Учени предричат, че мъжете ще изчезнат след 5 милиона години

Актьори представят спектакъла “Пеещи голи момчета” в Мадрид. Снимка: Ройтерс

Учени твърдят, че Y-хромозомата, която е основополагаща за съществуването на мъжкия пол, бавно се променя. Все повече нейни гени губят функциите си и мутират безвъзвратно. Застрашен ли е силният пол от изчезване и кога може да се очаква този феномен пише сп. “Фокус”.

За феминистките това би била най-голямата победа – мъжете да изчезнат от лицето на Земята. Генетиците обаче не са сигурни дали ще се стигне чак дотам и водят горещи спорове. Дебатът по темата започна през 90-те години, когато няколко изследователски екипи започнаха да изследват мъжката Y-хромозома. Някои от тях предрекоха края на мъжете. От Homo sapiens щели да останат само жените и най-много няколко хермафродита. През 2003 година британският генетик Стив Джоунс издаде книгата “Мъжът – грешка на природата” и още повече нагорещи споровете.

Причината за залеза на мъжествеността учените откриват в историята на Y-хромозомата, която превръща половината от хората в мъже. Преди 300 милиона години природата създава хромозомите, които отговарят за половете. С тях са свързани онези гени, които определят пола на живите същества. Първо се появила Х-хромозомата, която определя женския пол. Всяка жена има в ядрата на клетките си две нейни копия. Чак след това се появява и Y-хромозомата, която произлязла от Х-хромозомата – заради нейна мутация. Мутиралата хромозома обаче се прикрепила към тялото на Х-хромозома и така възникнала хромозомната двойка XY.

В Y-хромозомата са програмирани генетични дефекти

Но при този генетичен експеримент природата не си свършила работата както трябва. В клетките на яйцеклетките и спермата Х-хромозомите може да се съединяват, което помага при поправката на дефектни гени: ензими “изрязват” сбърканите участъци от ДНК-спиралата и на тяхно място поставят цели здрави копия, които взимат “на заем” от двете хроматиди в хромозомата. При Y-хромозомата тази способност за корекции в наследствеността липсва, защото няма съвместимост с генетичната последователност на Х-хромозомите.

Така били положени основите на залеза на мъжествеността. Защото в течение на милиони години в Y-хромозомата чрез различни мутации са се натрупали генетични дефекти, които не е могло да бъдат поправени. И все повече гени загубили функциите си. Когато се появила мъжката хромозома, в нея имало 1500 гени. Днес в нея има едва 40 функциониращи участъци с гени. Ерозията на Y-хромозомата причинява при много мъже неспособност да имат деца, защото дори и ограничените генетични дефекти може да нарушат производството на сперма.

Ако това развитие продължи, някога ще се появи сериозен проблем с мъжката репродуктивност. Това обаче все няма да означава край на човечеството. Защото съдържащите се в другите хромозоми гени може да се променят така, че да поемат функциите на дегенериралите Y-гени. Други механизми, които определят пола, може обаче да променят драстично човечеството. Ако се появят нови гени, които да позволят израстването на здрави и фертилни мъже, например първо при масаите, населението на Земята скоро ще се ограничи до членовете на това африканско племе. Но ако своеобразната сексуална еволюция се състои паралелно в две или повече народностни групи, ще се появят нови видове Homo sapiens, които – подобно на неандерталците и на първобитните хора – няма да може да се оплождат взаимно.

Мъжките гени са крайно устойчиви

Новите изследвания обаче вдъхват надежда за мъжката част от човечеството. Биохимикът Дейвид Пейдж от института „Уайтхед“ за биомедицински изследвания в Кеймбридж, Масачузетс, изследва подробно Y-хромозомата и констатира, че в усилията за самосъхранение тя е свършила “сравнително добра работа”. В анализа си, публикуван през есента на 2005 година в научното списание “Нейчър”, той обяснява, че хромозомата няма да изчезне толкова бързо, колкото предсказват някои от колегите му. Защото през изминалите шест милиона години тя не е изгубила нито един ген за разлика от шимпанзетата, които за същия период от време са се простили с пет гена. Пейдж настоява, че по този начин теорията, според която човешката Y-хромозома губи гените си толкова бързо, че след няколко милиона години ще изчезне, е опровергана.

В друг анализ, публикуван през октомври 2008 година, генетиците от Института за интегративна биология в Цюрих стигат до сходни изводи. Те искали да разберат защо размножаването чрез секс има предимства пред асексуалното. Известно е, че дезоксирибонуклеиновата киселина, от която се състоят хромозомите, търпи редица вредни мутации. При асексуалните форми на размножаване увредените участъци от ДНК-спиралата не се компенсират чрез полезните “партньорски гени”. Затова в генетичната програма се натрупват все повече вредни мутации.

В животинския свят има мъжки същества без Y-хромозоми

Заинтригуваните от темата учени симулирали този процес в компютърен модел за популация, която се размножава чрез секс и в която е имало вредни мутации както в Х-хромозомите, така и в Y-хромозомите. Те искали да разберат точно в кой момент се уврежда Y-хромозомата и кои фактори влияят върху този процес. Оказало се, че тя дегенерира по-бързо в ограничени групи или при групи с висок процент на мутации. Към това трябва да се прибави и фактът, че гените, намиращи се в Х-хромозомата компенсират загубените функции на Y-гените чрез по-голяма активност. Това ускорява западането на подобни участъци от гени, тъй като те стават излишни чрез Х-хромозомите.

Равносметката на швейцарските учени е: възможно е в хода на еволюцията Y-хромозомите да изчезнат. Мъжете обаче няма да измрат. Определянето на пола може да се промени така, че мъжките същества да се формират и без Y-хромозома. Тази система е наречена “ХО”-система и съществува при скакалците или червеите Caenorhabditis elegans, при които мъжете имат само една Х-хромозома. Т.е. Y-хромозомата може да изчезне, без да завещае съдбата си на мъжките екземпляри.

Женският свят засега остава утопия

От друга страна може да се допусне, че няма да се намери генетичен заместител на спрялата да функционира Y-хромозома. Тогава на жените ще им остане само размножаването с помощта на техниката и ще се появи сафическата утопия. Но всички учени са категорични, че феминистките ще трябва да почакат още дълго края на мъжкия пол. Ако Y-хромозомата се руши със същото темпо, както досега, тя ще загуби последния си ген след 5-6 милиона години. И чак тогава може да възникне човечеството без мъже.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.