Словакия пуска спрян ядрен блок, но… Какво мътят руснаците?

Словашкото правителство реши да пусне спрения по договор с ЕС втори блок на АЕЦ „Ясловске Бохунице“. Премиерът Роберт Фицо заяви, че поема отговорност за това нарушение на договора с ЕС. Блокът е от същия тип като блокове 3 и 4 в “Козлодуй”, което иде да докаже, че не само в България са спрени реактори първо поколение, които не са безопасни, въпреки приказките на българското ядрено лоби.

Сигурно обаче съобщението за пуснатия блок ще възбуди и без това възбудените ядрени авантюристи у нас, начело с президента Първанов.
Но случаят е съвсем друг. Този втори блок на АЕЦ в Словакия е спрян на 31 декември 2008 г. Само преди десетина дни. Дето се вика – още е топъл.
А спрените в “Козлодуй” блокове 3 и 4 им трябват месеци подготовка, за да бъдат пуснати. Колкото и да подскача шефът на централата Иван Генов, че щял да пусне “с удоволствие” трети блок, както предлага президентът, дори с отработено ядрено гориво и други глупости, пак ще е нужен поне месец за това.

В Словакия, обаче, има недостиг на ток. Тук няма. У нас максималните нужди на ден при кризата не надхвърлиха 6800-7000 мегавата, заедно с износа. А има резерви до 7500 мегавата. Оттам нататък е т. нар. студен резерв от мощности, който е дори до 12 000 мегавата. Няма как да се оправдае пускането на спрените вече блокове на АЕЦ с критична ситуация. А реално посредниците при износа на ток и консултантите на енергийните фирми ще се нагушат. То май и затова е големият шум с пускането на спрените блокове.

Но какво мъти Русия? Вчера пак не пусна газа – този път се отметна от подписа си под протокола за европейски наблюдатели, поради измислени спорове с Украйна. Това неколкократно отлагане на пускането на газа създаде критичната ситуация, която накара Словакия да наруши договора с ЕС и тепърва да предизвика проблеми между страните членки.

Сега българските ядрени запалянковци ще ореват света да пускаме спрените блокове в “Козлодуй”, в синхрон с руския шантаж. Дали всичко не е съгласувано? Дали тия игрички на Русия с газа не са опит да се разклати Европейският съюз?
Поживьом, увидим, както казват руснаците.

Във всеки случай сегашните Путин и Медведев се оказаха по-големи авантюристи и непредсказуеми политици и от едновремешните генерални секретари и членове на Политбюро. Така наричаните някога “старци от Кремъл” бяха предвидими и стабилни партньори, поне по отношение на търговските договори с други държави.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.