Трябва ли ЕС да се страхува от Вацлав Клаус?

Президентът на Чешката република Вацлав Клаус изнася реч пред конгреса на Гражданската демократична партия в Прага. Снимка: Ройтерс

Няколко дни преди да поемат председателството на ЕС, чехите трудно успяват да убедят европейците, че техният евроскептичен президент Вацлав Клаус няма да подкопае устрема, даден на Европа от енергичния френски президент Никола Саркози. „Горди сме, че членуваме в ЕС, отдадени сме на нашата задача и съм сигурна, че след шестте месеца на нашето председателство вече няма да мислите, че чехите са евроскептици“, заяви Милена Виценова, чешката постоянна представителка в ЕС.

Но въпреки уверенията „във всички столици се шири съмнение, след като Франция показа как едно активно и силно председателство е достатъчно да поддържа единството пред трудностите“, смята Жан-Доминик Жулиани, президент на фондацията „Робер Шуман“. Прекратяване на руско-грузинската война, борба с икономическата криза, приемане на план за климатичните промени… Почти цяла Европа призна заслугите на френското председателство. Прага настоятелно обещава да продължи в същия дух, но нищо не се знае.

„Всяка малка страна членка щеше да бъде в подобна неблагоприятна позиция и нямаше да получи същото уважение като към Никола Саркози“, смята Пьотр Качински, анализатор в Центъра за европейски политически изследвания. Освен това Чехия – с население десет милиона души, присъединила се към Европейския съюз през 2004 година – ще осъществява първото си председателство на съюза с „твърде слабо правителство“, добави той. Министър-председателят Мирек Тополанек ще трябва да се изправи на 3 февруари пред рисков вот в парламента за Лисабонския договор, който само Чехия и Ирландия не са ратифицирали.

И всичко това на фона на непрекъснатото роптаeне на президента Вацлав Клаус, който не само се противопоставя на Лисабонския договор, но и отрича климатичните промени и квалифицира като популистки мерките, предприети срещу икономическата криза. „Това, което предстои, е хор от гласове, идващи от Прага, които обаче няма да пеят една и съща песен“, предвижда Пьотр Качински. Той прогнозира, че тази какофония ще има „негативно отражение върху политическата тежест на чешкото председателство.“

Твърдо решен да бъде чут, президентът Клаус си осигури изказване на пленарната сесия на Европейския парламент на 19 февруари. Чешкото правителство не може да направи нищо друго, освен да се опита да намали влиянието на този несъзвучен президентски глас. „Европейската политика е от компетенциите на правителството“, подчерта миналата седмица заместник министър-председателят Александър Вондра и настоя правителството да бъде оценявано според действията му. „Мисля, че да те смятат за губещ, не е лоша стартова позиция, защото можеш да я надскочиш в положителен аспект“, посочи той с ирония, представяйки приоритетите на чешкото председателство (икономика, енергийна сигурност и задълбочаване на отношенията със САЩ, Балканите и бившите съветски републики).

Ако не се случи нещо непредвидено, което да изненада Прага, „няма причина да се съмняваме, че тя ще ръководи европейските дела не по-зле от Словения“, първата източноевропейска страна, която пое председателството на ЕС от началото на 2008 година, смята Европейският политически център.

При всички положения при провал на чехите Никола Саркози вече предупреди, че няма да стои безучастно. „Никой не трябва да смята, че за Европа ще бъде от полза Франция да следва политиката на празния стол, тъй като вече е била председател шест месеца. Не! Напротив, ние ще предприемаме инициативи“, предупреди той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.