Русия спря топлото, Първанов наприказва глупости. Кой как ни лъже?

ТЕЦ „София“ в деня, в който намали топлоподаването в града. Снимка: Валентина Петрова

България отнесе най-голяма секира от спрения газ. Други страни като Турция и Гърция имат резерви, алтернативни източници и доставки. Или като Румъния имат собствени находища. България няма нищо. Има претенциите да бъде енергиен център на Балканите, изцяло оплетена в руски газопроводи, петролопроводи, ядрени електростанции и рафинерии.

Сега в София освен парното спират и такситата. Повече от половината от тях са на газ метан – тоест природен газ, за който Русия ни врътна кранчето. Но такситата ще минат на бензин (руски, от Бургас) и ще вдигнат цените с 25%. А България няма на какво да мине…

Иначе цяла България е излъгана като таксиджиите. Преди 2-3 години те минаха на газ метан. Примамиха ги с ниска цена от 50 и няколко стотинки на литър. Тогава бензинът беше към 1,70 лв. литъра. После цената на метана стана по 1,60 лв. на литър, а цената на бензина в момента пак си е толкова. Такситата вече си бяха монтирали газови уредби за по 3000 лв. и няма къде да мърдат.

Така стана и с България. Години наред руското лоби у нас – и в политиката, и в енергетиката – направи така, че всичко да работи на газ. Било евтино и чисто гориво. И после цената на газа хвръкна до небесата. И после един министър Румен Овч. подготви и подписа нов договор за доставки на газ от „Газпром”, при положение, че имаше действащ до 2011 г. Но новият осигурява комфорт на доставчика „Газпром” до 2030 г. Предполага се – и на Румен Овч., вероятно и на наследниците му. (Впрочем този договор е една тайна – и досега правителството не иска да го оповести публично и го обявява за секретен.)

Румен Овчаров. Снимка: Булфото

Но кой как лъже за спрения газ? Русия вика – Украйна краде, ние сме спрели само доставките за нея. Представител на „Газпром” дори се обърна към България с наглото изявление – съдете Украйна. Като че ли България има договор с Украйна, а не с „Газпром”.
Украйна обаче опровергава Русия с цифри. „Количествата руски газ, подавани за транзитен пренос през украинска територия, са намалени над четири пъти, обяви компанията „Нафтогаз Украйна“. В цифри това изглежда така – 73,8 млн. куб. м. в денонощие, вместо 314,6 млн. куб. м.
Руските власти дори не крият по чия заповед става това – руският премиер Путин е наредил на „Газпром” да намали доставките за Европа с количество, равно на „откраднатото от Украйна”, както се изразява руският газов монополист.
Украйна обяви, че е транспортирала за Европа 82,1 млн. куб. м газ, вместо подадените от Русия 73,8 млн. „По този начин Украйна за собствена сметка и от собствените си запаси доставя руски газ за Европа“, съобщава украинската „Нафтогаз” *.

Докато големите се карат, България остана без газ въобще. В Австрия достигат около 10% от доставяните им преди количества, у нас – 0%. Сигурно защото, за разлика от австрийците, сме твърди привърженици на руските ядрени електроцентрали и на руските петролни и газови компании…

Вчера някакъв български шеф – електроенергиен системен оператор – даде пресконференция, че след почти спряното парно се задава пик на електропотреблението. Страната имала капацитет да произведе 7500 мегавата ток (заедно с износа, уточни шефът). А енергетиците очакваха между 17 и 19,30 часа снощи потреблението на ток да стигне 6800 мегавата. Почти го стигна. Пикът се оказа 6790 мегавата (за вторник, 6 януари, между 17 и 19,30 часа).

Тръбопроводи на ТЕЦ „София“, снимани след намаляването на парното в града. Снимка: Валентина Петрова

Между другото, в България има инсталирани мощности, които могат да произведат към 12 000 мегавата (около 35% от тях е т. нар. студен резерв – твърде голям процент за световните стандарти). Но тукашната енергийна мафия постоянно плаши с недостиг на ток.

И в тази ситуация през деня, в който радиаторите взеха да изстиват, президентът Първанов се провикна като един спасител – да пуснем трети блок на АЕЦ „Козлодуй”. Имало клауза в договора, при криза можело. Веднага след него се провикна шефът на АЕЦ „Козлодуй” Генов, че веднага щял да пусне блока „с удоволствие” – имало отработено ядрено гориво, което може да се използва. Шефът на АЕЦ „Козлодуй” Генов е същият, който преди 3 години кри инцидент в централата и повтаряше, че нищо не е станало. Това иде да потвърди колко са верни заключенията за причините за аварията в Чернобил. Като най-важната е посочена „ниска култура на безопасност”, а не техниката.

Тези хора ги нарекоха преди време ядрени авантюристи. Поводът беше пак Румен Овч., като министър в правителството на Виденов през 1995 г. Тогава българската страна отказа да се вземат проби от корпуса на блокове 1 и 2, които вече бяха с изтекъл ресурс. Проби, договорени с МААЕ и Еврокомисията. Българските власти пуснаха реактора без проверката. Г 24 излезе с остър меморандум за проявения от България ядрен авантюризъм. И оттогава на Запад неизменно смятат българските власти и хора като Румен Овч. за ядрени авантюристи. В началото на миналата година т. нар. ядрено лоби официално разви стратегия да пуснат двата блока на АЕЦ без съгласието на Европейския съюз (виж тук).

Президентът Първанов, изглежда, има натрапчив проблем – така упорито се опитва да пусне старите блокове на АЕЦ „Козлодуй”, че вероятно очаква медал или паметник от благодарните бъдещи поколения. Засега получава само шамари и изявленията от Брюксел го поставят в смешно положение. Веднага след неговия призив да се пусне трети блок на „Козлодуй”, говорителят по енергийните въпроси на Европейската комисия каза, че и дума не може да става за това. Унизително е един говорител да поставя на мястото му президент. Първанов обаче сам си го проси.

При студения полъх, който дойде от Русия, става много ясно кой какви интереси защитава у нас.
Става болезнено ясно още нещо – че България трябва да смени тотално енергийната си политика и да ограничи зависимостта от Русия. Но как може да стане това у нас? Енергийното лоби е проводник на руски интереси и няма значима политическа сила, която да иска това. България, макари член на ЕС, е като играчка в ръцете на Путин. Може би руският суверен очаква след спрения газ у нас и в някои източноевропейски страни да настъпят някакви катаклизми, които да объркат ЕС? Да падне сегашното правителство, което малко или повече се придържа към ЕС в политиката си, и президентът да назначи служебно, което да закърпи положението? С руски газ…
След 2-3 седмици студ тук наистина може да падне всяко правителство. Няма шега. Ех, как нагледно се видя, че Путин с въртенето на крана се опитва да управлява цели държави.

–––––––––––

* Допълнение: От световните агенции, 8,40 часа, 7 януари 2009 г.

Руската газова компания „Газпром“ е прекратила днес подаването на газ през Украйна към Европа, съобщи говорителят на украинската компания Нафтогаз Валентин Землянский, цитиран от световните агенции. Газът спря напълно и за Румъния, Чехия, Словакия и Австрия. Газовата криза скова България. Газовите резерви на Европа са подложени на изпитание. „Русия остави Европа без газ“, добави той. Говорителят уточни, че в в 7,44 ч. местно време е спряно изцяло подаването на газ за европейските потребители чрез единствената работеща газоизмервателна станция „Суджа“. Той посочи, че доставките на газ за украинските потребители се осигуряват от подземните хранилища.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.