Как една комисия от 5 души бетонира у нас най-високите цени за мобилни разговори в ЕС

Още 2 години ще ходим с по три джиесема в джоба, за да говорим по-евтино

Българският потребител си брои стотинките и ходи с по 2-3 джиесема, за да говори по евтино в различни групи и мрежи. Вляво на снимката – телефон с 2 карти, който спестява носенето на два апарата, но сам по себе си не е много удобен. Снимка: e-vestnik

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) бетонира за близо две години най-високите европейски цени на мобилни телефони в най-бедната страна на Европейския съюз. Това стана по много тарикатски начин – с график за намаление на цените, направен под натиска на Европейската комисия.
Според приетия график цените за разговор от мобилен към стационарен телефон трябва да намалеят с 3 ст. от 1 януари 2009 г. за разговори през деня – натоварен трафик (за нощните разговори – с 4 ст.).
Комисията регулира само цените на едро, но намаленията трябва ще се отразят и на цените на дребно с около 3 ст. Така сегашните цени от 32-34 ст. на минута (каквито са на повечето абонаментни планове и на трите оператора) и 43-54 ст. на минута за предплатени карти, трябва да намалеят съответно на 29-31 ст. и на 40-50 ст. от 1 януари 2009. Те и занапред ще продължат да бъдат най-високите в страните от Европейския съюз (виж графиката).

В средата на 2009 г. цените за разговори от една мобилна мрежа в друга и от стационарен телефон към мобилен ще се изравнят. Тоест от сегашните 55 ст. на минута, обажданията от стационарен към мобилен телефон трябва да слязат на около 30 ст. – цена на дребно. Така би трябвало да стане според предвиденото намаление на цените на едро на т. нар. терминиране между операторите (които трябва да слязат съответно на 25 ст. силен трафик и 18 ст. слаб трафик – цени на едро). Досега тези цени бяха твърдо най-високите в ЕС от години, поради простата причина, че двата мобилни оператора МТел и Глобул искат висока такса, за да терминират разговор от стационарен телефон към техните мрежи. Под натиска на Европейската комисия за пръв път българската Комисия за регулиране на съобщенията предизвика намаление на тези цени тази година, след преговори с операторите. Така цените постепенно слязоха от 72 ст. на 55 ст. на минута. Но цените пак останаха най-високи в Европа. Най-високи остават и за в бъдеще, според предвидения график. Така, уж със стъпки към намаление, цените на мобилните разговори се задържат високи в интерес на двата големи мобилни оператора МТел и Глобул. Всъщност решението на комисията е в най-голяма изгода именно за тези два оператора. “Приетите мерки ще запазят доминиращото влияние на пазара на двата най-големи оператора – МТел и Глобул. От самото начало те бяха срещу по-рязкото намаляване на цените”, писа най-авторитетният в икономическите среди всекидневник в. “Дневник” след решението на комисията.

БТК беше за рязко намаляване на цените за разговори между стационарни и мобилни телефони, което в този случай съвпада с интересите на потребителите. Защо? Сега потребителите на БТК не говорят с мобилни телефони, заради високите цени за разговор. Ако тези цени паднат, тоест МТел и Глобул намалят своите цени за свързване от стационарен телефон към техните мрежи, както иска БТК, потребителите ще говорят повече. Сега потребителите се затварят вътре в мрежата на един или друг мобилен оператор, а двата най-големи по този начин се опитват да изолират и изтикат от пазара на мобилни разговори БТК. Те до голяма степен са успели. Поради тази политика на затваряне на собствените клиенти в мрежа (стимули да говорят евтино или безплатно вътре в мрежата, а скъпи разговори извън нея), в България потребителите ходят с по 2-3 джиесема към различни мрежи и групи, за да говорят на що-годе нормални цени.

Следващата стъпка на намаление според графика на КРС е от 1 септември 2009 г. – с още 1 ст. при слаб трафик и 2 ст. при силен трафик. Пак с толкова – съответно 1 и 2 ст. – падат цените и от 1 януари 2010 г. Това са смешни намаления, които на практика задържат високите цени още за година напред. Едва от 1 юли 2010 г. намалението е с 6 ст. в натоварен трафик и с 4 – в ненатоварен.

