Аптеките не са парфюмерии

Лицемерен писък се разнесе тези дни от страниците на в. „Труд“ – 4000 души от аптеките щели да останат без работа. Вътре в текста човек се сблъсква с абсурдни твърдения. Министерството на здравеопазването изработило нова наредба, според която единствено фармацевти щели да работят вече в аптеките, и по тази причина много хора щели да останат без работа. Вопълът е подсилен от твърдението на председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки, че тази бройка щяла да бъде многократно по-голяма.

От това излиза, че досега Министерството на здравеопазването  е позволявало в аптеките да работят събрани от кол и въже хора, без съответното образование. Официално такова разрешение никъде не е съществувало. Друг е въпросът, че министерството от години си затваря очите пред безбройните нарушения в този сектор. И не направи нищо, за да ги пресече.

По-нататък човек разбира, че въпросният председател страда защото от аптеките трябвало да си отидат „консултантите“ за козметичните продукти, които се предлагат във въпросните търговски обекти. Но в стремежа си за печалби собствениците на аптеки може да почнат да продават в тях електрически уреди или леки автомобили. Означава ли това, че трябва да бъдат назначени съответните електро- или автоконсултанти.

Правилото е в аптеката да се продават само лекарства и да ни ги продават само фармацевти. Но сега в тази сфера цари пълен хаос. Редовно се назначават на работа хора без съответната диплома. Дали от Асоциацията на собствениците на аптеки могат да гарантират, че консултантите по козметика не ни продават и антибиотици. По време на нощни дежурства, например. Или лятно време по морето, когато обикновено незаконните аптеки никнат като гъби. Едва ли.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.