Жена предизвика политическа война заради метод за забременяване

Анна Зашева: Отказахме цигарите със съпруга ми и забременях

Протест на майки до НДК вечерта, преди парламентът да отхвърли на първо четене създаването на фонд за подпомагане за забременяване ин витро. Снимка: Булфото

Партии напуснаха демонстративно парламента вчера заради един метод за забременяване – ин витро. И всичко започна заради една жена…
Анна Зашева е жената, към която български депутат се обърнал по време на заседание на здравната комисия с обидното предложение да й направи бебе „in vivo“, тоест – на живо, щом като не става „in vitro“ (виж тук повече за случая). Освен арогантния народен избраник, една от жените-депутати в комисията също апелирала: „Стига с това in vitro, искаме in vivo!“.

„Явно това им е някакъв майтап, който си върви още от работната група, докато са обсъждали проектозакона. И сигурно им е много забавно да го повтарят“, възмущава се Анна Зашева. Тя е председател на сдружение „Зачатие“ от 3 години насам. Организацията e създадена от момичета, които си кореспондирали във форума на dir.bg „Проблемно забременяване“ в опит да намерят решение на общия си проблем. Зашева не посочва името на депутата, не е сигурна кой е бил, не иска и да го знае.

Анна Зашева, жената, на която депутат на шега предложил да й направи дете на живо, вместо ин витро. Снимка: авторката

Около 30-ата си година, след 3 години изследвания, лечение и ходене по мъките, двамата със съпруга й решават да откажат цигарите. Три месеца по-късно тя забременява и днес е щастлива майка на 2-годишен син. За него казва, че е „бебе на „Зачатие“, защото се е появил, благодарение на помощта на всички. Анна Зашева е завършила българска филология, но работи като програмист. Голяма част от времето си посвещава на дейността на сдружението. Неговата цел е да обедини, информира и подпомага българските семейства, които не могат да имат свои деца, докато не им бъдат направени необходимите за целта изследвания и лечение.

Проблемът „ин витро“ в България

В България здравната каса отпуска средства на семействата с репродуктивни проблеми, които искат да направят опит за забременяване инвитро. Процедурата за кандидатстване обаче е толкова дълга, сложна и скъпа, че най-често хората, вместо да решат проблема си, губят излишно време, собствени средства и нерви, а накрая ги отхвърлят, защото не се „вместват“ в отпуснатите 1000 бройки годишно.

Един опит за забременяване ин витро в България, който включва лекарствата и самата процедура, излиза около 5-6 хиляди лева. В момента, ако семейството се класира сред избраниците на здравната каса, му дават 1380 лева, които стигат само за половината от лекарствата. За да подаде документи за държавна помощ, семейството трябва да си направи изследвания, които струват около 400 лева. Те обаче са валидни само 6 месеца, след което трябва да се правят нови.

Процедурата по кандидатстването е дълга. От година до година и половина минава, докато партньорите бъдат одобрени или отхвърлени. Във втория случай семейството е дало грешни пари, почти равни на очакваната държавна помощ, но без резултат.

В България всяка двойка има право само на един опит за забременяване ин витро с помощ от здравната каса. Много често бебето се получава чак след 2-3 неуспешни опита. Така българското семейство с репродуктивни проблеми, което е тръгнало да се бори да има дете, се сблъсква с непреодолими финансови затруднения. „Имаме случаи на хора, които над 10 години се борят, правили са 7-8 инвитро опита, изчерпали са всичките си финансови ресурси, заложили са си апартаментите, продали са си колите – ситуацията е много тежка“, казва Анна Зашева.

Протест на майки до НДК вечерта, преди парламентът да отхвърли на първо четене създаването на фонд за подпомагане за забременяване ин витро. Снимка: Булфото

Освен всичко, има възрастова дискриминация. Достъп до програмата получават само двойки до 35 години, въпреки че в днешния забързан свят, хората най-често осъзнават, че имат репродуктивни проблеми след тази възраст.

Поради изброените недомислици в здравната система, сдружение „Зачатие“, други пациентски организации и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве внасят в парламента проектозакон, чрез който да се създаде специален фонд за желаещите да забременеят ин витро. Идеята е фондът да усвои 10-те милиона лева, които бяха отпуснати тази година от бюджетния излишък за семействата с репродуктивни проблеми, за да се изхарчат парите целесъобразно, вместо да потънат в нечий джоб. Предвидено е в управлението на фонда да участват и пациентските организации, за да се гарантира контрол и прозрачност при изразходването на средствата. Въпреки неетичното поведение на депутатите в здравната комисия, те гласуват „за“, но проектозаконът е отхвърлен от бюджетната комисия с мотива, че ин витро процедурите няма да решат демографския проблем на България.

