Как да изберем зъболекар? Колко струва?

Д-р Стефан Донев. Снимки: авторката

„Българите нямат култура на хигиена на зъбите и не идват на профилактични прегледи”, казват повечето зъболекари. „Всички зъболекари са станали скъпчии и само гледат да ти вземат парите”, отвръщат им пациентите.

Може би и в двете твърдения има по нещо вярно. Въпреки това можем да се запитаме дали българинът наистина няма култура на хигиена на зъбите си или просто спря да се преглежда профилактично, откакто стоматолозите станаха изцяло частни и започнаха да взимат близо 100 лева за пломба? Здравната каса не облекчава достатъчно пациентите и те не могат да покрият разходите си за лечение.

Но дори пациентът да има достатъчно пари, за да си позволи зъболекарски услуги, то той не е застрахован, че зъбите му ще бъдат оправени, както трябва.

Как работи зъболечението в демократична България, колко поема държавата за лечението на зъбите?

От няколко години държавни зъболекари няма, а частните сами определят цените си. Зъболекарите решават дали ще работят със здравната каса или не. Това означава, че зъболекарят може да подпише договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), според който при две манипулации пациентите плащат минимална сума, а останалата част от парите за прегледа или лечението се доплащат на зъболекаря от НЗОК.

Снимки: авторката

Единствено за бременните жени има допълнителен профилактичен преглед. Предимството за зъболекарите да работят с НЗОК е, че така те привличат повече пациенти. Въпреки че, след като дойде пациентът, може да се окаже, че лечението, което трябва да му се направи, излиза доста повече пари и всъщност услугата може и да не се покрива от НЗОК. Други зъболекари предпочитат да не се обвързват със здравната каса, защото има прекалено много документация и бюрокрация.

Според Приложение № 21 за 2008 г. от сайта на НЗОК (виж тук – вляво Национален рамков договор), човек над 18 години при зъболекар има право на един профилактичен преглед и две манипулации с доплащане за цялата година.

Здравно осигурен пациент за профилактичен преглед заплаща 1.80 лв. Цялата сума на прегледа е 7.50 лв., т. е. НЗОК поема 5.70 лв. от разходите на пациента.

– За поставяне на пломба с амалгама или химичен композит, пациента доплаща 4 лв., като цялата сума е 22.70 лв.

– Вадене на зъб с упойка е на същата цена.

– Лечение на пулпит или периодонтит на временен или постоянен зъб не се поема от НЗОК и пациента трябва сам да заплати това лечение, което струва 73.30 лв.

– Децата до 18 години имат право на един профилактичен преглед и 4 манипулации, при които се включва лечението на пулпит и периодонтит на постоянен зъб. Те не заплащат поставяне на пломба.

В случай, че пациентът използва тези три услуги с доплащане, при следващи стоматологични манипулации, НЗОК не поема никакви разходи и всичко се заплаща изцяло от пациента.

Д-р Цветан Кръстев. Снимки: авторката

Д-р Цветан Кръстев, който има частен кабинет в ж. к. „Стрелбище” казва, че цените му са близки до тези на НЗОК, за да може пациентите да си ги позволят. Въпреки това за кариес той предлага поставяне на фотополимерни пломби, които за момента се смятат за едни от най-добрите. Този тип пломби не са предлагани от НЗОК, защото са по-скъпи от пломбите от амалгама (пломбите със сив цвят) и химическия композит. В зависимост от големината на кариеса и това с колко повърхности се прави, една фотополимерна пломба може да струва от 45 до 100 лева. Профилактичния преглед от друга страна, който не е покрит от НЗОК може да струва около 10 лв.

