Цитат в десeтката: Гоце да гръмне брадатия козел Николай

Пловдивският митрополит Николай. Снимка: Булфото

Никак не е миролюбиво заглавието ми веднага след светлите коледни празници, но и отдавна не се бях вбесявал така, както след изявленията на пловдивския митрополит Николай в Кърджали. Няма да се спирам на многото издърдорени глупости от мазния владика.

Искам да хвърля поглед само върху оплакването на „светиня му“, че апелите на БПЦ за въвеждане на православно вероучение в българското училище засега оставали глас в пустиня.
Сбъркал е владиката. Не засега, а завинаги ще си останат глас в пустиня. Вероучение (било то православно или каквото и да е друго) в българското училище няма да има. По три причини:

1. Българското училище е светско и в него няма място за религиозна пропаганда (не ми казвайте, че вероучението не е пропаганда!).

2. Религията е светоглед, а насаждането на определен светоглед (не ми казвайте, че вероучението не се занимава точно с това!) противоречи на демократичния принцип за свободен избор в какво да се вярва или дали изобщо да се вярва.

Пловдивският митрополит Николай. Снимка: Булфото

3. В българското училище се изучават дисциплини, които по някои допирни точки с вероучението ще доведат до конфликт (например: човекът от кал ли е създаден, както ще учат учениците в час по вероучение, или се е появил по еволюционен път, както същите тези ученици ще участ в час по биология?).

Виж тук целия текст в блога на Павел Николов

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.