Сподели демоните си в Мрежата. Засилва ли параноята Интернет?

Спрете електронния тормоз. Илюстрация: Freedomfchs.com

Те от години живеят сами с ужаса от светлинните лъчи, които им причиняват страшно главоболие, с технологиите, поели контрола върху техните умове и тела. Те се боят от натрапниците, чиито гласове шепнат от стените или крещят в главите им: „Намерих те“ и „Ние искаме да си мъртъв.“

Когато хората, които вярват в тези неща, ги съобщят в полицията, на лекарите или на семейството, най-често им казват, че са луди. Понякога им предписват медикаменти, или ги заключват в болнични отделения, или ги уволняват от работа и ги изолират от външния свят. Но когато те се намерят един друг по Интернет, всичко се променя. Толкова много други хора са със същите преживявания.

Напишете „майнд контрол“ (контрол над съзнанието) в Google, и ще се появят стотици уеб сайтове, които описват случаи на преследване, както психическо, така и физическо, изпълнени с едни и същи подробности – червени и бели автомобили, следящи жертвите, вандализъм в техните домове, дебнене от хората около тях.

Расте броят на сайтовете, смятани от някои психолози и психиатри за част от „екстремните общности“ в Интернет, които насърчават халюциниращото мислене. Те са пълни с истории от хора, които казват, че са жертви на контрол на съзнанието и предследвания от правителствени агенти. Сайтовете будят загрижеността на професионалистите в областта на психичното здраве и интереса на изследователи по психология и психиатрия.

Въпреки че много Интернет групи, които предлагат партньорска подкрепа, се смятат за полезни за психично болните, някои експерти смятат, че сайтовете, които разпространяват разкази за контрол на съзнанието, представляват тъмната страна на социалните мрежи. Те могат да засилят разстройствата в мисленето на психично болните и да възпрепятстват лечението.

Д-р Ралф Хофман, професор по психиатрия в Йейл, който изучава психозите, казва, че нараства броят на изследваните от него индивиди, които споделят, че посещават такива сайтове и намират в тях потвърждение на собствените си преживявания. „Тези системи от вярвания са като акула, която трябва да бъде хранена непрекъснато, казва д-р Хофман. Ако не подхранвате заблудата, рано или късно тя ще отмре или отслабне от само себе си. Основният момент е, че за да продължава, тя трябва да бъде потвърждавана постоянно.“

Тъкмо това правят интернет сайтовете, казва той. Подобна тревога предизвиква разпространението на сайтове, които описват как да се извърши самоубийство, или други, които насърчават анорексията и булимията, предлагат подробни указания за ограничаване на храната и снимки на подобни на скелети жени. За хората, които редовно посещават и пишат във форумите на сайтовете за контрол над съзнанието, идеята, че според някои тези сайтове популяризират заблудите и психотичното мислене, е просто доказателство за действия за прикриването на истината.

„Беше голямо облекчение да намеря общността“, казва Дерик Робинсън, на 55, чистач в Синсинати и президент на групата „Свобода от тайния тормоз и надзор“, който твърди, че има няколко стотици редовни потребители на своя уеб сайт. „Чувствах, че може би има и други, но не бях сигурен, докато не открих тази общност“, казва Робинсън.

Рентгенова снимка на американец с 43 импланта, поставени тайно от правителството според един от сайтовете.

Няма справочник за сайтовете, чиито потребители вярват, че групи от хора ги следят и контролират като част от изпитания на неврологични или други видове оръжия, вероятно провеждани от правителството. Но те са лесни за намиране. В някои има стотици публикации, заедно с връзки към дузини подобни сайтове. Един от тях, Gangstalkingworld.com, приветства посетителите със следното описание: „Това е системна форма на контрол, който се стреми да унищожи всеки аспект от живота на набелязаната личност. Набелязаният е  следен отблизо и поставен под наблюдение от гражданските шпиони/доносници 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.“ В сайта са регистрирани над 71 000 посетители и са посочени връзки към други сайтове, включително Harrassment101.com, където има 965 публикации.