Въпреки че всеки зъболекар сам решава какви цени да предложи, има общоприет ценоразпис на зъболекарските услуги, който се прави от Стоматологичния съюз. Там цените зависят от оборудването на кабинета, техниката, с която се работи, материалите, както и коефициента, който има съответния зъболекар. Коефициентите са 3 и зависят от стажа, който има един зъболекар. Млад стоматолог, току-що завършил няма право да работи с висок коефициент. Колкото по-голям стаж има, толкова по-висок коефициент може да регистрира и съответно може да постави по-високи цени на услугите. Всеки зъболекар сам решава с кой коефициент да работи. Един зъболекар например може да има достатъчния стаж, за да работи с максималния коефициент 3, но той може да реши да  работи с коефициент 1 или 2, за да свали цените на услугите, за да има повече пациенти.

Има и такива зъболекари, които не се съобразяват с осреднени ценоразписи, а сами определят цените си. Такива са например т. нар. зъболекари на „мутрите”, които предлагат цени по-високи дори от тези на Запад. При такъв зъболекар една корона може да струва 1000 евро.

Д-р Цветан Кръстев е стоматолог с 30 години трудов стаж и има частен кабинет в ж. к. „Стрелбище”. Д-р Стефан Донев също е стоматолог с 30 годишен стаж и работи в кабинет в ж. к. „Лозенец”. И двамата са на мнение, че българинът има ниска култура по отношение на хигиена на зъбите. „Българинът, ако не го заболи не се сеща да отиде на зъболекар”, казва д-р Кръстев и допълва „Много малко хора идват на профилактични прегледи. А освен редовното миене на зъби, една профилактика на шест месеца е абсолютно задължителна”.

С тези, подобни на спринцовки, инструменти се поставят фотополимерните плобми. Снимки: авторката

„В България работим със същите материали, с които се работи в Европа и в света. В България обаче заплащането на зъболекарския труд е около 10-15 пъти по-ниско от това в Европа. Всеизвестно е, че много българи, които живеят в чужбина, лятото като си дойдат тук първата им работа е да си оправят зъбите, защото е по-евтино”, казва д-р Стефан Донев.

„Нашите специалисти са на високо ниво, но много млади колеги бягат да работят навън. В Италия една колежка започна работа в клиника като ортодонт и първоначалното й заплащане беше 4 000 евро. Казали й, че в зависимост от работата й заплата й може да достигне до 10 000 евро на месец”, споделя д-р Кръстев.

„В момента в София има страшно много зъболекарски кабинети и конкуренцията е голяма. Естествено, в центъра на столицата зъболекарските услуги са по-скъпи, отколкото в частен кабинет в по-периферен квартал. В същото време в провинцията има места, където няма нито един зъболекар. Там няма и работа, и хората като са безработни, не са и осигурени и не могат да използват дори намаленията от здравната каса”, казва д-р Кръстев.

„По времето на социализма зъболечението беше безплатно. Сега една протеза струва около 500 лева, а преди беше 2 лева. Хората и до днес са с мисленето, че зъболечението трябва да е безплатно, но вече по цял свят се плаща”, казва д-р Кръстев.

Д-р Донев. Снимки: авторката

„Едно време, като беше пък безплатно, някои работеха небрежно”, допълва д-р Донев – Даваха ни едни безумни норми. За месеца всеки трябваше да направи определен брой коронки или пломби. На един колега така му се скараха, защото не бил направил необходимия брой пломби, а бил направил повече протези. Е как да прави пломби като идват по-възрастни пациенти, които имат нужда от протези!

То не че сега няма мърляви кабинети и небрежна работа. Мои пациенти са ми разправяли за един стоматолог, при който се влиза от едно мазе и се работи в някаква кухня. Той работи пациента, а на печката ври боб примерно. Такива кабинети, въпреки проверки на РИОКОЗ (Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве,  бившото ХЕИ) продължават да съществуват. Има и такива, които пък въобще не си регистрират кабинетите.

