В. „Етнос“: Бъдещето на света се разиграва в Гърция

Полицаи за борба с безредиците се сблъскаха с демонстранти край Политехническия университет в Атина. Протестите в Гърция навлязоха в третата си седмица. Снимка: Ройтерс

От две седмици в Гърция бие сърцето на Европа и на света. Европейските политически ръководители и медиите следят случващото се в страната с изключително внимание. Но не за да й се надсмеят заради нейната назадничавост, а за да прозрат бъдещето на света, тъй като това са седмици на социално просвещение.

Бунт от бъдещето е това, на което сме свидетели. Сред европейците доминира впечатлението, че горещият за Гърция декември 2008 година е знак и за тяхното бъдеще. За бъдещето на развитите европейски икономики в условията на световна финансова криза, предизвикана от разюзданите спекулативни действия на банкери, финансисти и борсови агенти. И тъй като Гърция е европейска страна с развита икономика, мнозина се страхуват, че социалният взрив може да избухне и в техните страни.

Международният валутен фонд тревожно предупреждава без заобикалки чрез своя директор Доминик Строс-Кан: „Социални безредици като тези в Гърция биха могли да се разпрострат. Ако не сме в състояние да постигнем преразпределение на богатството, може да избухнат обществени бунтове в много райони, в това число и в развитите страни“. Хиляди младежи в цял свят манифестират всеки ден в знак на солидарност с бунтовете в Гърция. От Ню Йорк и Монреал до Берлин, Бостън и Турция, младежи се солидаризират с Гърция, организират протестни шествия пред посолства и консулства и обсаждат сгради.

Обзет от паника, френският президент Никола Саркози отложи обявената от него реформа в средното образование, тъй като Гърция се превърна в знаме и символ на демонстрациите за френските ученици. Кой изобщо би могъл да предположи, че реформи във Франция биха могли да бъдат осуетени заради бунт на гръцката младеж! От страх да не би бунтовете да се пренесат и във Франция, Саркози отстъпи пред исканията на френските синдикати за броя на неделите в месеца, в които магазините може да работят!

Но това, което прозря Саркози, не можа да разбере гръцкият премиер. Самият факт, че френският президент осъзна, че случващото се в Гърция е сериозен социален феномен, който може да се пренесе и във Франция, не е ли основание Караманлис да се замисли по-дълбоко? Промяната в политиката е единственият начин да бъде снижено социалното напрежение в Гърция, гласи посланието на Саркози към Караманлис. Защото социалните проблеми не могат да бъдат решавани с полицейско присъствие и със сълзотворен газ. На улиците са хиляди университетски преподаватели и десетки хиляди студенти. Те отхвърлят закона, прокаран от правителството за създаване на частни университети и за признаване на частните колежи. Дали кабинетът ще оттегли тези мерки? Ще седне ли правителството да обсъди с учениците например една нова система за достъп до висшите учебни заведения в страната?

Това е решението за кризата. Промяна на политиката поне в образованието. Но ако премиерът откаже да промени политиката си и упорито се застъпва за реформите, които запалиха социалния пожар, ако смята, че с полиция и задкулисни игри ще намери решение на проблемите, тогава отстраняването му от власт е неизбежно.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.