След протеста на 14 януари – „за“ и „против“ от блоговете

Снимки: Булфото

 gospodin-i.blogspot.com

Бях на протеста и изобщо не съжалявам! Въпреки всичките опити за предотвратяване и омаскаряване, което кулминира в дивотиите с платените провокатори и автентичния сигнал за бомба мнозинството от хора на площада – макар и не много – бяха истински българи, на които им пука за страната им. И бяха излязли да го покажат.

Общо взето се получи така, че нормалните хора седяхме отстрани и гледахме, а лумпените бяха точно по средата, в пространството между Народното събрание и паметника, викаха, псуваха, хвърляха бутилки и бомби. Полицаите си вършеха работата за разлика от политическите си началници, които изпълняваха поръчки.

Най-страшното си остава това, че някой си беше позволил да наеме всякакви расатевци, лумпени и футболни хулигани, които да му свършат мръсната работа. Не знам кой е този някой, но се надявам, че ще осъзнае, че си играе с огъня и много лесно нещата биха могли да излязат извън контрол.

Любомир Попов

Точно преди минути „шествието“ (пълна порнография – 200-300 незнаещи какво искат) минаваха покрай Кристал. И спряха. В общи линии малолетни. Замеряха със снежни топки полицаите. Крещяха „Убиийци“ по неясни за мен причини. А и „Всеки ден ще е така до победата“. Явно на полицаите им писна и решиха да поспрат безмислените замерания с топки по тях. Естествено „смелчаците“ хвърлящи снежните топки по тях бяха първите разбягали се. Присъствах и на явна провокация на двама малоумници (за мен това са абсолютни малоумници). Единия седеше на 2 метра от полицай без щит, каска и палка и го замеряше в лицето със сняг, а отстрани друг, с фотоапарат в ръцете и насочен към полицая, крещеше „Само да го докоснеш и излизаш на първа страница утре“. Това ли е протест? Срещу какво? Всеки подкрепил този „протест“ е наистина политически самоубиец.

Анонимен

Опит за Гръкоподражатество за задоволяване на незадоволени 30 и няколко годишни „студенти“.Вечни студенти.Скинари.Нацисти/не им знам разликата/.Вечни футболни хулигани.Вечни „зелени“ с плетени вълнени шапчици с рогца и звънчета като на еленчото Руди.

ПС
А „отвътре“ злобно кискащият се генерал от ДСБ Атанаско отново забърква казан с гнусотии.

Анонимен

Та чак сега ли се разбра за гнусната роля на Бойко Борисов. Не беше необходимо да чакате досега. ГО и ЛидерЯТ си има дълга застрахователна биография. После изведнъж се озова собственик на СИБАНК.
И това не е всичко.Това е най-големият лъжец наедро. Може би след Симеон и наравно с Комунистите и Костов.

За разлика от тях е НЕПРЕДСКАЗУЕМ и опасен.

radankanev.blogspot.com

Шубето е голям страх.

Ако мишоците от МВР и бившия им шеф бай Бойко си бяха затраяли, щяхме да отчетем един спокоен и не особено посетен протест – симпатични хора от трите възрасти, няколко лумпена, възгласи против правителството.

Но не. Политическите самоубийци (по Komitata) мира нямат. Измислиха някаква бомба, насъскаха си провокаторчетата, разгониха хората и набиха сума ти народ. Простотия до шия.

За капак организираха блокаж на целия център, вместо ни оставят да си мръзнем на площада… Идиоти.

Ще си го получат. Пак.

albert venn dicey

Възмутително!
По телевизията показаха пред Народното събрание как лица с маски и с палки се бият с полицаи, които им отвръщат с палки!
Това е възмутително. Само фактът, че едно лице, при нарушение на обществения ред, на митинг, е маскирано и с палки атакува полицай, трябва да е достатъчен за да може полицаят да извади огнестрелно оръжие и да стреля!
Иначе от това, което видях, е точно това, което си мислех – сбирщок от лобистки групи (студенти, пенсионери, въобще групи, които очакват да бъдат хрантутени) и от провалени или бъдещи некомпетентни политици.

kalin-manolov.blog.co.uk

Бях днес на площада пред парламента. За съжаление или за щастие тръгнах си преди полицията да разгони всички протестиращи и да набие част от тях. Не съм видял какво се е случило на площада след 12 часа, но и огромна част от България не е. Затова пък мога да се закълна, че утре – а в електронните медии още днес – случилото се ще бъде разказано по толкова различни начини, че хората, които не са били там, ще се питат за едно и също събитие ли става въпрос. Не се опитвайте да разберете КАКВО е станало – няма начин. По-добре си изберете някое от обясненията (които ще завалят), ЗАЩО е станало. А най-добре, водейки се от своя собствен жизнен и политически опит, си отговорете сами. В зависимост от отговора се присъединете към протестите или ги заклеймете. Но внимавайте в избора, защото вероятно ще ви се наложи да живеете с него цял живот.

Снимка: Ройтерс

Далеч съм от мисълта да преувеличавам самостоятелното значение на днешния протест. Той не събра десетки и стотици хиляди. Бе разнороден в исканията си и хаотичен в посланията си…

Има обаче и разлики в сравнение с 1989 и 1997, и те са за добро. Тогава викахме „Боклуци червени!” Днес студентите викаха само „Боклуци!” Ние пращахме БСП в Сибир. Днес студентите пращаха политиците от всички партии в затвора: „Вие сте позор – чака ви затвор!”

