10 новини, на които не обърнахме внимание през 2008 г.

Колумбийски полицай пази работници, изкореняващи насаждения от кока. Снимка: Ройтерс

Ключовите президентски избори в САЩ, най-голямата икономическа криза от 1929 година насам и Олимпийските игри в Китай заковаха вниманието на медиите през 2008 година. На заден план останаха някои събития от голямо значение за бъдещето, които минаха незабелязани за общественото мнение. Увеличеното производство на кока в Колумбия или изграждането на антиракетен щит в Индия не намериха място в медиите. В своя последен брой испанското издание на „Foreign Policy” припомня десет от тези важни събития, които така и не успяха да се появят по първите страници на вестниците.

Расте продукцията на кока в Колумбия

Провали се т. нар. „План Колумбия“ за борба с производството на кока, в който САЩ вложиха 6 милиарда долара. 90% от кокаина, който се консумира в Америка, е с колумбийски произход. Според правителствения счетоводен офис (US Government Accountability Office) между 2000 и 2006 година отглеждането на кока е нараснало с 15%. Цифрите на едно от проучванията на ООН са още по-шокиращи. Според тях само през 2007 г. производството на кока е скочило с 27%. Именно с кока, която служи за база при производството на кокаин, се финансират паравоенните групировки и особено ФАРК (Колумбийските революционни въоръжени сили). Въпреки военните акции на колумбийското правителство и финансовата подкрепа на САЩ, трафикът на дрога не намалява. Липсата на алтернатива кара производителите на кока да местят плантациите си към все по-трудно достъпни райони.

Противоракетният щит на Индия

Възможността за изграждане на американска противоракетна защитна система в Източна Европа породи силно напрежение в отношенията с Русия. За сравнение обаче инсталирането на противоракетен щит в Индия не намери място в публичния дебат. На 27 февруари американският секретар по отбраната Робърт Гейтс обяви, че САЩ започва преговори с Индия за построяването на противоракетна защитна система, която би могла да има важни последици за стабилността в района като например да предизвика гнева на Китай или Пакистан.

Суперлукс в Тбилиси

САЩ обещаха на Грузия помощ в размер от 1 милиард долара (720 милиона евро), предназначена за възстановяването на страната след войната с Русия през август. Въпреки че някои грузински градове бяха сринати при руските бомбардировки, 176 милиона долара (126 милиона евро) от американската помощ са раздадени на фирми под формата на заеми. И от тях 30 милиона бяха вложени в построяването на новия суперлуксозен хотел „Park Hyatt” в центъра на столицата Тбилиси, и то в зона, в която нямаше никакви поражения от руските атаки.

Русия завладява Африка

Вниманието на Русия е насочено към енергийните ресурси на Африка. Срещу вече изявените бизнесинтереси от страна на Китай, Русия търси начин да спечели договорите за експлоатация на газ и петрол. Ако успее тази руска стратегия, алтернативите на Европа за снабдяване със суровини ще бъдат силно органичени. Засега държавният монополист „Газпром” е спечелил газовите концесии на Нигерия. Според някои проучвания в тази африканска страна се намират едни от най-големите залежи на природен газ в света. Намеренията на Русия са да финансира нов газопровод от 4 000 километра през Сахара към Европа. Освен това „Газпром” възнамерява да инвестира в един от либийските газопроводи под Средиземно море и е направил оферта за закупуването на всичкия либийски газ и част от износа на либийски петрол. По този начин Москва би могла да установи пълен контрол върху енергийните доставки на Европа.

Увеличаване на американските войски в Афганистан

Обещанията на новоизбрания презедент на САЩ Барак Обама да увеличи броя на войските в Афганистан започнаха да се изпълняват още преди официалното му встъпване в длъжност. Администрацията на Буш увеличи до 85 000 броя на своите войници в централноазиатската страна. Отделно САЩ започнаха строежа на нов затвор за 50 милиона долара (36 милиона евро), който е разположен близо до военновъздушната база Баграм. А с друг бюджет от 100 милиона долара (72 милиона евро) бе предприето разширяването на аеродрума на Кандахар.