Средното намаление за всяка от стъпките е между 7 и 9 на сто. Цените ще са приложими и задължителни и за трите мобилни оператора.

С решението се разигра една интрига, която е в полза на МТел и Глобул и удря БТК. Първоначално беше предложената т. нар. асиметрия в цените за участниците в този пазарен сегмент. Тоест – като последен участник на пазара, мобилният оператор Вивател трябваше да има отсрочка за въвеждане на по-ниските цени на едро – обичайна практика за подкрепа, каквато се прилага и в други европейски страни. А неговите цени – и за предплатени услуги, и за абонаменти, и за разговори към стационарни телефони и без това са малко по-ниски от тези на другите оператори. Също така БТК държи по-ниски от конкурентите си цени за т. нар. терминиране на разговор от мобилни мрежи към стационарни телефони.

А най-големи намаления се предвиждат за цените на едро за терминиране във фиксирани мрежи – между 55% и 68% (т. е. обаждания от мобилен към стационарен телефон), което засяга БТК. И за т. нар. градски и междуградски разговори се предвиждат намаления между 13% и 39%. Това даде повод генералният секретар на „БТК груп“ Михаела Калайджиева да коментира пред в. “Дневник”, че „Решението на КРС не променя ситуацията на пазара. То е неприемливо както за БТК, така и за пазара като цяло и за потребителите“. Според нея решението на комисията ще убие бизнеса с фиксирана телефония в България. Разписаните регулаторни мерки ще бъдат представени пред Европейската комисия ЕК “за нотификация”, както се изразяват от комисията и щели да влязат в сила след окончателното решение на КРС “в съответствие със становището на ЕК”.

Комисията за регулиране на съобщенията има петима членове, които гласуват с мнозинство подобни решения. Те са подложени на силен натиск от заинтересованите играчи на пазара, в случая МТел и Глобул. Няколко вестника, в които мобилните оператори са от най-големите рекламодатели, постоянно пишат срещу комисията, пускаха многократно интервюта и информации от представители на МТел и Глобул. Нападаха КРС и за предвидената “асиметрия” в мерките. Заплашваха неколкократно, че ще се жалват в Европейската комисия и писаха писма до Брюксел. Накрая постигнаха целта си – да бетонират у нас най-високите цени на мобилни разговори за Европа.

На ден в България се провеждат около 25 млн. мобилни разговора по неофициални данни. Всяко намаление с 2-3 ст. означава намаление на печалбите на операторите с около 700 000 лв. на ден. Сега дневният им приход е около 9 млн. лева, като тези пари се делят така – около 52-54% за МТел, около 36-38% за Глобул и около 10-12% за Вивател. Можем да си представим какви интереси се засягат, макар и с тези символични намаления от 2 ст. за минута разговор. Но това е сметката на алчния  – когато цените паднат и слязат до средноевропейските (около 15 ст. на минута), хората ще говорят много повече и печалбата на лакомите мобилни оператори няма да намалее. Сегашното статукво, изглежда, им е по-скъпо.

КРС обаче показа, че не работи в полза на потребителя, а на мобилните оператори, в частност – МТел и Глобул. Медиите също показаха, че защитават техните интереси, а не на читателите си. Решението има и по-далечни последици, като деформация на пазара, постепенно западане на фиксираните телефони, което е свързано със съкращаване на работна ръка, каквато в БТК и без друго съкратиха.

Но остава и срамът, че най-бедната страна в ЕС ще остане за години напред с най-високите цени на мобилни телефони.
–––––––
Б. р. В e-vestnik не се смущаваме, че коментираме проблема по този начин и можем да бъдем упрекнати, че сме против интересите на МТел и Глобул и в полза на БТК. В случая това са интересите на потребителя. В същото може да бъде упрекната и еврокомисарката Вивиан Рединг, която активно натисна мобилните оператори в Европа да свалят цените.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.