При мен са идвали пациенти, работени от други колеги и са направили страшни бели със зъбите им”, казва д-р Донев. „Имам един колега, дето му се носи славата, че е много добър специалист. Даже у тях в кабинета му хората стоят и по 3-4 часа чакат да ги приеме, защото някой им е казал, че е най-добрият. Българинът е с такава психика, че като види някъде опашка от хора значи там е най-доброто. Те дори някои стоматолози умишлено го правят това, за да привличат пациенти. Дават едни часове, но не ги спазват, за да се трупат хора пред кабинета и пациентите после да казват: „Виж колко много хора има пред кабинета му, значи е много добър”. От един такъв колега дойде при мен една пациентка. Показа ми снимките на зъбите си и дори и да не си специалист можеш да видиш, че зъбът й няма кост за имплантиране. Колегата обаче й направил импланта, за да й вземе парите. После са й сложили и мост, който няма как да се задържи.

В друг случай пациент е идвал при мен, защото друг колега му беше направил мост от кучешкия зъб до мъдреца и мостът му все падал. Оказа се, че мъдреца се клати и е за вадене. В такива случаи просто си личи, че е работено, само за да се вземат парите на пациента. Най-добре е да се ходи при познат зъболекар с препоръка от приятел, който е доволен от него”, казва д-р Донев.

В случай, че нямате познат зъболекар и няма кой да ви препоръча такъв, може да влезете на сайта на Националната здравно осигурителна каса (http://www.nhif.bg), да натиснете линка „Партньори на НЗОК и дейност”, след това „Лекари по дентална медицина” (виж тук), да посочите за кой град от страната търсите зъболекар и ще ви излезе списък на зъболекарите, които работят със здравната каса. Макар и не препоръчани от познат, може би това, че се предлагат на сайта на НЗОК ни кара да се надяваме на надежден зъболекар.

Цените на пломбите се определят от това колко е разрушен зъба и колко е сложна една пломба, дали е с една повърхност, с две или три, изграждане.
Частните заболекари работят основно с фотополимерни пломби като най-добри. При тях може да се правят изцяло като цвета на зъба. След което с един „пистолет” се втвърдява пломбата.

Д-р Цветан Кръстев казва, че понякога се случва цените да се договарят с пациента. „Сега като го видя, че не може да плати, пък трябва да му се лекуват зъбите, смъквам цената, колкото мога”, казва стоматологът.

Д-р Стефан Донев, като и повечето стоматолози работи основно с фотополимерна пломба. Според ценоразписа му (той не работи с НЗОК), който е с коефициент 2, различните зъболекарски услуги в приблизителна сметка в лева, изглеждат така:

Пломба с амалгама –  37 лв.
Пломба с химио композит – 40 лв.
Фотополимерна пломба с една повърхност – 45 лв.
Фотополимерна пломба с две повърхности – 62 лв
Фотополимерна пломба с три повърхности – 89 лв.,
Фотополимерна пломба над три повърхности, изграждане на зъба или моделиране на ъгъл – 101 лв.
Коронка (в зависимост от изпиляването и праговите граници) е около 200 лева.
Металокерамичен мост с един липсващ зъб – около 500-600 лева.
Мост с пластмаса и метал или с пластмаса и композит е с 50-100 лева по-евтин. Стоматолозите препоръчват металокерамиката като по-качествен материал.
Имплантиране на зъби (присаждане) около 2000 лева за един зъб.
Вадене на еднокоренен зъб с упойка – 50 лева.
Вадене на многокоренен зъб – 70-80 лева.
Вадене на дълбоко фактуриран, разрушен зъб – 90 лева
Почистване на зъбен камък с ултра звук – 10-11 лева на зъб от едната страна; 24 лева за цял зъб. За тази манипулация трудът е най-скъп.
Избелване на зъби – над 500 лева. След една година трябва да се отиде отново, за да се поддържа белотата.
Протеза – 500-600 лева

Според д-р Мариана Мирчева, която работи в собствен кабинет по дентална медицина в XXII-ро ДКЦ (Диагностично-консултативен център) в София, най-търсени са лечението на кариеси, пулпити и периодонтити. След тях са ортопедичните възстановявания с корони и мостове и не на последно място избелване на зъбите, поставяне на имплантанти и лечение на ортодонтски деформации с брекети.

