Плашат с липса на ток? А защо няма режим като при Живков?

От години т. нар. енергетици, наричани още и енергийна мафия, плашат, че след затварянето на блоковете в АЕЦ “Козлодуй” ще има недостиг на ток и може да настъпи катастрофа.
Този аргумент послужи и за строителството на АЕЦ “Белене” – нямало да има ток.

Да, но какво стана, като спряха първо двата стари блока на АЕЦ “Козлодуй”, а после и блокове 3 и 4? Започна ли режим на тока като по времето на Тодор Живков? Тогава работеха 6 блока на АЕЦ “Козлодуй”, а имаше режим. Всяка година, всяка зима. През няколко часа, по два часа, без предупреждение – както дойде. Българинът беше свикнал и дори имаше виц – България била като дискотека – светне, загасне, светне, загасне…

И сега се оказа, че при спрени 4 блока на АЕЦ “Козлодуй” няма режим на тока. При положение, че и много хора се отказаха от парно и се топлят с електрически радиатори и климатици.

Оказа се също, че АЕЦ “Козлодуй” е произвела с двата работещи блока повече ток, отколкото предната година, когато работеха 4 блока. Оказа се също, че и износът на ток не е намалял много. Повече намаля, когато Турция се отказа да купува българския ток.

Но това с износа не е от значение за държавата, защото НЕК продава тока за износ по-евтино отколкото на вътрешния пазар – за 3 цента и малко на киловатчас. Печалбата прибират посредници – фирми на същите т. нар. енергетици, наричани още енергийна мафия. Всички бивши шефове от НЕК, АЕЦ и Министерството на енегретиката са оплетени в такива фирми или са съдружници в тях.

И се получава така, че това котило от червени вратове (по подобен повод Захари Стоянов казва: “Вратовете им широки – рубли да броиш на тях”) плаши с липса на ток и т. н., за да дои държавата. За да бута поръчки на руски фирми, които доставят съоръжения, ядрено гориво, поддържат техника. И да влачат ток техните посреднически фирми, да се облажват техните консултанти, а за държавата печалба няма. Само голи лозунги – “Ние сме” енергиен център на Балканите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.