Блогове и форуми – „за“ и „против“ протеста на 14 януари

Интернет се препълни с коментари за протеста на 14 януари. Ето малко мнения от блоговете, подбрани от e-vestnik:

bogomil.info

Много е трудно да се намери баланс между различни групи хора и техните искания. В много форуми, блогове, групи и канали онлайн се говори за този протест. Някои искат “да изринат червените боклуци”, други да разкарат народните представители, трети да се понабият с вражеските агитки, а има и хора, които ще идат да гледат “сеир”.

На много хора им е писнало да получават малко заплати и искат да се накрякат пред парламента, на други професионалните им искания ги карат да скочат пред народното събрание да си скъсат ризите и да извикат “Мрете вий тирани”

Нека не забравяме и революционерите, който искат “дорде е мъничка змията с крака да й строшат главата”.

Вие за какво ще отидете или няма да отидете на този протест?

Diana

Аз ще отида да протестирам, защото така ще покажа заинтересованост от това какво се случва, защото така тези който си позволяват да злоупотребяват с доверието, дадено им от народа, постепенно ще разберат, че народът може и да им вземе дадените права.
За съжаление гражданското ни общество е на ниво „стадо овце“. Трябва да се поучим от примера на Западна Европа или дори на съседна Гърция, където при най-малкото своеволие на управляващите хората са единни и използват силните средства, който имат за упражняване на натиск.
Ще отида да протестирам, всеки път когато мога, защото това ще накара ако не сегашното (според мен са закоравели престъпници), то поне следващото правителство да се замисли за това как ще управлява. Ще отида да протестирам, защото съм млад човек, който иска да изгради светлото си бъдеще в родината.

Калин

Писна ми от протести подклаждани от политически умрели.Човек протестира когато е имало диалог диалога не е довел до нищо и тогава излиза на улицата.Но когато разни мераклии за власта използват кво ли не само и само да ги гледаме по медиите за да ни напомнят за себе си това е гадно.Проблемита за които ужким ще се протестира са не от днес не от вчера а от години.Ето задават се избори и почваме да ги вадим от мазето.Гадно.така че койо подкрепя тия неща става слуга на политици които създадоха голямата част от тия проблеми и сега се правят на ни лук ял ни лук мирисъл.Студенския град от години е арена на събития подобни на това което се случи просто нямаше избори когато се случваха че някой да се сети да ги използва за пиар.Същото се отнася за проблемите в селското стопанство.Проблемите на Кремиковци също-а и ако се направи референдум в София да са го затворили хората още преди 20 години.Така че кво да прави човек разумно и трезво мислещ на тия изяви тия дни?Нищо.

nabludatel.blogspot.com

Протестирам защото:
– искам по-добро образование и нормални условия за това (помните, че всичко тръгна от убийството в Студентски град, а то е далечно следствие на гнилата образователна и политическа система)
– искам нормален живот в държава, която служи на гражданите, а не на обръчи от фирми и хора
– искам да изкореним корупцията, монопола и картелите в политиката и икономиката да създадем реална конкуренция
– искам да виждам повече щастливи и доволни от живота си хора
– исканията може да продължат до безкрайност…

Към днешна дата няма политически модел или гражданска организация, която да предложи обмислена и издържана стратегия за развитието на България. Единият вариант е младежките организации, които запалиха искрата на протестите да инвестират време и средства в самоусъвършенстването си и в изграждането на платформа, която да предложат на обществото след няколко години. Скептичен съм обаче, че липсата на опит и на търпение ще им изиграе лоша шега.

Ivaylo Ivanov

Няма да отида. Защото съм на работа.
Първо трябва да се грижа да си запазя работата а после да свалям некадърното правителство.
Иначе съм много за предсрочни избори. Защото редовните ще са през отпускарския сезон и много млади хора няма да гласуват, а пак ще гласуват предимно пенсионери. Време е всеки да си сърба попарата каквато си я е надробил.

eldred

Аз така и не разбрах, какви са исканията на този протест. Гледам на сайта на СРОКСОС някакви високопарни фрази и изказвания и нищо конкретно и ясно. Не мисля, че е нормално да се изсипем пред Народното събрание и да крещим “Протеееест! Протест, ваш’та мама!”. Та, аз питам за какво точно е този протест? Ако исканията като тези тук, вкъщи ще ми е много по-добре. Да се иска оставката на правителството, няколко месеца преди избори също го смятам за тъпо. Това което в момента ми се вижда най-смислено е да се иска нов избирателен закон с мажоритарен вот. Очевидно е, че ако я караме както до сега на изборите в парламента ще влязат същите боклуци. Промяната трябва да започне от там. Гледам, че из блогове и форуми се пише за искания на студенти, природозащитници и какви ли още не. Всичко това сегашното правителство е ясно, че няма да изпълни за оставащото време, затова нека се съсредоточим върху нещо по-конкретно и постижимо.
Също така смятам, че много хора трябва да осъзнаят, че само с един протест нищо няма да се промени. Някои май са решили, че като се съберем, щурмуваме парламента и го подпалим положението ще се оправи. Да, ама не! За един ден нищо няма да се промени. Ще трябва много труд и усилия за да се постигнат някакви резултати. Затова отново казвам, че не трябва да се стоварват недоволствата на всички само върху един протест. Нека да започнем с нещо върху което да може да се гради останалото. За мен в момента това нещо е нови правила по които да се избират управляващите.