„Малко ли са нови между 2 000 и 5 000 българчета по тази програма годишно? – пита Анна Зашева. – Аз разбирам, че те искат решение, при което за 100 000 лева да се родят 100 000 българи, но това не е реалистично.“ Според нея в бюджетната комисия са се противопоставили главно хора, които не виждат как лично те ще се облагодетелстват, ако законът бъде приет. На първо четене на проектозакона мнозинството отхвърли предложението за създаването на фонд, който да финансира процедурите ин витро и НДСВ напусна пленарната зала заедно с опозицията.

Как е в другите държави

Във всички други държави в Европа (не само членките на Европейския съюз) са подсигурени между 3 и 5 безплатни опита за забременяване ин витро, обяснява Анна Зашева. Държавата изцяло поема и лекарствата, и стимулациите, а законите, по които това се случва, действат от години.

В Израел всяко семейство има право на неограничен брой опити за забременяване инвитро, които се финансират от държавата, без значение от възрастта на двойката. Ако дадено семейство реши, може да има колкото поиска деца, заченати инвитро за сметка на държавата. В Словения семействата имат право на 9 безплатни опити за забременяване инвитро.

По света е помислено за съфинансирането и са уредени със закон и други съвременни начини за асистирана репродукция – случаите, при които трябва да се прибегне до донорски материал (ако жената вече не произвежда яйцеклетки или при мъжа сперматогенезата е увредена), сурогатство (когато се използва „майка под наем“ само за износване на детето) и др. В България финансирането на забременяване от донор се поема изцяло от семейството, а възможност за сурогатство изобщо няма. По закон майка е само тази жена, която е родила детето.

„Всичко това е жалко, защото в момента толкова са напреднали асистираните репродуктивни методи в медицината, че няма неразрешими случаи. Просто хората понякога не стигат до успешен край, защото се изчерпват финансово и емоционално“, казва Анна Зашева. Тя се надяваше депутатите от парламента да подкрепят на първо и второ четене проектозакона, въпреки отказа на бюджетната комисия, а държавата най-после да покаже, че се грижи за обновяването на нацията. Това обаче не стана.

Съвети на сдружение „Зачатие“ за двойки с репродуктивни проблеми

Смята се, че ако в една двойка жената е на възраст до 30-35 години, партньорите трябва да имат поне една година безуспешни целенасочени опити за бебе, за да се говори за евентуален проблем. Над тази възраст времето за изчакване е 6 месеца. Ако не се получи в този срок, трябва да се направят някои изследвания.

Анна Зашева. Снимка: авторката

Първата стъпка е да се направи спермограма при мъжа, защото е най-бързо, евтино и безболезнено. По този начин може да се отхвърли поне 50% от причината за трудното забременяване и да се спестят много време, нерви и пари. Изследването при мъжа струва между 20 и 50 лева, докато при жената понякога се харчат хиляди левове, докато се открие причината.

Ако всичко със спермограмата на мъжа е наред, жената трябва да си направи общ гинекологичен преглед, за да се види какво е общото й здравословно състояние. Пускат се изследвания на хормони, чрез които се преценява дали яйчниците работят нормално. След това се тества дали нивото на прогестерона (хормона на бременността) е достатъчно високо и може да поддържа една създадена бременност. Това понякога се оказва проблем (особено при жените с по-фини тела), който се решава много бързо с допълнителни лекарства. Хубаво е да се направи и микробиологично изследване на двамата партньори, за да се отхвърли възможността за инфекция . Понякога инфекциите също са причина дълго време да не се получава забременяване.

Ако все още не е изяснена причината за трудното забременяване, трябва да се направи “цветна снимка“. Това е народното наименование на медицинската процедура, чрез която се проверява проходимостта на тръбите при жената. В случай, че тръбите се окажат проходими, има овулация и въпреки това не настъпва бременност, се прибягва до по-специализирани изследвания. Търсят се генетични и имунологични причини.

Виж тук още – Митове и причини за безплодието – проучване на сдружение „Зачатие“

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.