Нов Дарфур

Южен Кордофан – държава създадена през 2005 г. в сърцето на Судан – може да се превърне в един нов Дарфур*. Правителствената армия, военните сили на южен Судан и местните групировки се надпреварват да се въоръжават в очакване на изборите през 2009 г. Според Международната група за кризи вече стотици са загиналите в този район в спорове за земя и права върху пасища – последица от противопоставянето между племенната група нуба, която обединява повече от 50 африкански етноса, и номадските арабски лидери.

Слънчева енергия, която замърсява

Последното поколение слънчеви генератори съдържат газа NF3, който според проучване на Калифорнийския университет, публикувано през 2008 г., „демонстрира голям риск от замърсяване на околната среда, надвишаващ дори този на големите електрически централи, захранвани с въглища”. Американската агенция за защита на околната среда е одобрила използването на този газ, тъй като се изчислява, че само 2% от него се отделят в атмосферата. Въпреки че замърсяването с NF3 е много по-ниско, отколкото настоящите емисии на CO2, учени от организацията Scripps Institution of Oceanography предупреждават, че реалното присъствие на NF3 в атмосферата е четири пъти по-голямо, отколкото го представя енергийният сектор. Глобалното използване на NF3 може да доведе до катастрофални последици в следващите години.

Опасното желязо на Шанхай

Строителна площадка в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Шанхайските небостъргачи могат да се окажат недостатъчно устойчиви на земетресения, техните скелети са склонни да корозират в средносрочен план. Според репортаж на вестник „Shangai Daily”, публикуван през март тази година, половината от стоманата, купена от различните строителни фирми в града, не отговаря на основните изисквания за качество. Една четвърт от анализирания материал не издържа на тестовете за налягане, а 27 от 52 от взетите проби показват силно занижено тегло. Някои от тях били по-леки дори от желязото, което не би трябвало да е възможно, като се има предвид, че желязото е един от основните компоненти на стоманата.

Осъдиха американец за престъпления в чужбина

За първи път от 1994 г., когато САЩ приеха федералния закон срещу прилагането на мъчения извън територията на страната, американски съд издаде присъда на свой гражданин за този вид престъпления, извършени в чужбина. На 30 октомври федерален съдия осъди Чарлз „Чъки” Тейлър Младши, син на бившия президент на Либерия (в момента изправен пред Хагския трибунал), за прилагане на мъчения, заговор срещу държавата и притежание на огнестрелно оръжие. Тейлър Младши е роден в щата Масачузетс и запазва американското си гражданство и след отпътуването си за Либерия, когато баща му се качва на власт. Като член на Антитерористичната бригада, измъчвал персонално членове на опозицията. Присъдата над сина на бившия либерийски перзидент отваря вратата за други съдебни производства срещу американски граждани, нарушили човешките права извън границите на своята държава.

Американска фирма продава на Китай звуково оръжие

American Technology Corporation, фирма със седалище в Калифорния, продаде на Китай т.нар. LRAD (Long Range Acoustic Device),  вид звуково оръжие, с което китайските власти искаха да се подсигурят срещу евентуални размирици по време на Олимпийските игри. Продажбата е била осъществена въпреки забраната за снабдяване с оръжие спрямо Китай, наложена от САЩ след клането на площад Тянанмън през 1989 г. LRAD излъчва звукови вълни до 150 децибела, които, приложени срещу тълпа от хора, могат да причинят болка, паника и загуба на слуха. Въпреки това растат възможностите за потенциалното му приложение, особено след изказванията на президента на компанията-производител, че може да бъде използвано за защита от терористични атаки или срещу сомалийските пирати. Засега няма сведения, че китайските сили за сигурност са използвали звуково оръжие срещу хора.

По сп. Форин Полиси, исп. издание

*Дарфур е област в Западен Судан, където през 2003 г. избухва кървав конфликт между племенни групировки на арабски скотовъдци и чернокожи земеделци. Жертвите са над 400 000, бежанците – над 2 милиона души. ООН се намесва в конфликта чак през лятото на 2007 г. с изпращането на умиротворителни войски.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.