От Русия духа вятърът на хаоса

Владимир Путин, уловен в заплашителна поза от полски фоторепортер. Снимка: polityka.pl

Русия е на прага на рецесия и социални сътресения. Същото може да се каже за Украйна. Нищо не сочи, че световната криза се забавя. Поради това следващата година ще мине под знака на плача и скърцането със зъби, пише заместник-главният редактор на полския вестник „Дзенник” Анджей Талаги.

Най-силно те ще се чуват откъм на нашите източни граници. Русия ще плати за своята наглост, Украйна – за политическия хаос и неспособността да създаде нормални държавни структури. А Полша ще оцени достойнствата на визовата стена, построена от Шенген.

До неотдавна, Москва епатираше на дясно и на ляво със своето могъщество, нейните бойни кораби за първи път от две десетилетия плават, напук на Америка, в Карибския басейн. Путин научи руснаците да мислят за себе си като за народ, към който отношението трябва да бъде специално, събуди имперските им мечти. Всичко това се спука като балон. Бяха достатъчни първите трудности на световните пазари и спадането на цените на петрола.

В Русия е отбелязано 8-процентно намаляване на промишленото производство, тя е заплашена от 10% безработица и спиране на растежа на БВП, дори до нулево равнище. Ако развитите икономики в Западна Европа могат да затегнат коланите, но да оцелеят след такъв спад, страната на Путин не може. Руският износ в огромната си част се състои от суровини, предимно газ, нефт и метали. Заради кризата най-големите икономики в света ги купуват по-малко от обичайното. Тази тенденция ще продължи много години, а може и да остане завинаги. Светът ще излезе от кризата променен. Реформите ще засегнат не само финансите, но и икономиката. На Запад ще започнат икономии, ще потърсят алтернативни направления за доставки, ще заложат на възобновяеми източници на енергия. Това е удар в самото сърце на Русия. Москва вече изяжда своите валутни резерви. Оптимистите твърдят, че те ще свършат през 2012 г., песимистите – че това ще стане още през 2009 година. Колапсът на руската държава и социалните бунтове са повече от реалистична перспектива. Руснаците подкрепят сегашния режим, докато той им позволява да живеят по-добре. Но само с имперската идея не можеш да се нахраниш.

Украйна е в още по-трудна ситуация. Там няма нито развита, диверсифицирана икономика, нито енергийни ресурси. През 2009 г. нейният БВП може да намалее дори с една четвърт. Украйна няма резерви, които би могла да хвърли на масата, за да спре пропадането поне за няколко месеца. Тя няма политически елит, който да е в състояние да издържи на кризата, освен това я разяжда неразрешим политически конфликт, тя все още няма единна външна политика, нито силна, обща национална идентичност, обединяваща източната и западната част на страната.

От Изток лъха студ. Този път това не е мразовитият дъх на старата или възстановената империя, а е вятърът на хаоса. Да благодарим на съдбата за факта, че в един момент успяхме да се присъединим към Европейския съюз и Шенгенското пространство, което макар че ни отряза от нашите естествени съюзници украинците, увеличи нашата сигурност в случай на катастрофа зад източната граница.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.