Виното дегустираха за вас:

Ясен Захариев (вляво) и Иван Бакалов по време на дегустацията. 18-те вида мавруд бяха опитани на два пъти през седмица. Снимка: Светослава Банчева

Дегустацията беше сляпа, бутилките бяха опаковани и после разопаковани чак след многократно опитване и окончателно определяне на оценката.
Вината са купувани от магазините – главно от „Метро“ и супермаркети. Избрани са 18 вида на цена до 11-12 лв. Хубавите мавруди над тази цена са споменати в текста, техните оценки се движат над 4,50.

В текста към всяко вино са дадени една под друга бележките на всеки от двамата дегустатори, както и оценките им. А всяко вино е класирано по средна оценка между двамата.

Опитаха за вас:

Ясен Захариев, философ, преподава в Нов български университет. Тънък познавач на виното, от запалянковщина по него е ходил да работи 3 пъти във винарни в Австралия и 2 пъти в Калифорния (виж тук). В последните години пише статии в сп. “Бакхус” и участва в дегустации. Член на клуб „Винен наблюдател“.

Иван Бакалов, журналист, пише за вино и дегустира от началото на 90-те години, когато започва проучване на фалшификатите на напитки на пазара и по-късно издава справочното списание “Менте & оригинали”. Обиколил е винпромите в България и е опитал толкова много български вина, че, както казва, “ощавих си езика”. Смята че, след като си е тормозил толкова черния дроб, трябва да сподели опита си, за да е от полза и на други. Познава доста винарските шашми и е разкривал някои от тях в статиите си. Член на клуб „Винен наблюдател“.

ядец
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.