Десетки балове за Обама се конкурират въпреки кризата

Военна част се готви за парада на 20 януари по случай встъпването в длъжност на новия президент Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Независимо дали ще е бал на сикхите или на хаитяните, луксозен или народен – организаторите на десетте бала по случай встъпването в длъжност на американския президент Барак Обама се надпреварват да развихрят въображението си, за да привлекат танцьорите на паркета на своите бални зали, което кара цените да се впуснат в буен валс.

Поканените на първия бал по случай встъпването в длъжност на американски президент, организиран някога от американската сикхска общност, ще трябва да дадат 250 долара за „кралски куверт“ или „Махараджа“, включващ лимитирано издание на портрет на Барак Обама, дело на американски художник от индийски произход. Между два танца щастливите притежатели на кралския куверт ще имат достъп до свободен бюфет и дори ще могат да спечелят телевизор на томбола. Но организаторът Лакхиндер Вохра признава, че получава повече заявки за по-евтиния куверт „за принцове“, който предлага ограничена консумация, музика на запис и дребен подарък.

Пищният бал, организиран от хаитянската общност, също трудно намирал желаещи, преди да предложи икономична версия – без дантели, шампанско, нито подарък сувенир. „Първоначално предлагахме билети по 250 долара, включващи храна, напитки по избор и медальон с портрета на хаитянския революционер Тусен Лувертюр от едната страна и Барак Обама от другата“, обясни Марлен Лабисиер, една от организаторките на бала. „Мнозина се стреснаха от цената“, признава тя. Но при варианта с цена на билета 150 долара, без медальон, нито безплатно питие, продажбите се удвоили и близо 400 души ще присъстват на бала, организиран в хотел близко до Капитолия, където Барак Обама ще встъпи в длъжност на 20 януари.

„Бал на младите“ предлага билети по 75 долара за 18 до 35-годишните. Вихрушката от балове е неразделна част от встъпването в длъжност на американските президенти още от времето на Джордж Вашингтон през 1789 г. Само Удроу Уилсън през 1913 г. отказал да се подчини на фриволната спорде него традиция. Баловете устояли и на икономическата криза през 30-те години, и на Втората световна война.

За Барак Обама и съпругата му Мишел тази вечер ще наподобява маратон: почетни гости на десет официални бала, те ще трябва да препускат с танцова стъпка от едно място до друго и да откликват на ентусиазма на своите почитатели. Стотици други балове ще се вихрят в хотели, общински зали и църкви в столицата.

Въпреки това обаче, при сегашната обстановка в страната, изправена пред две войни, тежка икономическа криза и нарастваща безработица, не всички имат желание, нито достатъчно дебел портфейл за празненства. Дори гала вечерята, организирана от кварталната асоциация в Оксън Хил, предградие на Вашингтон, най-скъпите билети за която струват само 120 долара, трудно намира клиенти. „Много хора проявиха интерес, но при сегашната икономическа ситуация не искат да се ангажират с такъв проект“, споделя организаторката Джоуни Паскин. Гостите ще могат да пият на воля вино и шампанско и да си тръгнат с чаши с образа на Обама.

Да останеш пред телевизора или компютъра обаче си остава най-икономичният вариант да „отидеш“ на бал. Друго решение са благотворителните вечеринки като Народният бал по случай встъпването в длъжност на Обама във Фолс Чърч, Вирджиния. „Искахме да предложим нещо достъпно, защото много от тези празненства са изключително скъпи“, обяснява Джоан Порт, която активно е участвала в кампанията на Обама. Билетът струва 50 долара, които подлежат на приспадане на данъци. Гостите са приканени да си носят трайни храни за обща маса.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.