САЩ ще си поставят по-скромни цели в Афганистан

Американският президент Джордж Буш получава медал от афганистанския си колега Хамид Карзай на последната им среща в Кабул на 15 декември. Снимка: Ройтерс

Пентагонът даде ясно да се разбере, че САЩ ще напуснат Афганистан, когато лошо организираните сега афганистански сили за сигурност укрепнат до степен, че да могат да изпълняват мироподдържащи мисии и без чужда помощ. „Значителното увеличаване на числеността на афганистанските национални сили за сигурност е нашата стратегия за изтеглянето ни от Афганистан“, каза миналата седмица американският министър на отбраната Робърт Гейтс пред американските военни в Кандахар.

Тази стратегия обаче може да остави американските войски още известно време в Афганистан поради една причина – поне в обозримо бъдеще едва ли икономиката на обеднелия Афганистан ще му позволи да поддържа достатъчно голяма армия, която да се грижи сама за сигурността на страната. И това е само един от няколкото трънливи въпроса, които ще направят успеха в Афганистан още по-трудно постижим, отколкото в Ирак. Освен ако САЩ не ограничат прекалено амбициозните цели, които си поставиха за региона. Офицери от американската армия казват, че вероятно ще стане точно това, тъй като вътрешните американски доклади и новоизбраният президент Барак Обама вече имат нов поглед върху продължаващата вече седем години война.

Американските офицери дадоха ясно да се разбере, че много от допълнителните 20 000 американски военнослужещи, които ще бъдат пренасочени към Афганистан идната година, няма да бъдат разположени по афганистанско-пакистанската граница, където талибаните и техните съюзници от Ал Каида извършват редовни и смъртоносни атаки срещу американските и съюзническите войски. Вместо това те ще бъдат съсредоточени около столицата Кабул и мисията им ще бъде да я защитават от талибански атаки. Част от тези войски ще бъдат пратени в подкрепление и на британските войски в провинция Хелманд и в други части на афганистанския юг. Това обаче едва ли ще намали критиките, че ограничените сили, пратени от САЩ и НАТО в Афганистан, оставиха афганистанския президент Хамид Карзай с малко повече реална власт от тази на кмета на Кабул. Това едва ли ще смекчи и горчивата истина, че талибаните сега се възползват от ситуацията и отново набират скорост.

Увеличаването на числеността на американските сили в Ирак допринесе за относително възстановяване на сигурността там. Но през същия този период обстановката в Афганистан се влоши рязко. Според ново изследване на базирания в Париж Международен съвет за сигурност и развитие, една от малкото независими организации, които разполагат с щатен персонал в Афганистан, талибаните, които контролираха 54 процента от Афганистан през 2007 година, сега контролират 72 процента от страната. Ето защо смъртните случаи сред американските военни и цивилните афганистанци в последно време нараснаха рязко, след като в продължение на години бяха засенчвани от кръвопролитията в Ирак. Сега в Афганистан има около 32 000 американски военнослужещи.

С нахлуването си, започнало месец след терористичните атентати от 11 септември 2001 година, САЩ прогониха талибаните от власт. После обаче те насочиха вниманието и ресурсите си към Ирак. „Минаха седем години на пропуснати възможности. Талибаните отново започнаха да се укрепват във все по-големи части от афганистанската територия“, се казва в независим доклад. „Тяхното разпространение в географски план показва, че политическата, икономическата и военната стратегии на талибаните сега е много по-успешна, отколкото тази на Запада в Афганистан. Уверени в позициите си и извън селския афганистански юг, талибаните сега са на прага на столицата и се промъкват в града, когато си поискат“, се казва още в доклада.

В неофициални разговори американските офицери признават, че мрачните перспективи в Афганистан вероятно ще накарат САЩ да преосмислят бързо целите си. Желанието да изградят силна централна власт, разполагаща с голяма армия, вероятно ще отстъпи на по-малко амбициозната цел да се създаде структура, в която провинциите да имат по-голяма тежест и да разчитат повече на местните милиции за гарантиране на сигурността. „Сред експертите по националната сигурност е широко разпространено схващането, че целите на администрацията на Буш за Афганистан са били прекалено амбициозни“, казва Стивън Байдъл, експерт по въпросите на отбраната в Съвета по международни отношения. „Ако Буш имаше възможността за трети президентски мандат, той най-вероятно също щеше да направи преоценка на тези цели“, допълва Байдъл.

Неотдавна експертът се върна от пътуване до Афганистан, където беше по покана на генерал Дейвид Маккиърнън, най-високопоставеният американски командващ там. Според него Афганистан има нужда от около 500 000 афганистански войници и полицаи, за да запази мира. Но американските планове предвиждат страната да разполага само с 215 000 военни и полицаи. Сега те са около 160 000. И въпреки че международната общност ще плаща цената за афганистанската сигурност, докато войната там продължава, тя няма да престане да го прави и след това, допълва експертът. Байдъл твърди, че американските военни, с които е разговарял в Афганистан, изглежда не са отделили време да преценят колко голяма армия може да си позволи Афганистан. „Това сякаш беше напълно нов въпрос за много хора там“, казва Байдъл. „Те изобщо не са си правили труда да изчисляват на колко възлиза планираният афганистански брутен вътрешен продукт и какъв е вероятният процент от него, който Афганистан би могъл да отдели за гарантиране на сигурността си. Не са правили изчисления и каква по численост войска този процент би позволил да се поддържа“, допълва Байдъл.

Експертът твърди, че тъй като Афганистан няма да може да поддържа достатъчно големи обединени сили, които да го защитават, провинциалните власти и техните милиции ще трябва да използват оптимално капацитета си. „Да се постигне един децентрализиран Афганистан, в който местните власти осигуряват своята собствена сигурност, означава, че структурите на националното правителство, отговарящи за сигурността, ще бъдат много по-малки от планираното“, казва Байдъл.

Лошата новина разбира се е, че много от провинциалните представители почти не се отличават от полевите командири, много от които печалят от трафика на опиум. ООН обяви миналия месец, че талибаните и техните съюзници, в това число и някои провинциални представители, могат да си осигурят тази година чиста печалба от около 500 милиона долара от трафика на наркотици. Но дори САЩ и техните съюзници да намерят начин да върнат войските си у дома, като оставят зад гърба си известна сигурност, те може да се окажат принудени да се подготвят за не толкова щастлив финал на афганистанската си мисия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.