Краят на обикновените крушки започна. Опасни ли са новите?

Служител в завода на „Осрам“ в Молсхайм, Източна Франция, проверява енергоспестяваща халогенна крушка. Снимка: Ройтерс

През декември ЕС фиксира срок за смяната на обикновените електрически крушки с лампи от ново поколение, които консумират до пет пъти по-малко електроенергия. Старите крушки ще спрат да се продават от 1 септември 2012 година. От 1 септември 2009-а от магазините в целия Евросъюз ще изчезнат 100-ватовите крушки. Година по-късно това ще се случи и със 75-ватовите, а през 2011-а ще дойде ред и на 60-ватовите. От 1 септември 2012-а крушката на Томас Едисън на практика ще спре да се продава. От тази година Швейцария спря продажбата на обикновени крушки за осветление от клас “F” и “G”, като въведе минимални стандарти за енергийна ефективност. Каква е ползата от нововъведението пише в. “Нойе цюрхер цайтунг”.

До понеделник старите крушки все още можеше да се намерят в търговската мрежа, но с настъпването на новата година те изчезнаха от рафтовете. Става дума за всички онези крушки, които имат енергийна ефективност, по-ниска от клас “Е”. Това означава край на осветителните тела от двете най-ниски категории “F” и «G”, които съставляват около 25 на сто от пазара в Швейцария. Но такова е разпореждането на обновената разпоредба, която беше приета през март от швейцарския парламент. Енергийната ефективност на всяка крушка за домашна употреба е указана на опаковката й с точно определена схема. Парламентът се надява забраната да доведе до значително по-малък разход на енергия, тъй като гълтащите много ток крушки превръщат в светлина само малка част от консумираната енергия. Останалата изчезва под формата на топлина. А останалите лампи, които са на разположение – халогенни или енергоспестяващи – разпределят енергията значително по-добре.

Специализираните магазини са скептични

Големите производители на лампи „Осрам“ и „Филипс“, които снабдяват големи вериги като Migros и Coop, приветстват решението за по-ефективно осветление. Те подчертават, че енергоспестяващите крушки имат по-дълъг живот и следователно пестят много пари. В специализираните магазини обаче приемат забраната със смесени чувства. Никой не застава открито срещу това, да се пести ток при осветлението. Новата разпоредба обаче се приема като прибързано действие, което е зле координирано. Потребителите не знаят какво да правят, а огромна част от тях търсят консултация по темата. Освен това има много места, където енергийно ефективните лампи не предлагат пълноценно приложение. Но до паника при покупките все още не се е стигнало.

Федералната служба по енергетика обаче е убедена, че наличните днес енергийно ефективни крушки ще заменят забранените без това да стане за сметка на удобството. А там, където все още няма подходящи заместители, ще бъдат допуснати изключения. По тази причина засега от забраната все още са изключени някои от декоративните и рефлекторните лампи. Същото важи и за крушките, които се поставят във фурни, микровълнови печки и хладилници. На много други места може да се използват и крушките от енергиен клас “Е”.

Безспорно е, че светлината на енергоспестяващите крушки не е точно същата като на обикновените, тъй като се произвежда на друг физически принцип. И въпреки че през последните години беше постигнат значителен напредък по отношение на цвета и качеството на светлината, много хора продължават да не ги харесват. За сметка на тях халогенните лампи са също така енергоспестяващи и светят в същия спектър на светлината. Според редица експерти те са добра възможност за избор на онези, които не обичат енергоспестяващите лампи. Към това обаче трябва да се добави, че халогенните са много по-малко ефективни от енергоспестяващите. В сравнение с нагряващите жички крушки те пестят само 30-50 на сто ток и са от енергиен клас “D», «С» и «В». Според Федералната служба по енергетика енергоспестяващите използват 80 процента по-малко ток и най-често са от клас «А».

Колко може да бъде спестено?

Засега няма точни данни колко ток ще бъде спестен с общата забрана на старите електрически крушки. Според Федералната служба по енергетика 14 процента от потреблението на електричество в Швейцария отива за осветление, което прави по 8 тераватчаса на година. Значителна част от него вече се покрива от енергоспестяващи лампи, особено що се отнася до индустриалните и служебните помещения. Консумацията на електричество от старите крушки може да се прецени най-добре въз основа на продажбите. Всяка година в Швейцария се продават около 25 млн. крушки. Ако приемем, че средният им живот е около 1000 часа, а приблизителната им мощност – 60 вата – се очертава консумация на ток от около 1,5 тераватчаса.

С влязлата в сила забрана на крушки от клас “F” и “G” може да се спести потреблението на електричество на 10 до 20 000 домакинства. Следващата стъпка към цялостна забрана на класическите крушки ще съответства на потреблението на 80 000 домакинства. Подобна забрана е предвидена за 2012 година. А заради намеренията на ЕС страната обсъжда и ускоряване на процедурата. В началото на декември Европейската комисия одобри по-нататъшни мерки, които трябва да влязат в сила от септември 2009 година. Освен забраната на крушките от клас “F” и “G” страните от ЕС трябва трябва да изземат от пазара всички лампи с мощност от сто и повече вата. Изтеглянето на останалите трябва да стане поетапно, до цялостната им забрана през септември 2012 година.

Дали Швейцария ще спази тези срокове, не е ясно. Светлина по въпроса ще има едва когато Европарламентът приеме при гласуването през пролетта съответните разпоредби, макар и това да е напълно формално. Сигурно е обаче, че забраната на матовите крушки в страната ще има широк отзвук. Защото по магазините се продават най-много от тях.

Енергоспестяващите крушки и електросмогът

Много потребители се колебаят да използват енергоспестяващите крушки в домовете си, тъй като се страхуват от електросмога. В действителност енергоспестяващите лампи, както всички електрически уреди, излъчват електромагнитни вълни. Честотата на променливия ток в мрежата е 50 херца, а на енергоспестяващите крушки – между 30 000 и 60 000 херца. Токът минава на тази по-висока честота чрез вграден в основата на лампата трансформатор, след което тя започва да работи. Изследване, проведено през 2004 година по поръчка на министерствата на здравеопазването и на енергетиката показа, че енергоспестяващите лампи може да се използват без никакви колебания. Излъчването им е в рамките на предвиденото от закона. Въпреки това някои въпроси остават открити, особено що се отнася до методиката за измерване, с която се улавя полето на лампата. Някои лекари съветват лампите да се използват на безопасно разстояние от най-малко 1,5 метра. За да се изясни този въпрос, е стартиран проект по поръчка на фондация IT’IS в Цюрих. Той трябва да дефинира точен метод на измерване на енергоспестяващите крушки. Освен това ще бъдат измервани електромагнитните полета на различни енергоспестяващи крушки и ще бъде оценявано въздействието им върху човешкото тяло.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.