Избиват вълците. Къде спят еколозите?

Ловна дружинка от град Брусарци и село Василовци, Монтанско, намери време да се похвали с подвизите си по Коледа. Пияните като тараби юнаци се качили на джип и открили огън с карабини “Калашников” по глутница от пет вълка. Два тръшнали на място, но продължили гонитбата.

Снимки: уебшотс

Обадили се по GSM-ите на ловците от съседната дружинка, които застанали на пусия и причакали от засада бягащите животни. Застреляли ги с бренекета и се снимали за спомен с труповете им. “Беше като битката при Сталинград”, доволно засуква мустак местен авджия. Случката описва в. “Труд” в предпоследния си брой за 2008 г. Като кореспондентът на вестника не забравя да спомене щастието на народа от Монтанско, който си отдъхнал от хищниците.

Не от вчера знаем, че в България живее порода хора, която изпитва удоволствие да убива. Ще кажете – при 150 отнети човешки живота в страната годишно, пет вълка са нищо. Без да направите връзката, че утре същите пияни  герои ще обърнат калашниците към комшиите си, ще отстрелят 2-3 бабички на припек, а защо не и вашето дете в Студентски град.

Че политиците у нас не ги интересува природата, това го знае всяко хлапе. Никога в днешния парламент няма да посмеят да развалят рахата на т.нар. Гоце, като гласуват закон за пълна забрана на отстрела на вълци, лисици, чакали и прочие “вреден дивеч” (президентът Първанов е сложил в сайта си снимка с убит вълк, за да илюстрира ловните си подвизи). Колкото и да е странно, все още съществува понятие “вреден дивеч”, макар по-правилно е да се казва “вредни хора”. За рушители на екоравновесието, като депутати, ловджии, или чиновници на Джевдет Чакъров например.

Каква ти забрана – нали половината от сегашните депутати са и авджии, начело с високопромилния писател Дончо Цончев от БСП. Ядат, пият и ходят да стрелят с дружинките. Сигурно на банките седят и представители на дружинките за отстрел на хора по градските улици.

Президентът Първанов, който е известен като ловец, с отстрелян вълк. Снимка: pishtovi.com

Но къде са извънпарламентарните зелени? Измряха ли борците за чистите Рила, Пирин и Иракли? По кои хралупи спят активистите от фондацията за мечките? Къде отлетяха експертите-природозащитници? Тях не ги ли интересува, че вълци днес се срещат единствено в Източна Европа и Карпатите, а колегите им в Германия, Австрия и Швейцария се чудят с какви програми да възстановят популацията. Опитите в Централна Европа продължават, а за Западна изобщо не говорим, там вълци няма от началото на миналия век.

Що не вдигнат вой българските екоорганизации, университетски професори и учени от БАН? Що не блокират зелените Орлов мост и да поискат да спре варварския отстрел на вълци? Или са същите като червените, сините и пембените – текат им лигите за кюфтета в парламентарния бюфет? И не им пука дали за каймата на тези кюфтета в пряк смисъл е било заклано и смляно някое животно. А в преносен – дали в България убиват природата, някой човек или погубват цял народ.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.