Д-р Мариана Мирчева по време на работен ден в стоматологичния си кабинет.
Снимка: личен архив

Тя пояснява, че за пациенти до 18 години за лечение на пулпит или периодонтит Здравната каса поема 55.49 лв., а пациентът доплаща 12.30 лв.За лечение на пулпит и перидонтит на млечен зъб (деца) Здравната каса поема 17.61 лв., а пациентът доплаща 4.70 лв.

В нейния кабинет, ако пациентът изрично желае да му се постави фотополимерна пломба, цените са такива: малка пломба – 30 лв., средна пломба – 35 лв., голяма пломба – 40 лв. Цените могат да варират в зависимост от генерацията фотополимери. По-старата генерация са и по-евтини, а новите – нанокомпозитни, стигат и до 50 лв.

Ето какви още цени и процедури може да се случат на пациента, обяснява д-р Мирчева:

„По договора със Здравната каса, ако разваленият зъб се окаже пулпит, лечението се заплаща директно от пациента. Кореновото лечение на предни зъби, което включва поставяне на арсен, почистване на канала от некротични материи и запълването с канало-пълнежна паста, излиза 60 лв. плюс фотополимерната пломба, чиято цена зависи от големината на дефекта. Кореновото лечение на кътници за същото лечение – 70 лв. + фотополимерната пломба. Ако при лечението на кариес се окаже, че е дълбок, провежда се биологично лечение с поставяне на калциево хидроксидна паста в дъното на дефекта и след това се поставя пломба. Цената на такова лечение е 10 лв. + доплащането за пломбата по Здравната каса. За да се прецени точно дали се касае за дълбок кариес или има възпаление на нерва, се провежда електроодонтодиагностика с апарат и цената му е 7 лв. Ако при лечението на периодонтит процесът се усложни, се налага лечение с лазер или йонофореза на каналите. Лечението с лазер е с цена 4 лв. на процедура, като се правят най-малко три. Процедурата с йонофореза се таксува по 7 лв. за един канал.

Профилактика, почистване на зъбен камък и полиране – цената е 40 лв. за горна и долна челюст. Избелването на зъбите по системата със силиконови шини и избелващ гел е 250 лв.

Ако един зъб е счупен и се налага да се предпази от по-нататъшни счупвания или по естетични показатели трябва да се облече в коронка, е необходимо да се изпили и да се вземе отпечатък от направеното пънче. Ако се прави корона от металокерамика, цялата изработка с материалите и отпечатъка излиза 200 лв. Ако короната се прави от метал и пластмаса, тази процедура излиза 60 лв.

За мостовете – всеки липсващ зъб към моста се таксува като отделна корона. Например, ако трябва да се направи тричленен мост от металокерамика, излиза 600 лв, а от метал и пластмаса – 180 лв. Тук няма никакво участие на Здравната каса.“

Ето и някои цени на Медико-стоматологичен център “Медстом”, който работи с Националната здравноосигурителна каса:

Лечение на кариес на една повърхност: с амалгама – 30 лв., химиополимер – 35 лв., универсален фотополимер – 50 лв., естетичен фотополимер – 55 лв.
Лечение на кариес на две повърхности: с амалгама – 35 лв., химиополимер – 45 лв., с универсален фотополимер – 55 лв., естетичен фотополимер – 60 лв.

Кореново лечение на пулпит – еднокоренов зъб – 60 лв.
Кореново лечение на пулпит – двукоренов зъб – 70 лв.

Металокерамична коронка – от 175 лв. до 240 лв.
Метало-пластмасова коронка (бленд корона) – от 22 лв. до 215 лв.
Керамични фасети (нарича се още естетично лечение на зъбната коронка) – 600 лв. (включва преглед, предварителен проект за фасета, изпилване на зъба, изработване и поставяне на временна фасета, изработване на керамична корона и поставяне).

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.