Иде ли?

Иво Инджев

Нямам договор с украинския президент Юшченко да ме управлява. Имам такъв, като гражданин на България (макар и не като гласоподавател), с Първанов. Именно по тази причина, точно както в случая с разправията между Украйна и Русия, мога да търся сметка само на онзи, с когото юридически съм свързан.

Нека украинците, ако желаят, да съдят Юшченко, че е обещал газ на България без да има техническа възможност за това. Малко се съмнявам да стане. Украйна не мръзне и едва ли укорява своя президент, че не знае как се подава газ точно за България (при положение, че през огромната територия на страната преминава също така огромен брой тръби).

За единствено възможната връзка с животоспасяващия газ обаче българският президент Първанов е длъжен да знае. Вместо това, в типичния му популистки стил, той обявява, че е осигурил извънредна доставка на газ от Украйна и само ден по-късно се оказва, че украинският жест не става за консумация – нито реална, нито пропагандна. По технически причини.

Откъдето и да го погледнеш, поредният гаф на държавния ни глава отново демонстрира неговата управленска некомпетентност. В желанието си да блесне, той винаги е готов да предложи някаква глупост (да, да молиш за доставка на газ, без да имаш възможност да го транспортираш, е глупост и подвеждане на сънародниците, както и на партньорите от страната донор).

С тази изява главнокомандващият продължи серията от изблици, зад които не стои елементарна управленска логика. Да спомена само две от най-пресните му неадекватни предложения: лекуването на студентските проблеми да става с жандармерия и на газовата ни анемия с ядрен авантюризъм (спрямо поетите ангажименти в рамките на ЕС). Такива са рецептите му. Към тях сега се добавя още една – да помолим Украйна за газ, макар че няма как молбата ни да бъде удовлетворена.

Единствената, също изглеждаща като глупост негова успешна идея, беше тройната коалиция – тя съчета в себе си несъвместими (ако са автентични) политически тела и ги каращиса в едно управленско туловище. Само че, парадоксално, Първанов напоследък не се гордее много с акуширането на този хибрид. Все по-гнусливо си признава ролята за неговото пръкване.

След конфузната ситуация с прошението пред Киев, като изпусната опъната пружина обратно се завърна и ни зашлеви въпросът за абсолютната безалтернативност: само от Русия може да дойде газ. Но пък на нас първи щели да ни го пуснат, обещали от „Газпром”, както твърди пък сега „говорителят” на компанията Сергей Станишев.

Дано да доживеем да видим това чудотворно спасение. Защото положението напомня вица за лудите, които се хвалели, че им построили басейн за водни скокове и те с радост си го ползвали, надявайки се, че при примерно поведение може и да им го напълнят с вода.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.