Кемал, последният софийски бръснар: Карамански ми даваше по 200 лв. да му оформя брадата

Снимки: Валентина Петрова

Някога имаше бръснарници, в които мъжете, освен да се подстрижат, можеха да си обръснат или оформят брадата. Днес професията „бръснар“ звучи като отживелица. Въпреки това, в столичния квартал „Гара Искър“ още има истински бръснар, като от едно време. Той се казва Кемал. Дядо му и баща му също били бръснари. Научава занаята от тях и го практикува от 14-годишен до днес, вече 41 години. Салончето му е чисто, старомодно и уютно, а вътре ухае на лимонова вода. Но… по наредбите на ХЕИ, той вече няма право да бръсне. Затова само подстригва, и само мъже. Прави изключение за един особен вид бръснене на сухо, който ни демонстрира.

Фирмата ми се казва „Нишан“ ЕФ – еднолична фирма. Регистрирах я веднага след промените, още 1990 година. Имам жена и син, който е роден през 1992 година, обаче ме е яд, че не иска да ми вземе занаята. Той е много добър боксьор, но аз му казвам – спортът е до време, учението е до време, а занаятът е за цял живот. Гледала ли си филма за Исус Христос? Той е изгонил търговците от своя храм, а занаятчиите – златари, часовникари и всички други, ги е благословил така: „До обяд, ако сте гладни, следобед да сте сити и на заем да имате да дадете.“ Аз с такова желание го работя този занаят, че клиентите ми винаги се връщат. За мен клиентът е цар и повече от роднина. Родата идва, иска пари назаем и после не ми ги връща. Казват – той има. А клиентът е цар. Плаща си, благодари ми, пожелава ми всичко най-хубаво и пак идва.

Бръснене не извършвам. За подстригване цената е 5 лева. Стрижене гола глава – 4 лева. Преди бръснех, обаче от ХЕИ-то забраниха, защото е опасно, може да се предаде СПИН, има и много други болести. По бръснача, ако остане кръв, човек може да се зарази, опасно е. И жени не подстригвам. Алергичен съм към женския пол. Е, на теб може само малко къдриците да ти взема. Ако искаш, за 2 минути си готова. Мокря ти косата и с бръснача цък-цък, всичко пада. Това никъде не го правят. Само аз го правя. Иначе с жени не се занимавам. Аз съм бръснар. На арабски и турски – бербер. Обаче съм много доволен. Имам си редовни клиенти и им правя най-различни прически според главата. Има агнешки глави, телешки и ярешки, овчи и свински.

Кемал посреща посетителите с нагласата, че "клиентът е повече от роднина". Снимки: Валентина Петрова

Кемал посреща посетителите с нагласата, че "клиентът е повече от роднина". Снимки: Валентина ПетроваУлица "5002" в квартал "Гара Искър", на която се намира бръснарницата. Снимки: Валентина ПетроваКемал почиства лицето на един от редовните си клиенти - Бай Кольо, дядо на 73 внуци.
Снимки: Валентина ПетроваСнимки: Валентина ПетроваСнимки: Валентина ПетроваБроеницата на Кемал. Снимки: Валентина ПетроваБръснарят разпитва Бай Кольо как се казват внуците му, а дядото се смущава, че не им помни имената. Снимки: Валентина ПетроваСнимки: Валентина ПетроваСнимки: Валентина ПетроваПред вратата на бръснарницата. Снимки: Валентина ПетроваСнимки: Валентина ПетроваВъпреки че е мюсюлманин, Кемал е окачил на стената си  православен календар, защото уважава и християнските празници. Снимки: Валентина ПетроваЦеноразписът. Снимки: Валентина ПетроваСнимки: Валентина ПетроваВ бръснарницата на Кемал има и книги, сред които е "Тайните на апокалипсиса". Снимки: Валентина ПетроваСнимки: Валентина Петрова

Много се промениха нещата тук от 1985 година досега. Едно време имаше други прически. Забранено беше мъжете да носят дълги коси. Сега не е забранено, обаче пък се обърна модата и голи глави се подстригват. Едно време беше модата на хипи, а сега пък – гола глава или канадска ливада. Аз му викам пехливанско подстригване. И районът много се промени. Няма вече народ, всичко избяга по чужбина, половината измряха. Тази улица беше най-оживената в „Гара Искър“ едно време. До мен имаше шапкар, обущар, пералняджия, магазин. Нататък имаше кафе, по-нагоре още едно кафе, месарски магазин, хлебарница. А сега на тази улица само аз останах. Всичко фалира, отиде си, а някои измряха. Аз обаче издържам. Не се плаша от работа, а си имам и клиенти.