Да обобщя накратко, ако организаторите обявят конкретни искания и сред тях се наблегне на нов избирателен закон ще го подкрепя, ако ще се иска забрана продажбата на алкохол в Студентски град или оставката на правителство, което така и така скоро ще си ходи – без мен.

Acnapyx

Аз все още се колебая. Страх от ДАНС-аджиите, от каквито ще гъмжи там, нямам. Друг е въпросът, че като цяло липсва ясна стратегия какво да се прави, липсва точен и конкретен списък с искания… и най-вече не виждам в момента реална алтернатива. Казано другояче, от тези ме е гняс, но пък не виждам кой от другите ще направи нещо по-добро.

За предсрочни избори съм, но… не мисля, че дори и да сменим системата с напълно мажоритарна, нещата ще станат много по-добри и ще цъфнем и вържем. Протестите пред украинското посолство показаха колко много са заблудените, които вместо където трябва, се помъкнаха пред посолства да крещят.

Абе в чест на годишнината от събитията от 97-ма около парламента, най-вероятно ще отида. Пък и вече съм казал какво ми е отношението към сегашния шеф на НС…

dsad

Ще отида заради всичките неща, които се случват от много време насам. Ще избягам от работа, за да покажа моята гражданска позиция. Тези, които казват, че трябва да работят и не могт да доидат са лайна (изключвам пожарникари, лекари и други подобни).

Lady Frost

Няма да отида, защото няма кой да се грижи за детето ми.

Но дори да имах избор… пак нямаше да отида… Трудно ми е да кажа защо. Нямам категоричен отговор! Представям си общо взето два сценария на развитие на събитията. И двата са с кофти край (разбирайте – безполезен). Не бих казала, че не подкрепям този протест! Но пък определено не го подкрепям достатъчно… Някак си си мисля, че всички предоставени избори са еднакво лоши. По-малко зло няма!

Знам, че това ми изказване на пръв поглед звучи все едно си противореча с призива да бъдем единни, но не е точно така… Абе… де да знам! Сложно е, търся някакъв друг изход… Но май не съм достатъчно умна!

Анонимен

1. Фашизирани футболни хулигани масово твърдят, че са заедно с вас. Има ли как да ги разкарате? Много ме притеснява възможноста зад въпросните ‘спортни организации’ да стоят фашизирани футболни агитки и други наци и крипто-наци групировки.

2. Трябва да обмислите повече доколко има смисъл да имате едно основно искане – Оставка. Дори да се изкпълни това то: а)така или иначе има избори след няколко месеца б)това не гарантира промяната на ситуацията в Студентски, за който не говорите нищо

3.“ Протеста ни не е “партиен”, защото за първи път голям национален протест“

Какво означава ‘национален’ протест? Това едва ли не звучи, че всички български граждани трябва да се обединят. Но работата е там, че такива граждани са мутрите от студентски, както фашистите. Това е покана за всякакви там Гербове, Атаки, Расатевци и подобни психопати. Въпреки това, че те са от нацията не би трябвало да прогресивните хора да искат да са заедно с тях.

В този смисъл не би ли било по добре да бъде акция с конкретни искания от свесни и прогресивни хора, а не мъглави искания от нещо звучащо прекалено абстрактно и общо – ‘цялата нация’.

успех

Анонимен

Раздвоена съм, защото влизайки в студентския сайт, първоначално беше единия клип, който ми хареса, но после са добавили един допълнен, по-нескопосен, явно под нечие давление, само и само да включат и Волен Сидеров сред лицата, които показват, въпреки, че той досега не е участвал в управлението на страната. Това ме навежда на мисълта за опит за манипулация на протеста. Някои хора знаят, че без привържениците на Атака няма да има необходимата масовост, а от това печелят единствено управниците ни.
Ако целта е да се отървем от корумпирани и некадърни управници, заради чието управление измират децата ни, то не трябва да има разделение по партии, възраст, професия и т.н.
Според мен трябва да се привличат повече хора, да се обединят, иначе ще стигна до извода, че това е поредната манипулация, като тази със СДС през 90-и коя година беше.

 Анонимен

Най-големите боклуци са тези, които са против Атака. Учудващо е кой ви накара да сложите Атака сред парламентарните боклуци, и то само дни преди така наречения „национален протест“. Пролича вашата политическа ориентация – вие сте против България, смешници !

