Ще избере ли католическата църква чернокож папа?

Кардинал Франсис Аринзе (вляво) и Анжело Содано на празнична меса по случай Цветница на площад “Свети Петър” в Рим. Снимка: Ройтерс

Малко след избирането на Барак Обама за президент на САЩ от Ватикана дойде предупреждението, че папа Бенедикт ХVІ няма да го подкрепи, ако той приложи програмата си за използване за научни цели на стволови клетки от зародиши. Така Светият престол започна превантивна война срещу либералните възгледи на Обама. Дошло ли е времето начело на католиците да застане чернокож папа, пише сп. „Тайм“.

Преди избирането на кардинал Йозеф Ратцингер имаше папска „кандидатура” на Франсис Аринзе. Нигерийският кардинал беше обявен за човека, който може да стане първия чернокож папа. По време на подготовката за кардиналския съвет през 2005 година той трупаше все повече внимание от страна на медиите, но в края на краищата Ратцингер изплува като Бенедикт XVІ. В началото на този месец 76-годишният Аринзе се оттегли от високия пост във Ватикана, като в общи линии елиминира всяка възможност да стане някога папа.

И когато „принцът на църквата” се отказа от всекидневните си ангажименти, беше нормално да помислим, че отпада от надпреварата. Аринзе, станал някога на 33 години най-младия епископ в света, участник във Втория ватикански съвет, се превърна в мощен играч в Римската курия. Дълги години той беше на челно място в междурелигиозния диалог. Последните шест години служи като префект на Конгрегацията за божествения култ и дисциплината на църковните тайнства, която сега ще бъде ръководена от кардинал Антонио Канисарес Ловера от Толедо, Испания.

Трябва да се знае, че най-важната длъжност на Ватикана е заета от 81-годишния Бенедикт доживот, а по всичко личи, че той е в добро здраве и е готов да води католиците през много среднощни меси за Коледа. Пенсионирането на Аринзе обаче повдига въпроса дали и кога Католическата църква ще бъде готова да последва Съединените щати и да избере мъж, чиито корени са от Африка – или някъде другаде извън Европа – който да поведе разнообразното паство. Вътрешни хора във Ватикана се въздържат да назовават имена докато Бенедикт ръководи църквата, но има няколко бележити духовни лица, които могат да заемат мястото на Аринзе. Те може да станат новите африканци, които имат най-голям шанс да бъдат избрани за папа, редом с други възможности от Латинска Америка и Азия.

Конклавът – някога доминиран от италианци – се превърна в доста по-разнообразна група. И въпреки това европейците продължават да имат надмощие: точно половината от настоящите 116 кардинал-електори (които са под 80-годишна възраст) са от Европа, а Италия все така има 20. Латинска Америка има 20 кардинал-електори, САЩ и Канада – общо 16. Азия има 11, а Африка – 9. Всеки кардинал (на теория – всеки покръстен в католическата вяра мъж) може да бъде излъчен от конклава като папа.

Сред многообещаващите кардинали от Африка познавачите на Ватикана посочват като потенциални кандидати за папския престол 60-годишния Питър Турксон от Гана и 67-годишния кардинал Уилфрид Фокс Напиер от Южна Африка. “Архиепископ Джон Онаиекан от Нигерия, който скоро може да кандидатства за кардиналска титла, е смятан за силен мъж”, казва вътрешен човек, който изтъква познанията на Онаиекан за Третия свят и уменията му да управлява приходите и разходите на Ватикана.

И все пак, играта на Светия престол по предвиждане на бъдещите кандидати за папа е хлъзгаво занимание. Може би най-силният африкански кандидат на 20-ти век беше широко уважаваният кардинал Бернардин Гантин от Бенин, който почина през май на 86 години. Предвождал влиятелната конгрегация за епископите, някои хора считаха, че Гантин можеше да е идеален заместник на Йоан Павел, чието здраве беше разклатено дълго време. Но полският папа живя много по-дълго отколкото се предполагаше, а Гантин се оттегли в Африка.

Католицизмът се разширява в развиващия се свят, като най-много привърженици печели в Африка, откъдето идват все повече и повече свещеници, за да работят в европейските и северноамериканските държави, страдащи от недостиг на духовници. Католиците в Латинска Америка, които през 2005 година се надяваха, че някой от техните кардинали ще наследи поста на Йоан Павел Втори, се борят да задържат своите последователи, които през последните 20 години групово преминават към евангелистки протестантски църкви. Настоящият германски папа фокусира голяма част от вниманието си върху усилията да вдъхне нов живот на традиционния католицизъм в Европа, историческият център на Църквата. След като пътува до Германия, Испания и Франция, а така също и до САЩ и Бразилия, Бенедикт планира първата си визита в Африка през март, като ще се отбие в Камерун и Ангола.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.