Обувки по главата на Буш или дъното на външната политика

Палестински военни тъпчат портрета на американския президент Джордж Буш на протест в ивицата Газа, организиран в защита на иракския репортер, който хвърли обувките си по Буш. Снимка: Ройтерс

Много хора в Близкия Изток приеха хвърлените по американския президент Джордж Буш обувки при прощалното му посещение в Багдад като подходящ израз на гнева от пагубното му наследство в региона. Арабски и ирански телевизионни станции повтаряха въодушевено, понякога в забавен каданс кадъра, на който на пресконференция в Багдад в неделя иракски репортер нарече Буш „куче“ и хвърли обувките си по него (най-голямото оскърбление в Близкия Изток).

Оскърблението напомни за триумфалния за Буш момент, когато ликуващи иракчани удряха с обувките си съборена от настъпващите в Ирак американски войници статуя на Саддам Хюсеин (през 2003 година). „Случилото се показва колко много враждебност успя да създаде той в целия регион“, каза бившият египетски външен министър Ахмед Махер, като допълни, че инцидентът буди съжаление. Буш навреди на репутацията на Америка и на приятелството, което мнозина изпитваха към Америка. „Досега винаги се намираше извинителна причина за миналите грешки на американската политика. В този случай изглежда, че не е имало извинителна причина“, каза Махер.

След атаката си срещу Буш и крясъка: „Това е прощална целувка от иракския народ, куче“ Мунтазер ал Заиди, който работи за независимата телевизия „Ал Багдадия“, се превърна в местна звезда. Той мигновено се прочу и в чужбина. Поема, публикувана на ислямистка интернет страница, го възхвалява като „герой с лъвско сърце“, въпреки че иракското правителство го осъди за „варварската му и позорна постъпка“.

Грубата публична проява на презрение към американския президент развълнува много хора в Близкия Изток. „Иракският журналист е истински и свободен жител на Багдад“, каза саудитски служител от частния сектор, представил се с името Абу Файсал. „Той прояви смелост и ни накара да се гордеем. Буш разруши Ирак и със сигурност заслужи да бъде ударен с обувка“. Халил ал Дахил, университетски преподавател по социология от Саудитска Арабия каза, че инцидентът обобщава отпечатъка, оставен от Буш в Близкия изток, „който ще витае в региона още дълго време“. „Буш извърши военни престъпления в Ирак, след като започна война, основана на лъжите, че Саддам притежава оръжия за масово унищожение, и въпреки това се ядосва, че го замерват с обувки,” каза Дахил. „Макар и разбираем, това не беше най-изисканият и конструктивен начин да се изрази гнева срещу Буш, особено, когато идва от образован арабски журналист. Той затвърдява шаблонните представи на западния свят за арабите“.

Някои палестинци, чиято надежда за независимост увехна през осемте години на ерата Буш, се насладиха на момента. „Едно предприятие за обувки в Хеброн предяви права върху атаката срещу Буш и ще снабдява атентатора с обувки през целия му живот“, се казва във виц, разпространяван по мобилните телефони в ивицата Газа.

В Иран, който е под натиска на САЩ заради ядрената му програма, обикновените хора не казаха нищо хубаво за отиващия си американски президент. „Той остави в наследство позор за Америка. Името му със сигурност ще остане в историята и злините му ще се помнят завинаги“, казва 67-годишният пенсионер Асадолах Горбани. „Буш създаде само проблеми на света, защото „заради егото си“ се стремеше да доминира“, добавя 59-годишният Парвиз Алуси, бивш служител на иранското министерство на промишлеността и мините.

Също толкова унищожително е мнението на някои ливански политически анализатори за политическата репутация на Буш в региона. “ Малко е да се каже катастрофа. Най-доброто, което той може да направи, е да напусне Белия дом“, каза Хилал Хасан, професор по политология в Американския университет в Бейрут. „Не мога да си спомня момент, в който престижът на САЩ в чужбина да е бил по-нисък.“

Арабите отдавна се гневят на американската подкрепа за Израел в конфликта му с палестинците, но войната на Буш в Ирак създаде нов източник на гняв и нестабилност в Близкия Изток. „Това е болезнена, отворена и кървяща рана, точно като палестинският въпрос“, казва Амал Саад-Горайеб, експерт при Хизбула. „Иракският замервач с обувки е намерил много по-въздействащ начин да изрази протест вместо издигането на знаме или плакати, показващи жертви от войната,” твърди тя. Мохамед ал Масри, изследовател в Центъра за стратегически изследвания към Йорданския университет смята инцидента за показателен. „Арабите винаги ще помнят обувките, хвърлени по Буш, като символ на дълбокото си безсилие пред неговата провалила се политика.“

Оскърблението към Буш обърка и иракския министър-председател Нури ал Малики, който през това време стоеше до него. Те обсъждаха последния пасаж от договора за сигурност, който предвижда изтеглянето на американските войници от Ирак до края на 2011 година. Това е значително предизвикателство пред новоизбрания президент Барак Обама. Мнозина в Близкия Изток възлагат надежди на следващия американски президент въпреки разочарованията от миналото. „Всяка промяна е добре дошла, защото ние достигнахме дъното“, казва бившият външен министър на Египет Махер.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.