По оборот ги бия всички фризьорници по „Дружба“ и „Младост“, защото бързо работя. Подстригвам за 3 минути, по часовник и както иска клиентът. И съм известен. От „Дружба“ идват, от „Младост“, от „Люлин“, от „Абдовица“, „Миленково“, „Бусманци“, „Казичене“, „Герман“ – отвсякъде. Не им записвам часове, но отскоро започнаха да ми се обаждат по джиесема, защото го имам записан отвън. При мен опашки няма. Колкото и клиенти да дойдат, всички ще ги подстрижа. Аз съм професионалист.

Такива работи като гел, сешоар не използвам. Мога, но не е за мен тая работа. Това е за млади хора, по-спокойни. Аз съм напрегната натура, нервен, макар че външно съм весел. Отвътре ме кара да работя по този начин. Щом можеш, го правиш. А като не можеш, се туткаш – оттук го обикаляш клиента, оттам, ама така добре ли е… Няма добре ли е! Пред него е огледалото – да гледа. Направи го, щом можеш, не се туткай, не го гали! Това да пръскам, да го обикалям – не е за мен работа. Вярно е, че има хора, които обичат повече да се въртят около тях, докато ги подстригват, но това са маниаци. Обичат да го галят, да го чешат. При мен имам 2-3 клиенти от тоя тип, обаче те знаят как работя. Гонил съм ги, но те викат: „Сядам и вече няма да говоря.“ Слагам го на стола и му казвам: „Един път ми обясняваш и аз го запечатвам като компютър.“

Снимки: Валентина Петрова

Само като го погледна и знам какво иска. Едни искат с покрити уши, други – половин уши или косата зад ушите – хора всякакви. Има средно подстригване, ниско подстригване, високо подстригване, бръснене на сухо има. Аз го правя единствен това бръснене. За две минути. Даже може да извикам един клиент да ти покажа. Чакай да се обадя на Колето. (Обажда се.)

Аз съм професионалист. Дядо ми е бил такъв, баща ми е бил такъв. Все бръснари, бербери. При мен Карамански идваше да се подстригва, Жоро Черния и той. Всичките идваха при мен. На Карамански му взимах брадата с машинката и ми даваше по 200 лева от ония, големите пари. В нашия квартал живееше. Цялата полиция от Дружба при мен идва. Барабар с началниците. Криминалните и те – айдуци, бандити.“

В това време идва Колето, сяда на стола и Кемал започва да го бръсне на сухо – без пяна, без вода, направо с бръснача, като през цялото време говори и не поглежда към брадата му. „Кемал е световен бръснар и най-големи хора идват при него, хвали го Кольо. Мен ме подстригва вече 28 години. Моите деца се подстригват само при него. Внуците също. Имам 73 внуци, 12 от тях близнаци“ (виж историята на Никола тук).

Сериозно ти говори, че има 73 внуци, но не им помни имената, казва Кемал и започва да търси лист, на който е записал имената на децата на Кольо и броя на внуците му. Аз много преди вас съм му взимал интервю и съм го питал колко деца има, как се казват. Ето го листа. Сега ще го изпитам пред вас.“

Ценоразписът. Снимки: Валентина Петрова

Кемал разпитва Кольо за децата му, докато го бръсне на сухо и гледа към нас. Когато приключва, сресва косата му на път и продължава да разказва за себе си. „Аз съм учил до 3-ти клас, но много обичам да чета книги. Тук имах турски книги, Корана на български, но някакви цигани ми бяха разбили бръснарницата и ми ги откраднаха. Сега обаче пак съм си донесъл (показва) – „Юлий Цезар“, „Тайните на апокалипсиса“. И в колата си имам книги.

Нямам образование, но самият занаят ме кара да съм възпитан, културен. Гледам ги сега карат едни мерцедеси и беемвета. Аз толкова години го работя тоя занаят, все пак съм си събрал някой лев и аз да си купя един мерцедес, но не за да се фукам, че имам кола. Гордея се с моята работа, не с колата.

Никого не мразя. И говоря истината в очите. От никого не се плаша, освен от оня горе. Ще се уплаша също и, когато не знам какво говоря. Като знаеш какво говориш, ти не се плашиш, тогава ти си по-силен и от най-силния и си по-умен и от най-умния. И ще го надвиеш. Когато боговете са решили да дадат на човека най-голямата радост и най-страшните страдания, те са му изпратили любовта. От любовта човек най-много страда на този свят. До смъртта си страдаш. Също знам и, че човек не трябва да завижда и да ревнува. Ревността е сестра на любовта, както дяволът на ангелите.“


ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.