Протести на земеделци и студенти – фотогалерия

Снимка: Булфото

Зърнопроизводители протестираха днес в центъра на столицата.  Въпреки заканите, че 500 трактора и повече от 100 леки коли с хиляди земеделци в тях ще блокират центъра на града, по данни на полицията, в София влязоха 164 трактора и селскостопански машини. Те паркираха на площада до храма „Свети Александър Невски” и наброяваха няколкостотин души. Оттам протестиращите отидоха до Народното събрание, след това до сградата на Министерски съвет, върнаха се пред парламента, а накрая се събраха отново до паркираните си машини. В късния следобед сред зърнопроизводителите се заговори, че по сметките им днес са преведени сумите от 280-те милиона лева за национални доплащания по 22 лева за декар обработваема площ.

Студенти протестират срещу положението в студентските градчета. Снимка: Булфото

Студенти протестират срещу положението в студентските градчета. Снимка: БулфотоСнимка: БулфотоСтуденти влизат в парламента с петицията си. Снимка: БулфотоСнимка: БулфотоЗемеделци си искат европейските помощи. Снимка: БулфотоСнимка: БулфотоСнимка: БулфотоСнимка: Булфото

Студентско шествие с над 1000 участници тръгна от Студентски град преди обед. Студентите дадоха 30-дневен срок на парламента да бъде изготвен законопроект за студентските градчета, който обаче да бъде съгласуван с тях.  С този закон те искат да се гарантира изцяло публична държавна собственост върху територията на студентските градчета и университетите, без възможност за реституция. Останалите искания на студентите са същите – бързо наказание за убийците на Стоян Балтов, общи действия за предотвратяване на подобни инциденти от МВР, медицинските институции, одържавяване на територията на студентските градчета, мерки за подобряване на инфраструктурата на Студентски град и студентските сгради, забрана за хазарт в студентските градчета, ограничаване на продажбата на алкохол. На площада пред Народното събрание протестиращите се смесиха напълно – студентите, еколози, пенсионери. Представители на студентите се срещнаха с председателя на парламента Георги Пирински, който сутринта обяви парламентарна ваканция и така депутатите се скриха от срещата с протестиращите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.