Робинсън заявява в интервю, че е бил измъчван и и преследван, включително с „неврологично оръжие“, още откакто напуска флота през 1982 година. „Да прочетете историите и за сходството в техниките на тормоз, да чуете за вандализма, следенето и всички други неща, предназначени  да докарат човек до лудост, къде можете да отидете с това? Хората ще кажат, че бълнувате.“ Експертите по психично здраве, изучавали тези сайтове, са предпазливи и твърдят, че няма начин да се докаже дали някой, пишещ в да кажем, сайта на Дерик Робинсън Freedomfchs.com, чиято мисия е да търси справедливост за пострадалите от „организирано преследване и електромагнитни изтезания“, страда от психическо заболяване.

Воугън Бел, британски психолог, който е изследвал ефектите на Интернет върху психичните заболявания, за първи път започва проследяване на сайтове за контрол на съзнанието през 2004 г. През 2006 г. той публикува изследване със заключение, че съществуват големи Интернет общности, обединени около такива вярвания, и определя поне 10 сайта от изследваните като „вероятно психотични сайтове“. Все пак Бел уточнява, че не смята всички хора, участващи в такива сайтове, за психотични, защото диагнозата за психоза може да бъде поставена само лично.

Хората, които казват, че са обект на контрол на съзнанието или преследване, могат да открият в научната литература достатъчно доказателства, които да подкрепят убежденията им. Много сайтове споменават MK-ULTRA, кодово име на секретна програма на ЦРУ от 1950-те години за контрол на съзнанието и прилагането на химически вещества при разпит. Напоследък сайтове дават връзка към статия, публикувана през септември 2008 г. в списание „Тайм“, „Абсолютно сериозните проекти на армията за контрол над съзнанието“, която описва $ 4 милионен договор на армията за разработване на „мисловни каски“, които биха позволили на войските да общуват чрез мозъчни вълни на бойното поле.

А потребителите на някои сайтове са намерили подкрепа от Джим Гест, депутат републиканец от Мисури, който миналата година призова колегите си законодатели да разследват твърденията на тези, които казват, че са измъчвани с контрол на съзнанието. „Имах доста разговори, някои с надеждни хора – професори – върху които е въздействано с несмъртоносно оръжие“, казва Гест в телефонно интервю, добавяйки, че нищо не се е получило от неговото искане за праламентарно разследване. „Те бяха психически повлияни от него. Те имат проблеми със съня през нощта.“ Той допълва: „Вярвам, че има хора, които са били обект на въздействие. Тази техника трябва да се изпробва на някого, за да се види дали работи.“

Д-р Бел, както и някои други специалисти смятат, че дори и потребителите на тези сайтове да са психотични, установяването на онлайн връзка с другите и уверяването – може би за първи път – „Не сте луди“ може да има положителен ефект върху техните болести. Някои изследвания показват, че ако хората с психози преминат групова когнитивна терапия, груповият процес може да бъде полезен в лечението им. Но интернет сайтовете не са модерирани от професионалисти, а много публикации обсъждат вредата от медикаментите и твърдят, че специалистите по психично здраве са част от заговора срещу тях. „Тези хора водят тих безнадежден живот, казва д-р Джефри А. Либерман, ръководител на катедрата по психиатрия в Колумбийския университет. И ако те се подкрепят взаимно с помощта на Интернет, това е добре.“

Сайтовете за контрол на съзнанието напомнят на някои експерти разказите на онези, които твърдяха, че са били отвлечени от извънземни през 1970-те и 1980-те. Историята на един човек раждаше друга, докато мнозина започнаха да настояват че са имали почти идентични преживявания и са били отведени на космически кораби от сребристи  същества с тъмни бадемови очи. Някои от потребителите в сегашните сайтове за контрол на съзнанието твърдят, че са „сексуално стимулирани“ от разстояние от техните мъчители. Някои отвлечени от извънземни твърдяха подобни неща. Последващите изследвания показаха, че обикновено тези, които вярват, че са били отвлечени, не са психотични, но страдат от тежки и проблеми със съня и паметта или лични травми, казва д-р Бел.

Психиатри и изследователи казват, че е твърде рано да се каже дали комуникацията в Интернет между хора, които могат да бъдат психотични, няма отрицателно въздействие върху техните болести. Интернет не е причина за душевно заболяване, a нова променлива, която усложнява нещата.

По в. Ню Йорк таймс

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.