Що за животно е българският лъв?

Иво Инджев

Годината си отива. Идва равносметката. Що за животно се оказахме – ние и фермата, в която живеем (както би се изразил Оруел)? Казано в едно изречение, ето как изглеждаме:

Троянски кон, оказал се черна овца в блато с алигатори, на път да стане пустиня със скорпиони, но всъщност сме мишка под килимче и хитра лисица, която може да изгуби три пъти. Шантаво ли ви се вижда? Пояснявам.

Като троянски кон на Русия в ЕС бяхме титуловани два пъти от руския посланик в ЕС Владимир Чижов-малко преди да ни приемат в съюза и скоро след това още веднъж ни го напомни (наложи се дори София да поиска разяснение и щом получи съответната удобна за двете страни дипломатическа лъжа, веднага обяви случая за приключен).

Имаше и трети път. България беше наречена отново троянски кон, но с обратен знак. Написа го в. „Правда” на 19 септември, твърдейки този път, че България е троянски кон на Запада, защото продала оръжие на Грузия. С други думи, за Русия сме троянски кон с абсолютна сигурност, без значение дали тя ни язди, или смята, че ни яхат за атака срещу нея.

В същата статия на „Правда” България, по споменатите причини, беше определена също като „мишка”, която се спотайва „под килима” и заплашително беше добавено, че тази всъщност не мишка, а „хитра лисица” може да „ изгуби три пъти” (т.е. да се провали като жонгльор между Русия, Запада и ролята на безогледен продавач на оръжие).

На нашата клетка, както във всяка зоологическа градина, би трябвало да има някакво предупреждение от рода на: „Не дразни българите и те са хора.” Но не се налага. Българите не се обиждат. Това прави предупредителните табели ненужни, защото поведението на обитателите на клетката е определящо за отношението към тях.

Цветист принос в това отношение има и британският евродепутат, бивш докладчик за България в Европейския парламент Джефри ван Орден. Загрижен за нас повече от самите нас той предупреди през май в София, че престъпно-корупционната действителност тук му прилича на блато с алигатори. Сега, след последвалия доклад на ЕК и произтеклите от него санкции, г-н Орден вече предвижда, че престъпното блато може да се превърне в пустиня със скорпиони, ако властите продължават да се правят на незаслужено обидени от мерките на ЕС.

Сред цялото това зоологическо многообразие определението за България като черната овца на Европа направи премиерът Станишев. Направо разгони фамилията на българския лъв! Предстои да видим как ще му се отрази и на българския лев. Прилича ми на делъвизация, която предшества възможна девалвация (вече я има в областта на ценностите, принципите, доверието към България).

И тъкмо да се съглася, че „такова животно нема”, просто защото е прекалено черногледо да се съгласим доброволно, че сме едновременно черна овца, троянски кон, мишка, лисица, блато с алигатори и потенциална пустиня със скорпиони, когато се сетих, че има и по-лошо. Защото най-лошият на света, злият гений, отиващият си като омразен президент Буш направи кошмарно прелестен комплимент на Станишев като „господин чист”. Закичен с този орден (въпреки предупрежденията на ван Орден) Станишев се утвърди начело на сочената като най-корумпираната страна в ЕС.

А над цялата тази картинка греят рогата на бракониерски простреляния в Узбекистан защитен рядък козел архар, които ни сложи самият държавен глава Първанов.

Да се чудим ли, че при всички тези изневери (на принципи, съюзници, избиратели) един руски циник, медийният любимец на Путин от държавния руски телевизионен „Първи канал“ Михаил Леонтиев, нарече тук на 16 януари България „невярна съпруга”? Като приближен до бащицата Путин е знаел какво го чака българския дивеч и беше достатъчно откровен да ни каже, че колкото и да сме шавливи, сме на мушката.

Тичаме на зигзаг с нахлупен до ушите руски енергиен „голям шлем” и светът се чуди: що за животно е този дървен кон с овчи нрав, мелез между мишка и чист насред блатото алигатор с бъдеще на скорпион?!
Още текстове от Иво Инджев в неговия блог.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.