„Спасителната“ стратегия на Путин е грижа за собственото му оцеляване

Руската икономика се руши, а първият мъж в страната мисли за себе си

Руският министър-председател Владимир Путин говори на заседание на министерския съвет в Москва. Снимка: Ройтерс

Докато западните правителства трескаво се опитват да обуздаят икономическия спад, Владимир Путин, чиято страна е засегната по-силно от повечето други държави, реализира собствена антикризисна стратегия. Разликата обаче се състои в това, че действията на Кремъл са насочени към спасението на един-единствен човек – самият Путин. И акцентът се поставя не толкова върху монетарните инструменти, колкото върху политическите репресии.

Докато през последните два месеца САЩ и Евросъюзът разработваха програми за извънредна финансова помощ на икономиките си, в същото време путинският марионетен президент и послушният парламент търпеливо “прошнуроваха” новата конституционна поправка, която увеличава срока на пребиваване на държавния глава на тази длъжност от четири на шест години. Ако тази седмица президентът Дмитрий Медведев подпише съответния закон, той ще постави кръст на собственото си политическо бъдеще. Или както твърдят руските аналитици, целта на тези промени е да позволят на Путин, чийто втори четиригодишен президентски мандат изтече миналата есен, отново да заеме поста на държавен глава, този път за 12 години. Някои от тях смятат, че в най-близко бъдеще Медведев може да бъде принуден да подаде оставка, за да се върне Путин в президентското кресло преди руснаците да усетят в пълна степен последствията от неудържимия спад на нефтените приходи, обезценяването на националната валута и масовото бягство на капиталите.

Друг “антикризисен” законопроект, който чака подписа на Медведев, предвижда отмяна на участието на съдебни заседатели в съдебните процеси по обвинения в тероризъм и държавна измяна. Подобни обвинения са любим инструмент на апаратчиците от тайната полиция, които обграждат Путин, бивш оперативен работник в КГБ. Съдиите, назначавани от Кремъл, с много по-голяма вероятност, отколкото простите граждани на Русия, ще произнасят обвинителни присъди по такива дела. Третата инициатива, която ще бъде разгледана скоро от парламента, е призвана да разшири юридическото тълкуване на държавната измяна и шпионската дейност. В бъдеще всеки, който предприема “действия, поставящи под заплаха конституционния строй, суверенитета и териториалната цялост на Русия”, може да получи до 20 години затвор. Експертите-юристи твърдят, че подобно обвинение може да бъде повдигнато срещу критиците на Путин, които влизат в контакти с чуждестранни журналисти и с неправителствени организации.

Що се отнася до самата икономическа криза, Путин неведнъж е предупреждавал руските средства за масова информация да се въздържат и да не обсъждат тази тема. Така, преди няколко дни, той призова журналистите да не “нагнетяват страхове и да не влошават нещата, защото няма нужда от това”. В резултат много руснаци имат едва бегла представа за това, че през миналата година руският фондов пазар се сгромоляса с повече от 70 процента, че от август инвеститорите са изтеглили от страната капитали на обща стойност 190 милиарда долара, а през 2009 година в държавния бюджет е заложен дефицит заради рязкото падане на цената на нефта. “Ситуацията е сложна, но далеч не е безизходна, и ние знаем какво трябва да правим”, твърди Путин. Всъщност правителството му не прави нищо съществено, за да спаси народното стопанство, което настоящата власт направи прекалено зависимо от износа на нефт и газ. Но за бъдещето на самия Путин то се грижи с всички сили. И гарантира, че ще се избави незабавно от всеки, който застане на пътя му.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.