Големите новини вече се пускат първо в Twitter

Участник в самолетната авария в Денвър писа в Twitter минути след инцидента

Линейка чака да приеме пострадалите на летището в Денвър. 38 пътници бяха ранени миналата седмица след като Боинг 737 излезе от пистата и се запали. Един от пътниците обаче използва момента, за да предава директно новините в Twitter. Снимка: Ройтерс

Майк Уилсън ще запомни тази Коледа. Малко преди празника той се измъкна от горящ самолет, като единствено загуби очилата си в снежната пустош. След цялото премеждие Майк направи това, което би направил всеки уважаваш своя iPod компютърен маниак: публикува в Twitter ексклузивен репортаж от самолетната авария.

„Мамка му, току-що преживях самолетна катастрофа“, гласи първото съобщение на Майк почти веднага след като полет 1404 не уцелва пистата на международното летище в Денвър. Корпусът на самолета е целият в пламъци, колесниците и единия двигател са напълно изкъртени, а вътрешността се топи от ужасно повишената температура.

Пристигналите по-късно пожарникари казаха на репортерите, че сцената е била като от екшън филм. Много преди тяхното описание обаче, Майк Уилсън предаваше на живо от мястото на събитието за всички свои приятели и роднини, следящи го в Twitter, а както се оказа и за огромен брой други хора, заинтересовани от инцидента.

Тwitter е услуга за микроблогване, която позволява на потребителите да изпращат в реално време кратки съобщения от своите компютри или мобилни телефони, като по този начин информират света за всичко най-важно, което се случва в момента около тях. Единственото изискване е съобщенията да не са по-дълги от 140 символа.

Тwitter бързо се превърна в истинска мания, не по-малка от Facebook. В сайта пишеше и Барак Обама, чиито почитатели можеха да следят в реално време изморителното му пътешествие през щатите преди изборите. Twitter вече може да се похвали с предложения за брак, репортажи на живо от родилния дом или болничната стая. Дори имаше и фалшив опит за самоубийство в Twitter, за който e-vestnik вече писа. В момента Twitter се използва от над три милиона души по света. В сайта бяха пуснати първите новини за атентатите в Мумбай, земетресенията в Калифорния и смъртта на актьора Хийт Леджър. Сайтът се използва от известни личности като Джон Клийз, Стивън Фрай и Джонатан Рос.

Малко преди самолетния инцидент в Денвър читателите на микроблога на Майк Уилсън са могли да прочетат, че той е „заредил колата си за първи път от месец“ и че се е отказал от планирано ходене за риба заради проливен дъжд в района.

Няколко дни след като свършил пазаруването си за Коледа и се чудел защо в Боулдър Каунти не почистват улиците от снега, Майк се оказал жертва на самолетната катастрофа в Денвър. Но и първия човек в историята, който е пращал на живо коментари в Twitter от подобно събитие.

Първото си съобщение написал веднага след като успял да изпълзи по крилото на самолета и да отиде на безопасна дистанция: „Паднаха ми очилата в масовото напускане на самолета… Не виждам много.“ Майк не позволил това да му попречи особено. Скоро пуснал снимка от катастрофата, заснета с мобилния му телефон.

„Това е втората ми самолетна катастрофа, написал после Майк. Може би трябва да започна да пътувам с автобус.“ Наистина, това била втората авария, която преживявал – веднъж участвал в принудително кацане на вода с малък частен самолет.

При инцидента в Денвър пострадаха 38 пътници. Според пожарникарите е цяло чудо, че няма нито един загинал. Всички пътници са били веднага откарани в противопожарната станция на летището, а след това в една от чакалните. Там Уилсън отбелязал в Twitter, че „дори не сервират напитки“.

„Измъкнал си се от горящо кълбо самолетни останки, уплашен си до смърт, а дори не можеш да си поръчаш водка с тоник. Ууу“, написал след това Уилсън.

Вероятно той щял да продължи по-дълго със съобщенията, но батерията на телефона му се изтощила. Комуникацията с Интернет последователите му била подновена веднага след като се прибрал вкъщи.

Въпросите към него естествено били всякакви. Един потребител на Twitter даже се вълнувал какво се е случило с лаптопа на Майк. „Най-вероятно се е разтопил на пода“, бил отговорът.

За да се приберат вкъщи, пътниците били качени на нов полет за Хюстън на следващия ден. „Кацнахме. Посрещачите полудяват от радост!“, написал Уилсън при пристигането си, а малко по-късно: „Жена ми тъкмо ме взе от летището. Успокоих се.“

По в. Таймс

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.