Нещо не беше наред с тоя протест. А провокаторите и Бойко си свършиха работата

Полицаи душат с шала му възрастен протестиращ. Снимки: Булфото

Няколко хиляди протестиращи, стотина арестувани, десетки ранени… Всъщност какво толкова? Нещо нормално за едно гражданско общество. Я какво става в съседна Гърция…

Но нещо не е наред… Вчерашният протест показа, че България е още далеч от един истински граждански протест. Студентски, екологически и земеделски организации успяха да изкарат на площада пред парламента немного хора. Затова пък наизлязоха лумпени, футболни хулигани, националистите на Расате. Наизлязоха и ученици, ей тъй, да протестират, да викат и да хвърлят сняг по полицаите. Екстремистите хвърляха и не само сняг. Но – няколко хиляди души общо.

И от тях правителството се уплаши, като че ли кой знае какво ще стане.
По същото време в Латвия по площадите на Рига излязоха 20 000 души. В постсъветската република гражданското общество също още прохожда. Но там погромите са страшни – обърнати коли, счупени витрини. А ранените и арестуваните са …колкото в България. Нещо не е наред…

Журналистът от в. „Атака“ Заприн Караминов е набит и разкървавен от полицията, защото е наблюдавал отстрани как бият ученичка и двама тинейджъри. Снимки: Булфото

Тукашната полиция изобилства от простаци и хора, които налитат на бой. Биеха ученици и момичета, удряха журналисти (репортерка на „Дневник” и репортер на „Атака” са сред пострадалите).

Но какво е различното? Защо тук не излязоха десетки хиляди?
Икономиката на Латвия, казват, е пред колапс. Положението е драматично. Размириците са планирани „извън пределите на страната”, казаха от тамошното правителство. Ясно е къде извън – от Русия.

Тук бяха организирани „отвътре в страната”. Естественото гражданско недоволство обаче не стига такива предели като там. И беше яхнато от всевъзможни провокатори. Които на практика обслужиха полицията и правителството – по искане на МВР кметът Борисов отмени разрешението за протеста, защото имало опасност от самоделна бомба. Колко просто – предупреждаваш кмета, който е бивш полицай – и той веднага забранява.
Всъщност това е причината за боя. Агитките от екстремисти едва ли щяха да предизвикат толкова екцесии, колкото забраната на митинга и атаката на полицията да разгони протестиращите.

Бойко Борисов е оплют във форумите в Интернет за тази отмяна на разрешението за протеста. Уж голям противник на правителството, искаше предсрочни избори, а сега застана на негова страна. Лъжат се обаче онези, които смятат, че той губи подкрепа и гласове. Колкото загуби, три пъти повече ще спечели – от гравитиращия около БСП електорат. Така те се убеждават, че Бойко иска спокойствие и ред, че е против тези „екстремисти”. Така провокаторите и Бойко си свършиха работата – протестиращите са представени като хулигани, екстремисти. Някой полк от червени бабички може да премине под негово командване на изборите. И не само бабички.

Полицай мери силите си с ученичка. Снимки: Булфото

Несъзнателно фотографите и операторите на улицата показваха изкривена картина на случващото се. Те търсят боя, търсят да снимат схватката. И в кадрите им най-често попадаха онези от агитката. Събралите се на мирен протест не са интересни, те не са в кадър. Така се създава представата, че протестиращите са били главно екстремисти. А това внушение може да се направи и съвсем съзнателно. Днес във вестниците ще се види кой как се опитва да представи конфликта.

Протестът обаче нямаше силна подкрепа. Форумите в Интернет дни наред се пълнеха с коментари по този повод, а ако толкова хора бяха излезли и на площада, картината щеше да бъде друга. Повечето предпочитат да протестират от компютъра.
Някои пък искаха да се повтори протеста от 1997 г., когато тълпи потрошиха колите около парламента, разбиха го, счупиха прозорците и така България влезе в световните новини като страна не на цивилизования протест, а на лумпенски бунтове.

Това не се повтори през 2009-а не само заради армията от полицаи, които биеха наред и изтласкаха далеч протестиращите. Няма го онзи взрив от недоволство и икономическият колапс от управлението на кабинета Виденов. Колкото и да не се харесва това правителство на тройната коалиция, сега има стабилност – и икономическа, и политическа. Може да има недоволни, разочаровани, но няма реална алтернатива. Партията на Бойко Борисов не успява да събере толкова подкрепа и недоволни, колкото събра Симеон, колкото събра Костов, когато дойде на власт. И най-вероятно България я очаква нова сложна коалиция.
Причините за недоволство сега са други – не, че заплатите са се стопили до 10 долара. На хората им писна да гледат наглата корупция на власт.

Снимки: Булфото

Да слушат Доган, който казва – какво толкова, че са ме снимали на яхта – бих си купил летяща чиния, ама няма. Да гледат как властта се разпределя на квоти 3-5-8, за да могат пропорционално да крадат. Да гледат как им се хили един компрометиран Румен Петков, и как прокуратурата не иска да се занимава с неговите действия като министър, а го разследва дали е издал някаква мутра като агент на ДАНС. Или как България става жертва на руски интереси, обвързана с тръби от газ, с руския договор на един друг нагло усмихнат бивш министър – Румен Овчаров – който по време на кризата се оказа на почивка в Латинска Америка.

И заменки на земя продължават, и строителство в резервати… И всичко това охранявано с кордони от невъзпитани полицаи – псувните и заканите им се чуват и в репортажите по телевизиите.

И протестът беше срещу всичко, а се получи някак срещу нищо. Всеки с някакви искания, много от тях – нелепи. Да изринем боклуците. Но кой идва на тяхно място? Бойко Борисов, който се умириса на софийски боклук? Сидеров? Коалицията на съмнителния милионер Ковачки с ВМРО?

Обзема те безсилие. Не ти се ходи на протест, а направо ти се емигрира.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.