Газът спря. А някой плати ли си парното?

Половината абонати на Топлофикация в София не си плащат сметките. Парното някак работи с парите на другата половина.

Когато радиаторите охладняха в последните дни, дали някой се е замислил, че за газа се плаща? И че дългът на Топлофикация е 200 млн. лева?
Повечето потребители са недоволни от високите сметки, но едва ли това е оправдание да не си плащат въобще. Има хора, които не са платили нито една сметка в последните 5-6 години. А в същия вход на същата сграда други си плащат месец за месец.

Най-учени и интелигентни хора се изреждат да пишат обосновани публикации по вестниците “Защо не трябва да плащам на Топлофикация?” И привеждат от 9 дола вода, да доказват защо. Това исконно Андрешковско съзнание на българина накрая ще му излезе през… (думата е близка до “газ”). Утре Топлофикация ще стане частна и новият собственик набързо ще отреже длъжниците.

Няма какво да се оправдават онези, на които им се виждат високи сметките. Газът е с пари. И е скъп. Няма друго гориво. Сега ТЕЦ “София” и другите станции в столицата горят мазут.
Кой ще плати сметката? Андрешковците чакат от държавата. Бойко Борисов дори призова държавата да плати сметката – да поеме дълговете към “Булгаргаз”. Как така? Половината софиянци си плащат, а другата половина – да им плати държавата? И на практика държавата да плати отоплението на богоизбрани софиянци, за сметка на данъкоплатците от цяла България, които се топлят на ток или дърва. Това се получава на практика.

Всеки може да е недоволен от сметката, но не може да не си плаща. В Западна Европа две неплатени сметки вече са престъпление. Могат да те осъдят – не само да си вземат парите, но и да те осъдят за престъпление. Тук е въпрос на гордост и достойнство да не си платиш сметката за парно. Журналисти във вестниците се упражняват да пишат есета срещу Топлофикация и да призовават да не се плаща.

Моралната и законова позиция е – като ти се вижда скъпо парното, сложи си климатик и се откажи. Но да ползваш парно с години и да не плащаш е престъпление. Да те носят на гръб половината ти съседи е наглост.

Да, правилно е да се приеме закон, Топлофикация да изключва онези блокове, в които половината абонати не са си платили. И не само тях, а дори трима от един блок да не са си платили. На който му се вижда скъпо, да намери друг начин да се топли. Но не и да ползва парно и да чака някой да му плати.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.