Обама на ръба на тресавището Афганистан

Американски войници тренират във военна база в източен Афганистан. Снимка: Ройтерс

Очевидно въпрос номер едно, с който Обама ще се заеме след встъпването си в длъжност, е икономиката. Той е натоварен с нелеката задача да извади страната от ужасна рецесия. Ако най-лошите сценарии се сбъднат, неговата работа ще е да предотврати депресия.

Това е достатъчно да уплътни времето на всеки президент. Онова, от което Обама не се нуждае и което САЩ определено не могат да си позволят, е нови ненужни войни. Въпреки че още не сме измислили как да се отървем от катастрофата в Ирак, господин Обама възнамерява да хвърли още хиляди американски войници във войната в Афганистан, която започна преди повече от седем години и която много отдавна е в застой.

Андрю Басевич, пенсиониран полковник, сега преподавател по история и международни отношения в Бостънския университет, написа интересна статия за списание „Нюзуик“, в която се обяви срещу предложеното увеличение на контингента. „Афганистан ще бъде дупка, гълтаща ресурси, които нито американските военни, нито правителството могат да си позволят да похарчат“, каза той.

В анализ за вестник „Таймс“ миналия месец Майкъл Гордън отбеляза, че „Афганистан представлява уникална комбинация от проблеми: бунт, който обхваща селски райони, бунтовници по селата, вражеско убежище в съседен Пакистан, хронично безсилно правителство, процъфтяваща търговия с наркотици, слабо развита инфраструктура и невероятно труден терен“.

Американските военни са изтощени от дългогодишни войни в Ирак и Афганистан. Войските са под напрежение от честите мисии. Военната техника не се поддържа. Бюджетът е повече от оскъден. Да изпратиш хиляди мъже и жени (някои, от които ще умрат, а други ще бъдат тежко ранени) на безсмислени мисии в афганистанските планини, превърнали се в убежище за бунтовниците, би било истинска лудост.

Времето за решителна битка в Афганистан беше веднага след терористичните атаки през 2001 година. Това време отмина. Поради липсата на военен опит и репутацията си на либерал, новоизбраният президент Обама може да реши, че трябва да демонстрира твърдост и че Афганистан е мястото да го направи. Това, което наистина би показало твърдост, е от позицията на главнокомандващ Обама да обяви, че епохата на безразсъдни военни авантюри е приключила. „Мразя войната така както само войник, който я е преживял, може да я мрази, който я мрази, защото е виждал колко брутална, безполезна и глупава е тя“, беше заявил преди време Дуайт Айзенхауер.

Каква е ползата от ескалация в Афганистан за страна в ужасна икономическа криза като САЩ? Ако изпратим 20-30 хиляди или повече войници, каква ще е тяхната мисия?

В статията си за списание „Нюзуик“ Басевич твърди: „Основният ефект от военните операции в Афганистан досега е, че изтласкаха радикалните ислямисти отвъд границата с Пакистан. В резултат на това опитите да се стабилизира Афганистан доведоха до дестабилизирането на Пакистан, което може да има опустошителни последствия. Днес и в близко бъдеще няма друга страна, която да представлява по-голяма заплаха за американската сигурност от Пакистан. Да изложим на риск стабилността на държава, която разполага с ядрени оръжия, с нереалистичната надежда да спасим Афганистан, би било ужасна грешка“.

Интересът ни в Афганистан е да му попречим да се превърне в убежище за терористи, решени да ни атакуват. Това обаче не изисква военни операции в мащабите, за който идващата администрация говори. Не е необходима пълна окупация. Не изисква безкраен поток от човешки ресурси и безброй милиарди долари от джоба на данъкоплатеца към афганистанското правителство за сметка на възстановяването на САЩ, които се разпадат пред очите ни.

Правителството, което подкрепяме в Афганистан, е вонящ развъдник на корупция, правителство от гангстери и хитреци, които обикновено поздравяват с ръка, протегната за подаяния. Вижте унищожителната оценка на Декстър Филкинс от вестник „Таймс“: „Поддържано от милиардите долари американската и друга чуждестранна помощ, правителството на Афганистан е пропито от корупция и кражби. От обикновения пътен полицай до семейството на самия президент Хамид Карзай, държавата, която беше изградена върху руините на талибанския режим преди седем години, днес сякаш съществува единствено за да обогатява онези, които я управляват.“

Помислете дали бихте заложили живота си за тази шайка. Ако Обама наистина изпрати още войски в Афганистан, той трябва да се появи по телевизията и да каже на американския народ, на възможно най-разбираем език, какво се опитва да постигне. Трябва да дефинира целите на мисията и да изложи изходна стратегия. Дължи това на обществото, защото тогава вече той ще носи отговорност за този конфликт. Това ще бъде войната на Барак Обама.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.