Ключът за Газа е в тунелите

Израелски военен разглежда пораженията от ракета на терористите от „Хамас“, нанесени на жилищен дом в град Ашкелон. Снимка: Ройтерс

За да има мирно споразумение между Израел и палестинските бойци в Газа, собствениците на тунелите по северната граница на ивицата Газа с Египет ще трябва да видят края на своя бизнес и препитание. Според ислямистката организация „Хамас“, която управлява ивицата, едно от необходимите условия за постигане на примирие е Израел да вдигне икономическата блокада върху Газа. Израел от своя страна настоява за „международни гаранции“, че контрабандата на оръжия по гъстата мрежа от тунели, пресичащи границата с Египет при град Рафах, ще бъде прекратена.

Един от вариантите, който Израел, Египет и САЩ обсъждаха, е да се осигури американско присъствие от египетската страна на границата, което да помогне на египетските власти да открият входовете на тунелите. Снабдените с електронно оборудване американски сили трябва да локализират тунелите и да ги разрушат след редица контролирани експлозии. Американските сили биха помогнали на Египет да прекъсне контрабандата, която, според висши израелски военни, започва в Судан, преминава през Египет и Синайската пустиня и стига до Газа.

„Хамас“ ще иска да се презапаси, след като от началото на офанзивата в Газа изстреля около 600 ракети по южен Израел, а неизвестен брой други бяха масово унищожени по време на израелските въздушни атаки срещу жилищни сгради, офиси и дори джамии, за които се предполагаше, че са ракетни складове на активистите. Израел иска да бъде сигурен, че „Хамас“ няма да успее да внесе още от модифицираните в Иран руски ракети „Град“, нито материали като тръби и изкуствени торове, необходими за изготвяните от „Хамас“ ракети „Касам“.

Всъщност, „окончателният“ край на контрабандата от Синай до Газа е „основно“ условие за каквото и да било споразумение, подчерта израелският премиер Ехуд Олмерт по-рано тази седмица. „Когато започнахме примирието преди повече от половин година, обхватът на ракетите беше 16 километра“, каза той, визирайки постигнатото с посредничеството на Египет  шестмесечно примирие, което беше нарушено в началото на ноември и практически приключи на 19 декември. Сега „Хамас“ изстрелва ракети на разстояние 40 и повече километра. Те са се снабдили с тези боеприпаси по време на примирието. „Ние не сме готови за още едно примирие като това. Няма да го приемем и няма да се съгласим!“, каза Олмерт пред журналисти в Ерусалим, размахвайки изразително пръст във въздуха.

Още от втория ден на офанзивата израелските изтребители започнаха методични бомбардировки на тунелите. Към 13-ия ден от началото на атаката са били унищожени над 150 тунела, твърдят израелските военни. В четвъртък жителите на Рафах не успяха да потвърдят тази бройка, но потвърдиха, че „десетки“ тунели са разрушени. Много, може би стотици, тунели са все още действащи. Според израелските власти приблизителният брой на тунелите преди офанзивата е бил 200-300. Според жителите на Рафах и активистите на „Хамас“ тунелите са между 700 и 1000.  Някои от тунелите, по които се доставя нафта от Египет, все още работят, но всички останали са извън строя, казаха жители на Рафах пред ДПА. Нужна е физическа сила, за да се изтеглят и вдигат върволиците големи пластмасови контейнери, в които се пренася всичко – от безалкохолни напитки, цигари и захарни изделия до електроуреди като телевизори и хладилници. Работата е прекалено рискована предвид непредсказуемите и чести въздушни атаки, казват те. „Хамас“ облага с данъци стоките и забранява вноса на алкохол и наркотици.

Не се знае колко от тунелите се използват за контрабанда на наркотици и оръжия и каква част от тях все още се работят. Собствениците на тунелите не искат да говорят пред журналисти за трафика на оръжия, който се пази в дълбока тайна. Собственик на тунел, представил се като Абу ал Барра, казва, че той и брат му изгубили три тунела. Възстановяването им ще струва 350 000 долара, което в Газа е цяло състояние, имайки предвид, че 80 процента от населението живее под линията на бедността от 2 долара на ден.  Той нарича тунелите, през които внася овце и крави, „ал хутут“ или „линиите“, тъй като за много палестинци тунелите са линии на живота през тежката израелска блокада. „Парите и загубите не са важни. Интересува ни сигурността ни и да излезем живи от тази война“, казва той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.