Разликата не е в количеството наругани партии. Разликата е в мястото, на което ги пращат. Не в Сибир, и не на майната си. В затвора. Болшевиките заточаваха без съд и присъда в Сибир политическите си опоненти. Цивилизованите общества пращат в затвора виновните си политици. От всички партии. След съд. Не защото „всички са маскари”. А защото – толкова по-зле за нацията, ако наистина са всички – са престъпници.

Разгонването на митинга от полицията след сигнал на главния секретар на МВР, по заповед на Бойко Борисов, след провокации на хора на Боян Расате, направи кристално ясна за всички и партийната и организационна принадлежност на някои „герои на нашето време”. Никакви ГЕРБ-ове, БНС –та и Атаки. Всички са БСП и МВР, а може би и ДС – и Сидеров, и Расате, и Борисов. Имайте го предвид, като гласувате през юли.

joroiparvan.com

Шайка футболни хулигани си присвоиха протеста на студенти, селскостопански производители и природозащитници. Запалянковците бяха причината за сблъсъците пред парламента днес. Пиша това с ясното съзнание, че разни “анализатори” и “коментатори” вече са затракали по клавиатурите, за да обяснят упражненото върху “българското гражданско общество” насилие. Преди време в своя статия в тази страница Жоро попита гражданско или вандалско общество искаме. Днес мога да кажа, че вандалското общество узурпира протеста на гражданското.

Още преди началото на протеста площадът беше пълен с футболни запалянковци, които замеряха полицаите със снежни топки и камъни – въпреки призивите от тонколоните. Мнозина пиеха. Вместо обичайните за такова събитие възгласи, от тълпата се чуваше предимно: “Ушев педераст”, “Ушев, прасе, жена ти се…” и други пароли, познати от стадионите. Хулиганите направиха няколко опита да пробият кордона и хвърлиха по полицаите части от металните огради. Няколко бомбички гръмнаха в краката на полицаите. По тях беше изстреляна и ракета.

Едва в средата на протеста по полицейските радиостанции прозвуча команда за претърсване за оръжие на всички прииждащи. Сега, няколко часа по-късно, в главата ми се въртят всякакви версии. И се чудя: нима полицията не знаеше прекалено добре що за хора ще се появят днес!? И как толкова късно се сети, че част от тях ще носят присъщите за футболното насилие взривни устройства. Нали седмици наред в мрежата се сипят закани на агиткиткаджийски ядра. А мнозина от придошлите привърженици на ДСБ на площада решиха, че полицията съзнателно е допуснала запалянковците с техния арсенал – за да ползва тяхното присъствие като повод да погне всички протестиращи.

Не ми се гадае каква е истината, нито съм от хората с готовите отговори. Факт е обаче, че иначе полицаите действаха стройно и премерено. Атакуваха точно ядрото на футболните хулигани до Студентския дом. Изтласкаха ги и на практика обособиха групата на истинските организатори на протеста. После, след получените нареждания за разпръскване на протеста, ченгетата избутаха постепенно със щитовете и останалите. После освободиха и движението около Орлов мост.

nabludatel.blogspot.com

„Протестът хвърля отпечатък върху демокрацията в България. Полицията днес действа правилно“, заяви министърът на вътрешните работи Михаил Миков. Министърът твърди, че полицията не е била подред, а просто лошите протестиращи.

„Когато се нарушава закона, се използва сила“, пак цитат от МВР. Аз си мислех, че силата идва в краен случай. Добре, че не стреляха с двете карабини сълзотворен газ.

Понеже бях на протеста, спомените ми са, че полицията атакува тълпата, а не обратното. Разбира се, че ще обявят всички за лумпени и ще си измият ръцете.

154 са арестуваните… По болници са изпратени около 40 непълнолетни с леки телесни повреди.

Общо взето министрите изброиха всички негативи на протеста. Медиите също заснеха негативите. Посланията от трибуната с мегафона ги подминаваха, защото няма „екшън“ на тях. А именно посланията бяха важни, дано някъде ги има записани на видео.

Голяма полицейска грешка беше, че нападнаха цялата тълпа и започнаха да я избутват, уж заради сигнал за бомба. Просто трябваше да си стоят в линия и никой нямаше да пробие кордона. За мен лично избутването беше прекалено и доведе до повече ексцесии. Въпреки че не мога да отрека тактическия ход на полицията – да разпръсне тълпата, за да я обезсили.

„Отговорността трябва да поемат организаторите“, каза още Миков. Правителството не рабира, че няма „организатори“. Има недоволни хора, излезли на площада. Не може да организираш тълпата. Всеки има мотиви, за да протестира. Едни протестират хард и се бият, други само скандират. Всеки е отговорен за поведението си.

Аз преброих 7 полицейски камери на протеста. Преброих и десетина цивилни полицаи, внедрени в тълпата и движещи се с нея. Вероятно са имали специална мисия…

А журналистическите въпроси на пресконференцията на правителството са просто уникални… Журналистите искат имената на виновните от министрите… Сякаш това е най-важното, кой е чупил. Има ли значение дали се казва Иван или Мария. Парадоксалното е, че виновните стоят пред тях на трибуната за пресконференции…

Виж още:

Бой с полицията – фотогалерия 64 снимки + видео

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.