Несъразмерна ли е употребата на сила в Газа?

Израел удари „Хамас“ в Ивицата Газа. Авиацията нанесе прецизни удари по командни пунктове, военни лагери, тунели под границата с Египет и други обекти на ислямисткото движение. Блестяща военна операция.

Но политическите резултати не са блестящи за Израел. Ако се проследи медийният отзвук на събитията, става ясно, че светът не иска да признае правото на Израел да се защити от терора и агресията. И в крайна сметка да защити и палестинците, и съседните арабски страни, и света като цяло от една групировка фанатици и убийци.

Подкрепяната и финансирана от Иран „Хамас“ през 2007 г. завзе със сила властта в Ивицата Газа като изби стотици палестинци. Оттогава „Хамас“ налага там жестоките средновековни закони на шариата, които предвиждат отсичане на ръце, замеряне с камъни и бой с камшик, и държи населението в страх и подчинение. Именно „Хамас“ отказа подновяване на примирието с Израел и започна отново да засипва граничните градове със стотици ракети.

„Какво би направила Австрия, ако беше нападната от съседите си с ракети, които убиват хора и всяват страх? Колко дълго щеше да чака? Една седмица? Един месец? Израел имаше голямо търпение. Но стига толкова. Само в четвъртък 80 ракети удариха Израел. Нито една демокрация не може да толерира това“, заяви пред австрийски вестник говорителят на израелското правителство.

Израел предупреди изрично преди офанзивата цивилното население да се държи настрана от обектите на „Хамас“. Но предупреждението беше пренебрегнато. И именно „смелите бойци“ на „Хамас“ изстрелват ракетите си от покривите на жилищни блокове и се крият зад гърба на жени и деца. И пак „Хамас“ е единственият източник на информацията за пораженията и жертвите, от която излиза, че едва ли не Израел напада само гражданите, а не военните. Какви са фактите няма да се види лесно.

Т. нар. световно обществено мнение отново говори за „несъразмерна употреба на сила“. Но какъв трябва да бъде съразмерният отговор на всекидневния тероризъм?

У нас социалистическата пропаганда десетилетия промиваше мозъците със „справедливата борба на палестинския народ срещу израелската агресия“. Затова ще ни е трудно да проумеем, че днес справедливата борба дори за палестинците трябва да бъде съвсем различна – не срещу Израел, а срещу убийствения ислямистки фанатизъм.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.