Наркокартелите взеха на мушка и училищата в Мексико

Полицай тича с дете по време на престрелка между силите на реда и наркокартел в Тихуана, Мексико. Снимка: Ройтерс

Централният вход на училище „Елена Гаро“ в Сиудад Хуарес изглежда като всички останали – боядисана в ярък цвят врата води към класните стаи, украсени от учениците. Но една сутрин миналия месец на външната стена била намерена бележка: „Ако не платите, ще нараним децата и вас.“ Никой не знае кой е оставил съобщението тук и на още няколко учебни заведения в града. Няма арестувани, но всички казват, че имат предположение: наркотрафикантите, които причиняват доста поразии в този запуснат граничен град, а и на други места.

Местните жители са свикнали с жестокостите. А откакто преди две години мексиканският президент Фелипе Калдерон обяви война на наркотрафикантите и изпрати войници из страната, избухна насилие. Тази година в Мексико са убити повече от 5300 души, двойно повече от миналата. Върхът на убийствата е в Сиудад Хуарес, където са регистрирани около една четвърт от всички екзекуции тази година или 1400 на брой. По-голямата част от насилието е между съперничещи си банди. Но все повече невинни граждани не само попадат под този кръстосан огън, но и биват впримчени в мрежата от дейности, от която зависят печалбите на престъпниците. Хората стават жертви на заплахи, изнудвания и дори отвличания.

„Училищата ни започнаха да получават заплахи миналия месец“, каза кметът на Сиудад Хуарес Хосе Рейес Ферис, който бързо изпрати войници и полицаи в 900-те училища в града за да подсили сигурността и да успокои страховете на родителите. „През последните шест години изнудването на бизнесмени се превърна в най-значимия ни проблем“, допълни той. От месеци местните жители са затворили капаците на прозорците си и не излизат вечер от домовете си. Но сега мнозина имат чувството, че са ограничени дори най-основните ежедневни дейности като взимането на децата от училище, ходенето на работа, вървенето по улицата. А когато децата станат мишена, това е вече наистина притеснително.

„Бележката в училището „Елена Гаро“ уплаши родителите”, каза директорката, но не иска да разкрие името си. Тя заяви, че вече не дава интервюта, освен за да обясни как стоят нещата. И добави, че не е затворила училището – макар в медиите да се появи подобна информация – но че оттогава повече от 20 процента от родителите държат децата си у дома. След появата на бележката една майка, която не искаше да каже името си от страх за безопасността на семейството си, отказа да води сина си на училище една седмица. Променила решението си, едва след като полицаи започнали да патрулират.

Подобна бележка беше поставена и на началното училище няколко преки по-надолу, където учи дъщеря й – оттогава майката не е пускала детето си на училище. „Вече не можем да сме сигурни, че са в безопасност в училището“, каза тя. Кметът Рейес Ферис изпрати 400 войници и полицаи да обикалят стотици сгради в града. Той нареди в училищата да бъдат поставени „паник бутони“, които направо сигнализират на властите. Той обеща да преразгледа плана за сигурност през 2009 година, но очаква заплахите да спрат. Според него те са насочени към учителите, които получават допълнителни пари през декември заради годишната коледна надбавка, обичайна за този месец.

Училищата обаче не са единствените мишени тези дни. Уязвими са журналистите, лекарите и всички дребни бизнесмени. През последните месеци бяха опожарени ресторанти, дискотеки и няколко спортни зали. Много собственици на магазини бягат в САЩ, казаха жители на града. „На търговците им е дошло до гуша, чувстват се разочаровани, изнудвани и безпомощни, защото усещат, че няма към кого да се обърнат за помощ“, заяви Рикардо Ейнсли, преподавател по психология на образованието в Тексаския университет в Остин, който пише книга за войната на Мексико срещу наркокартелите. „А картелите означават бизнес. Те изпълняват заплахите си“, добави той.

Инцидентите в Сиудад Хуарес предизвикаха страх не само в заплашените училища. „Създаде се психоза“, каза Нивардо Хабалера, директор на прогимназия в града, която по думите му не е получавала заплахи. Той отбеляза, че училището е използвало възможността, за да повдигне въпроса за престъпността, в това число и обсъждайки проблема с местните власти.

Случилото се обаче води и до културна промяна в Мексико, която може би ще е по-трудно обратима. Директорът на средно училище в град Чиуауа Даниел Акоста заяви, че една от неговите ученички е написала в Интернет, че се гордее, че баща й е наркотрафикант. Съпругата на Акоста – Ирма Летисиа Наваро, която преподава в местното начално училище, каза, че децата си играят на екзекутори и жертви. А наскоро един първокласник заявил, че когато порасне, иска да стане убиец.

Според Рикардо Равело, разследващ журналист в списание „Просесо“, наркокултурата е кумир и обект на подражание за децата в раздираните от нарко войната щати. „Наркосите“ са силни, недосегаеми, непобедими. За тези деца ученето и мечтите за бъдеща кариера не са толкова важни. Тях ги привличат пътят на наркотрафика и неговите „герои“, каза той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.