Глория Гейнър: Да си спомним, че Исус е причината за Коледа

Глория Гейнър. Снимка: Ройтерс

Певицата Глория Гейнър е респектиращо набожна. Без външна показност, а по дълбока вътрешна убеденост: „За мен религията е просто букет от измислени от човека правила и наредби, а това, което аз имам, е личната ми връзка с Христос, в която съм го избрала за мой Бог и Спасител, водач, господар и пазител. Има голяма, голяма разлика.”, казва певицата. Наскоро излезлият й албум “Christmas Presence” (“Коледно присъствие” или “Духът на Коледа”, в нейния смисъл това е едно и също) е много лиричен и вдъхновяващ.

Преди около месец, заедно с малцина колеги, имах шанса за 14-минутен разговор – няколко часа преди участието й в частно парти на вносителите на автомобилите BMW в България за представянето на нов модел в панаирното градче в Пловдив. На живо е истинска, пряма и сърдечна, без поза и дистанция – качества, присъщи на действително големите личности.

Глория Гейнър в Пловдив. Снимка: авторката

След репетиция на сцената и проба на звука, говореше толкова тихо и задушевно, че се страхувах дали ще чувам записа добре. Програмата й е натоварена и има концерти и участия непрестанно. След България замина за Хърватска. Сега на 31 декември ще участва в програмата на италианската телевизия RAI, в началото на януари има изява в Братислава, а след това голям концерт със симфоничния оркестър на Хюстън (може да си отворите официалния й сайт и да прочетете размислите-насърчения, които е почерпила от собствения си житейски опит, струва си).

Безспорният хит, който й носи „Грами” през 1980 г., “I will survive”, е използван в саундтрака на над 20 филмови заглавия.  През 1997 г. издава и едноименната си автобиографична книга, по която има написан сценарий. За силата и жизнеутвърждаващата енергия на това парче ще спомена само един факт, че японско момиче се отказва от решението си да се самоубие и успява да го сподели с Глория Гейнър.

http://www.youtube.com/watch?v=Xv6lHwWwO3w
I will survive – този клип е гледан над 6 200 000 пъти в YouTube

През 2009 г. певицата ще отбележи с много изяви на живо тридесетгодишнината на този евъргрийн – „алфа и омега” на оцеляването. Защото има целия си живот и цялата си любов, и ще ги даде на този, който я обича, както се пее в това култово парче. За мен лично и песните й „Never can say goodbye”, “Reach out, I’ll be there”, “I am what I am”, „Can’t take my eyes off of you” не му отстъпват. През 2002 г. на раздаването на световните музикални награди, дългогодишният й фен принц Албърт й връчва наградата “Legend”, а през 2005 г. в Залата на славата (церемонията е в Ню Йорк) получава също две награди – за артист и за „I will survive”.

Глория Гейнър подпомага различни организации и фондации  – за изоставени деца, за борба с диабета, рака на гърдата и болестта на Алцхаймер. Учи психология и смята след като се дипломира през 2010 г. да основе собствен център за помощ на родители-тийнейджъри, а също и като място за контакти на хора с различни семейни проблеми…

– Кои бяха вашите идоли – певци и музиканти, чието творчество цените и са оказали влияние върху личния ви стил в ранните години от кариерата ви?

– Е, това са великите певци, които вървят начело по този път и които разтвориха вратите на музиката пред мен –  хора като Ела Фицджералд, Нат Кинг Кол, Франк Синатра, Барбара Стрейзанд, Глория Лин… извънредно много личности от големите и велики певци.

– По какъв начин раждането на хитове като „Never can say goodbye”, “I am what I am”, “I will survive” са свързани с вашия живот?

– Това, което ти се случва в живота, винаги има значение. Преди да изпея “I will survive” имах нещастен случай – паднах от сцената върху един монитор и на следващата сутрин се събудих парализирана от кръста надолу. Беше засегнат гръбнакът и се наложи хирургическа намеса. Тогава много хора мислеха, че няма да оцелея, но аз настоявах, че ще го направя. И точно това преживяване ми позволи да изпея песента съзнателно с толкова голяма убеденост.

– Кое качество цените най-много у хората?

– Честността.

