Мобилните оператори скубят с коледни промоции. Не се набутвай!

Уж примамливи оферти да си купиш мобилен телефон на по–ниска цена предлагат мобилните оператори. Всъщност това не са никакви коледни промоции, а набутване за потребителя. Защо?
В цяла Европа мобилните оператори дават безплатно джиесем, ако вземеш сим карта с абонамент. Апаратът ти е бонус, защото ставаш клиент на някой оператор. Цената на такъв апарат, който се получава безплатно варира според абонаментния план, на който се записва абонатът. При скъп абонаментен план, джиесем, който струва дори 300-400 евро става безплатен. Такива оферти има колкото щеш, като разровиш в Интернет страниците на европейските мобилни оператори.

В България няма нито една оферта от мобилен оператор за безплатен джиесем. Не само скъп апарат по 300-500 лв., а дори за най-евтините по 100 лв.
Например офертите за “Нокиа” 7070. Само апаратът се продава в България за 129,99 лв. Тоест 130 лв. Такава е цената и в магазините 2Be, и в “Германос” и др. вериги. Съмнително еднаква – сякаш търговците са се наговорили. По-точно сякаш са се наговорили мобилните оператори, които са най-големите вносители на джиесеми. Поради големите количества, които внасят, те ги получават на символична цена, а ги продават с яка печалба в своите магазини, също и в други търговски вериги за мобилни телефони, които се снабдяват от тях, защото им излиза по-евтино доставката.

Същата “Нокиа”, ако се вземе с абонаментен план за 5 лв. на месец към “Вивател” за 1 година, струва 59,99 лв. – тоест 60 лв. От цената са извадени “цели” 70 лв., а за една година абонатът ще плати само абонамент приблизително колкото е разликата в цената. Но за това време със сигурност ще наговори разговори и ще прати есемеси за най-малко още толкова. Защото безплатните минути в тоя абонаментен план са само към абонати вътре в мрежата и няма начин да не се обадиш и на хора от друга мрежа или да не пращаш есемеси.
Абсолютно същите са цените на “Нокиа” 7070 и в магазините “Германос” на Глобул – 129,99 лв, тоест 130 лв. Абсолютно същата е цената и с абонаментен план на Глобул за 5 лв. на месец – 59,99 лв., тоест 60 лв. При приблизително същите условия на абонаментния план за безплатни минути и т. н.

Има модели апарати като “Нокиа” 5310, 5220, разни модели на “Самсунг” и т. н. на които цените и офертите с абонаментни планове съвпадат при трите оператора – МТел, Глобул и Вивател.
Това се нарича картелно споразумение или просто картел. Наговорили са се неофициално или си нагласят цените едни с други и без да се наговарят. Преследва се от закона. Просто Комисията за защита на конкуренцията трябва да се самосезира и да ги глоби.

Но каква е цената, на която внасят тези скъпо продавани апарати? Например въпросната “Нокиа” 7070, която се даваше безплатно от много европейски оператори, като доставна цена не струва повече от 15-20 евро, при заявени големи количества. Тук ти я дават за 60 лв., ако се вържеш с договор за 1 година. Или за 130 лв. само апарат. Това е чисто кожодерство. Както цените за разговори са най-високи в Европа, така и продажбите на джиесеми с абонамент са най-скъпи. Българските мобилни оператори заслужават бойкот.

Потребителят не трябва да прави грешки да се обвързва с договор за 1 или 2 години, за да си купи уж евтино някой апарат. Звучи примамливо – 5 лв. на месец, ама е набутване. Предстоят намаления на тарифните планове. А според условията на мобилните оператори, като си започнал на един абонаментен план, не можеш да го променяш по-рано от 6 месеца или до края на договора. Това е особено важно за по-скъпите абонаментни планове по 25-30 лв. на месец и нагоре. И можеш да го заменяш само с абонаментен план не по-евтин от този, на който си сключил договора. А, ако не се откажеш от договора с предизвестие 1 месец преди изтичането му, той се подновява автоматично за още 1 или 2 години. Повечето потребители забравят датата, губят договора и стават като крепостни селяни за операторите.

Така че, всичките тези Коледни промоции на МТел, Глобул и Вивател са истинско скубене на потребителя. Не се набутвай!

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.