Барак Обама събира правителство от баскетболисти

Снимка: Ройтерс

В една от пресконференциите си през седмицата (предавани директно по Си Ен Ен) новоизбраният американски президент Барак Обама обяви, че неговият кабинет ще бъде “най-добре играещият баскетбол в американската история”. Това ме заинтригува и часове наред се рових в биографиите на номинираните за министри в новия кабинет на САЩ, който ще стане реалност на 20 януари 2009 г. Е, наистина, темата се оказа благодатна и изобщо не съжалявам за отделеното време.
По време на президентската кампания, която продължи 21 месеца, беше казано почти всичко за Барак Обама (47 г., 188 см) – биография, образование, работа, семейство. Дори американските хлапета вече са наясно с баскетболните пристрастия на техния нов президент. А и в най-напеченото за него време – изборния ден на 4 декември 2008 г., той игра баскетбол със старите си приятели в Чикаго.

Любопитна подробност е, че като играч на колежанския отбор в Хонолулу (Хавайските острови), г-н Обама получава прозвището “Бари О’Бомбър” (Бари Бомбардировача). Най-вече заради отличната си стрелба с отскок… След завършването на Колумбийския университет и Юридическия факултет на „Харвард“, за него просто няма седмица, в която да не събере баскетболната си дружина под двата коша…

Баскетболните умения на Барак Обама – с номер 23 в отбора на гимназията

Но, да се върнем на избора му за кабинет. Барак Обама наистина има стартова петорка. Професионален баскетболен играч е бил Арни Дънкан (44 г., 196 см) – посочен от президента за министър на образованието. При номинацията му Обама заяви: “Не съм избрал Арни, защото е един от най-добрите баскетболни играчи, които познавам, а заради неговите професионални качества.” Дънкан е завършил „Харвард“, специалност “Социология” (1987 г). Бил е капитан на баскетболния тим, а също и играч на американския “Академик” (сборен отбор на университетите). В периода 1987-1991 г. е професионален играч в Австралия… Там впрочем среща и съпругата си Катрин, която довежда в Чикаго (имат 2 деца). Баща му – Стърк Дънкан е професор по психология в Чикагския университет. През последните 7 години Арни Дънкан е несменяем изпълнителен директор на Чикагските държавни училища (около 400 000). А това е третата по големина в Америка педагогическа общност, която се грижи за образованието на подрастващите… Безспорно Арни Дънкан ще бъде главната фигура в реформата, която Обама смята да предприеме в образователната система на Америка.

Вторият сериозен играч в баскетболния екип на Белия дом е афро-американецът Ерик Холдър (57 г., 192 см). Номиниран е за главен прокурор на САЩ. Бил е играч на колежанския отбор “Ню Йорк пеглегс” (буквално – “Дървените крака” от Ню Йорк), а след това и в тима на Колумбийския университет, където е завършил право. Джеймс Джонс (65 г., 194 см) бе посочен от новия американски президент за съветник по националната сигурност. Генералът от Военноморските сили е изключително колоритна личност. Воден от дълга си, той е служил в американските сили из цяла Европа – Германия, Литва, Латвия, Естония, Босна и Херцеговина, бивша Югославия, Португалия, Канада. Участвал е във Виетнамската война и войната в Залива. По-голяма част от детството си е прекарал в Париж, където баща му (Джеймс Джонс-старши) е бил служител в американското посолство. Генералът е бивш централен нападател в баскетболния отбор на Джорджтаунския университет.

В стартовата петорка на Обама има и една жена. Това е Сюзън Райс (45 г., 163 см). Имайки предвид ръста й, вероятно това ще бъде плеймейкърът на тима от белия дом. Сюзън е бивша баскетболна звезда от Националното католическо училище във Вашингтон. Там тя е била известна като “Спо” (от “спортистката”). Сюзън Райс ще бъде новият американски представител в ООН. С добро чувство за хумор и познания в спортната терминология, някои коментатори отбелязват, че президентът ще може да разполага и с резервен играч. Засега Пол Волкър (81 г., 201 см), бивш шеф на Федералния резерв, не е член на бъдещия кабинет на Барак Обама, но е председател на Комисията за възстановяване на американската икономика. Нещо като г-н “Бърза помощ”, винаги на една ръка разстояние от Белия дом.

Пол Волкър е бил баскетболен център на университетския тим в Принстън. Легендата за него е, че е бил страхотен майстор на “куките” в онези години. Единственият му “проблем”, както отбелязват коментаторите, е неговата възраст, на 81 г. е почти невъзможно да си полеви играч. Но какво пречи Пол да бъде пуснат в игра през последните секунди на мача, когато някой от основната петорка излезе за 5 лични нарушения? С този ръст е достатъчно да стои под собствения кош с вдигнати ръце и да стряска противниковите нападатели. Така, де…

Другата спортна новина около Белия дом е предстоящия ремонт в Югозападното крило. Барак Обама заяви, че ще реконструира пистата за боулинг (направена от Ричард Никсън през 1969 г.) в баскетболна зала. След тези негови думи боулинг-индустрията в САЩ потъна в траур. Затова пък звездите от Националната баскетболна асоциация и лично нейният президент Дейвид Стърн бурно аплодираха идеята. А като се има предвид, че в предизборната си кампания Барак Обама разчиташе на сериозната подкрепа на Кобе Брайънт (“Лос Анжелис лейкърс”) и Леброн Джеймс (“Кливлънд кавалиърс”), нищо чудно звездите от НБА да станат най-честите гости в президенската баскетболна зала.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.