаи, заяви директорът на СДВР комисар Николай Янев. „Ще намерим начин да подпомогнем работата на Седмо управление, като изпратим допълнително сили, но се надявам това да е временно, и животът там (в квартала) да се нормализира съвсем скоро“, каза Янев. По думите му наличието на 37 ресторанта, 11 дискотеки и осем нощни клуба в толкова малко място е внушително. Още от тази седмица започват контролът и проверките съвместно със Столичния инспекторат по нощните заведения в София, обеща той. С едноминутно мълчание паметта на Балтов почетоха и депутатите в пленарната зала.

Междувременно 16 хил. подписа на сливенски граждани с искане за справедлива присъда на убийците на Стоян бяха изпратени в София от сливенски ученици, за да бъдат внесени в 7- мо РПУ, съобщи Драгомира Капитанова, която е сред организаторите на инициативата. „Не смятаме че това е непредумишлено убийство и извършителите ще получат леко наказание. Абсурдно е да се смята, че алкохолът в кръвта на нападателите е смекчаващо вината обстоятелство. Това не е справедливо“, смятат протестиращите.

По случая първоначално бяха задържани петима души, но по-късно трима са били освободени. На две момчета, които са на 19 и 20 години, е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. На единия е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, а другият е пуснат от ареста срещу парична гаранция от 500 лв. Ако бъдат признати за виновни те може да получат от три до 12 години затвор.

По Булфото и БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.