Според руска агенция „Революцията на розите“ излъгала грузинците

Поддръжник на опозицията в Грузия участва в протест пред парламента в Тбилиси. На лентата на главата му пише “Не се страхувам”. Снимка: Ройтерс

„Революцията на розите“ излъга надеждите на грузинците за по-добър живот и окончателно дискредитира своите водачи. Като новогодишен „подарък“ хиляди хора в страната получиха заповеди за уволнение. А още десетки хиляди посрещнаха със страх този празник, който им вещае безрадостно бъдеще, мизерия и глад.

„Черни“ бяха новогодишните дни за служителите в редица грузински банки, и то най-големите и смятани за най-стабилни. Неофициалните данни сочат, че само в частната „Банка на Грузия“ електронно известие за уволнение са получили вече 1200 души. Освободени са служителите от гишетата за т.нар. моментални заеми в търговските обекти из страната. Както заяви ръководството на банката, от септември се отпускали много по-малко кредити и съответният отдел вече нямал нужда от толкова много работници.

Уволнения за намаляване на разходите има и в други банки. В „ТВС банк“ например са съкратени 300 служители, което е 10 на сто от персонала. Оптимизация е предприела и „Народната банка“ – процесът ще приключи с уволнения на 15 януари. Финансово-кредитното учреждение разполага с най-разклонената и развита мрежа от филиали и разплащателно-касови центрове в цяла Грузия.

Според грузински медии без работа ще останат от 20 до 30 на сто сред служителите в банковия сектор и в търговията. Най-силен обаче ще е ударът върху строителния бизнес – очаква се да бъдат уволнени 70 на сто от всички заети в бранша. На практика вече е спрян строежът на всички започнати обекти; работи се само на онези, които са в довършителен стадий.

Ще припомним, че грузинските банки са в сериозна ликвидна криза, свързана както със световната финансова криза, така и с последиците от войната в Южна Осетия. На 22 октомври 2008 година под егидата на ЕС и Световната банка в Брюксел се състоя международна донорска конференция за Грузия. Редица държави, организации и частни компании заявиха на форума, че през периода 2008-2010 година са готови да отпуснат на Тбилиси близо 4,55 милиарда долара за възстановяване на страната след грузинско-южноосетинския конфликт.

В края на 2003 година младите грузински реформатори под патронажа на САЩ изтръгнаха властта от остаряващия „бял лисугер“ Шеварднадзе, чиято външна политика ставаше все по-неясна. И през всичките години оттогава младият президент Саакашвили и екипът му неуморно обещаваха на своите сънародници възстановяване на териториалната цялост, край на беднотията, стремителен растеж на благоденствието за всички без изключение.

За обединяване на грузинските земи се използваха трагични сценарии от средновековието и резултатът беше печален – бездруго малка, държавата за дълго, ако не и завинаги изгуби Абхазия и Южна Осетия. Провалиха се опитите на режима да хвърли вината за всички несполуки върху външна „вражеска“ сила. Дори световната финансова криза, избухнала сякаш тъкмо навреме, няма да е вълшебната пръчица, която за пореден път да спаси положението – Саакашвили бодро твърди, че икономиката в Грузия само се е „забавила“ и дори „укрепва“.

Дори един повърхностен анализ обаче налага извода, че още от „революцията на розите“ Грузия тъпче на едно място, без да отбележи видими постижения. Сиреч петте години оттогава са били изживени безцелно. Във вторник грузинският парламент се събра, за да одобри бюджета на страната за 2009 година, и финансовият министър Ника Гилаури съобщи на депутатите, че правителството се опитва да задържи безработицата на равнище 13-14 на сто. Тя обаче се движеше в същите рамки и преди пет години. „Надяваме се да задържим безработицата на същото равнище и през идната година, но ще е трудно да го постигнем… Опитите ни целят да открием нови работни места в различни сектори от икономиката, да балансираме съкращенията на работни места в банковия сектор, в браншове като строителството и недвижимите имоти“, заяви министърът с предпазлив оптимизъм.

При все това властите цели пет години неизменно обявяваха за свои приоритети пълната заетост на населението и премахването на бедността. Несериозни проекти в този дух лансираше впрочем и предишният президент. Обеща да създаде един милион работни места. И наистина, един милион грузинци, повече дори, си намериха работа – в Русия, а някои и в други страни из цял свят.

По всичко личи, че на гурбет ще се наложи да заминат нови потоци гастарбайтери от Грузия. Както сочи доклад на групата към Световната банка за оценка на потребностите, подготвен за октомврийската донорска конференция в Брюксел, безработицата в Грузия в краткосрочен период ще нарасне със 100 хиляди души и ще достигне 350 хиляди. Т.е. ще обхване една пета от цялата работна сила в страната. Тази тенденция според доклада ще е спънка за намаляване на бедността.

Предварителни оценки сочат, че равнището на безработицата – 13,5 на сто през 2007 година – ще нарасне през 2010-та на 15,1 процента, а нивото на бедността през следващите две години ще нарасне от 23,6 процента на 25,9. В същия доклад се посочва, че Тбилиси умолява държавите донори да вдигнат квотите за работна сила от Грузия. „Ако квотите обхванат близо 100 хиляди представители на работната сила, икономическият и социалният ефект ще намалее“, се казва в оценките на Световната банка.

Грузия навлиза в 2009 година грохнала, изнемощяла от множество болежки и проблеми. Още през първата половина от годината й предстоят плащания по външни задължения в размер на 500 милиона долара. Дефицитът във външната търговия е стигнал над 2 милиарда долара. Страната е натрупала дългове за 2, 5 милиарда долара. Инфлацията се измерва с двузначно число. Не се очертава Новата година да донесе радост на обикновените хора. Само 22 на сто от населението на Грузия посрещат празника с надежда и в добро настроение, сочи анкета на тбилиския седмичник „Квирис палитра“ („Палитра на седмицата“). 13,8 на сто от запитаните са мрачни и паднали духом, а 64 процента гледат към бъдещето със смирено безразличие – явно се уповават по-скоро на Божията воля, отколкото на собственото си правителство.

Всяка седмица изданието организира допитвания и едно от последните проучвания показа, че огромното мнозинство участници са разочаровани от действащата власт. За проблемите в Грузия според тях е отговорен най-вече президентът. Почти 90 на сто оценяват вината му с максималните осем точки. Следва парламентът, после идва изпълнителната власт.

Народът познава и цени своите „герои“. Почти четвърт от анкетираните заявяват, че Саакашвили най-често буди гнева им. На второ място с малка разлика е заместник-министърът на външните работи Гига Бокерия, идеолог на управляващото „Единно национално движение“ – 15,7 на сто от гласовете. Последен в тройката „първенци“ с показател 14,5 на сто е Гиви Таргамадзе, шеф на комисията за национална сигурност и отбрана в тбилиския парламент. Тези одиозни фигури са отговорни най-вече за това, че грузинците тепърва трябва да решават свои лични, трудно разрешими проблеми – всъщност как да оцелеят.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.