– Какви усилия си струват, за да търси човек любовта и възможна ли е тя в комерсиализирания ни свят?

– Да, абсолютно. Любовта идва отвътре. Това няма нищо общо с нещата, които се случват около теб. Ако ти си човек, който иска да обича, ти можеш да обичаш. Има достатъчно хора, които да обичаш и има много основания, за да обичаш.


Can’t take my eyes off of you – на живо в Истанбул

– А какви са хората, които наричате свои приятели?

– Е, тук са две мои приятелки… те са честни (бурен смях от страна на двете беквокалистки, които присъстваха на интервюто – б.а.)… чудесни са. Приятелите ми са хора, които са силни, грижовни, даващи и любящи.

– Знам, че наистина обичате киното, имате ли любими актьори и режисьори, в каква роля бихте се снимали, ако ви предложат (ние сме я виждали като самата себе си, пееща „I will survive” в сериала „Али Макбийл” – б.а.)?

– Имам страшно много любими филми. Аз съм ненаситен кинопочитател и наистина има много филми, които обичам. Някои са с участието на Дензъл Уошингтън (усмихва се много сърдечно – б.а.), някои са с Шон Конъри, други с Пиърс Броснан, най-много са тези с Упи Голдбърг… и още, и още филми. И естествено, определено бих участвала, бих предпочела да изиграя ролята на съдия или на адвокат.

– Зареждат ли ви срещите с нови хора? Има ли места по света, които харесвате или такива, които искате да посетите?

– Да, аз действително се зареждам от такива срещи. И има много красиви места, на които искам да се върна отново. Бали, разбира се, е едно от тези места. Ливан е красива страна – когато отидох за първи път не всичко беше толкова добре, колкото би могло да бъде, но аз определено виждам голям потенциал там, а и хората са прекрасни. Също Филипините, Египет, няколко места в страните от Далечния Изток. Всъщност, наскоро бях в Дубай и там земята не е толкова красива, но хората са построили фантастични сгради и хотели върху нея.

– Интересувате ли се от политика и има ли нещо, което ви тревожи в днешния свят?

– Не, изобщо не се интересувам от политика. Аз съм изцяло аполитичен човек. А какво ме тревожи в света днес? Няма достатъчно любов.

– Към какво трябва да се стремят хората, за да се съхранят като духовни същества?

– Да търсят истината. И да са й предани.

– Каква е ролята на музиката в този процес?

– Музиката укротява жестокия, див звяр в човека. Музиката намалява стреса. Музиката е универсалният „балансьор” – тя е един интернационален език и затова събира хората заедно. Музиката е обща земя, обща територия за всички хора, от всички възрасти и цветове, и от всякакви вероизповедания, и националности.

– Какви са вашите мечти, намерения и проекти в областта на музиката?

– Следващата година ще направя първия си изцяло госпъл албум. Така че, разбира се, това е една от моите цели. А другата ми цел е да превърна в хит един коледен албум, който наскоро издадох. И също така искам да запиша един джаз албум.

– Слушали ли сте музика от Балканите и по-специално автентичен български фолклор?

– Не, не съм, но ще го направя, ако се отдаде случай.

– Как се породи увлечението да колекционирате чайници?

– (смее се) Един ден отидох в магазина и там имаше един чайник, а момичето от телевизионното шоу „Аз обичам Люси” го беше обгърнало с ръцете си, загледано в екрана. Помислих си, че това е прелестно, и купих чайника. Това беше началото на колекцията ми от чайници. Вече имам около тридесет.

– Ако срещнете тъжен и отчаян човек, какво ще му кажете, за да го окуражите?

– Това също ще отмине, утре ще бъде по-добре.

– С коя известна личност бихте искали да се срещнете и поговорите?

– Хммм… Обама (беше й подсказано от другите две певици – б.а.)…

– Какво е мнението ви за Барак Обама?

– Мисля, че той има голямо бъдеще и ще бъде велик лидер. Според мен, той има намерение да направи фантастична промяна в Съединените щати и несъмнено е чудесен пример за това.

– Вашето пожелание за Коледа?

– Да си спомним, че Исус е причината за Коледа.

Арт & ШоуИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.