Анонимен

здравейте!
изцяло подкрепям протеста ви!,
НО
1. Смятам, че вече доста партии от опозицията се възползват! ето например днес лидерите на ДеСеЕбе казаха, че И те ще протестират на 14-ти!? защо? нали целта е протестът да бъде безпартиен! За мен това е една долна постъпка от страна на опозицията!
2. В доста форуми малоумници от типа White power изказват мнения от рода… „мале само да видя циганин или турчин…“
… дано идеята на това събитие не се опорочи. Смятам, че организаторите на протеста трябва да излязат пред медийте и да спрът тая долна пропаганда, а иначе казано:
БЕЗ участие на които и да е партий, под каквато и да е форма!
БЕЗ насилие на расова, етническа и т.н. основа!

albert venn dicey

„Засега заявка за участие в протеста са заявили асоциациите на млекопроизводителите, на зърнопроизводителите, Ин витро, Зелените, Учителски синдикат, футболни фенове на различни клубове.“

С други думи, все групи за корпоративен натиск, които искат данъчни преференции, субсидии, протекции от конкуренцията и „защита“ от потребителя.
Липсва единствен Васил Божков. Явно протестирането в полза на хазарта не е популярно. Ами в полза на порноиндустрията?
Наскоро Лари Флинт призова Конгреса за субсидии за порноиндустрията, чиито печалби паднали с 22%, с аргумента, че „е време Конгресът да обнови сексуалния апетит на нацията“.
И защо не? След като субсидираме млекопроизводителите, зърнопроизводителите, бездетните жени и ония дето са правили кариера и на 35 са се сетили, че искат да се плодят, угаждаме на еколозите, синдикати и пр., защо не и субсидии за хазарта и за порноиндустрията?

Анонимен

Виждам, че не се знае точно за какво и срещу какво се излиза, но думите „протест“ и „младежи“ навяват идеята за промяна, която е задължителна… Единственото, което ме притеснява е да няма изродски изяви на „националисти“, „спазващи реда полицаи“ и т.н., защото само при мисълта за новните вчера за пребито прибиращо се вкъщи момче, което издъхва, и при това, че е пределно ясно какви говеда сме, нищо чудно да попаднем и ние на подобна някое „меле“. Наистина дано да се разбере идеята, а не надъхани хлапетии да развяват знамена, да крещят и да има приизшествия. Но като цяло нужно е да покажем, че в България не сме само дремещи глупаци! Мерси

aig-humanus.blogspot.com

Групата във Фейсбук, която отправяше призив към гражданските съвести на свободните хора в България, „ненадейно“ изчезна. Духът на милиционерите, който строеше лагери и разпореди побоят над протестиращи хора през тъмната и студена януарска нощ на 1997-а година отново плячкосва и безчинства.

Анонимен

Имам няколко въпроса, първия е като махнем правителството кой ще го замести, защото аз лично не виждам никой достатъчно компетентен, ерудиран или поне партия на която бих гласувала доверие. Не ме разбирайте погрешни с две ръце съм за премахването на настоящото правителство, но ме отчайва факта че няма кой да дойде на власт и да не бръкне в кацата с меда, а другия ми въпрос е защо протеста е от 11 а не от 18 поне. Много от нас желаещите да се включат са на работа и нямат възможност да пропуснат, което значи че ни остава само да следим събитията и да се надяваме на най-доброто.

bayiliya

„Страхувайте се от данайците, когато носят дарове“ е казал един умен древен човек! Пазете се от Костов и костовци – той вече яхна протестите през зимата на 1996 г., дойде на власт и …. видяхте какво стана!!!! „Най-успелия“ български политик, с ненаситен апетит към власт и пари! Историята служи и за това, да се учим от грешките си, иначе – тъпо, тъпо, дежа вю!!! Не позволявайте хора, съпричастни към ограбването на България да „намажат“ от протестите – те ще намажат само своите – дебели – филии!!! Вече съм го гледал този филм, а Вие?!

yasen.lindeas.com

Да се протестира срещу управниците е лесно. Трудно е да се протестира срещу управлението.

Казионните протести от вида “нека излезем на улицата, защото живеем зле и ни се ще да се оплачем и да обвиним, а пък после все ще намерим кой да ни обясни, поведе и представлява” са лоша парктика. Те са болестта, която пречи на здравата промяна — промяната на ума, промяната на нагласата, промяната на културата.

Тези неясни протести са като гласуванията на недоверие на правителството в парламента. Не променят нищо, но ако случайно променят нещо… пак не променят нищо. Или са като общите избори — не променят нищо, а ако случайно нещо променят, то пак нищо не се променя. Не променят нищо и революциите — те са и преносно, и буквално… едно “завъртане” (лат. “revolutio”). По идея — смяна на идеи, на практика — смяна на кадри.

Не казвам, че няма нужда от промяна и от смяна — има. Но смяна на идеи и обществени концепции, а не на партии и предизборни програми. Смяната на една партия с друга, на една заявена централна политика с друга не е промяна за хората, а само за някои от върхушката. Казването, че ако тези всичките неща променяха нещо, щяха да ги забранят е познато и изтъркано, да. Тогава да го кажем другояче — ако всички тези неща променяха нещо, отдавна да сме го забелязали.

Шуми се сега за протест пред парламента. Казва се “да изметем боклука”, но на практика от такъв протест се възползват една-две от опозиционните партии. И всички ги знаем даже кои са тези партии… Не, не звучи изобщо странно — идват избори. До изборите ще видим не един и два протеста и гръмки декларации.

Това не е моята промяна, не е моят протест.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.