Да изметем боклуците, а кой идва на тяхно място?

Да изметем боклуците – този призив на протестиращите нещо намирисва. Кой да дойде на тяхно място? Бойко Борисов? Волен Сидеров? Новата партия на милионера Ковачки в коалиция с ВМРО на бузестия Каракачанов? Прекрасна алтернатива.

Във форумите се мяркат мнения, че е нужно експертно правителство.  Но в България почти не е останал експерт, който да не е обвързан с някоя партия. И как да стане това? Президентът да разпусне парламента и да назначи експертно служебно правителство? И какви експерти ще наизвади от долапа… Правителството на Гоце, както ще го нарекат веднага. То не, че и сегашното не го наричат така.

Да, недоволни има, властта е дебелокожа. Но призивите да се изметат боклуците от парламента е нелеп. Кои са боклуците? Политици от различни цветове, влезли там с гласовете на всички. Затова е толкова мижав протеста. Гласоподавателите на БСП не го подкрепят. Тези на ДПС – също. И т. н. Не се чу дори „Атака” да го подкрепи силно. Бойко Борисов се измъкна и забрани протеста.

Като че ли трябва да се появи нова политическа сила, която да събере недоволните. Те са повече от онези на площада и дори някои от тях не споделят този начин на протест.

И въпреки това повечето от сегашните политици в парламента пак ще се появят там на следващите избори. Избрани от всички българи. Всеки гласува доверие на някого, а после се чуват крясъци – да изметем боклуците. Българинът още не се отучил да говори от първо лице множествено число, както се говореше при комунизма. Вече не „сме” „ние”. Един гласува за едни, друг – за други. Ако някой иска да измете боклуците от парламента, друг не иска. Какво да се прави при това положение? Идат нови избори, всеки да му мисли. Дори няма да с стигне до извънредни, въпреки призивите на Бойко Борисов или Слави Трифонов.

Най-вероятно пак ще има коалиция. Дали ще е Бойко със СДС и ДСБ или с БСП, ще се види. Пак ще има разочаровани. Но някак България трябва да си състави правителство, нали? Няма да падне от Марс или от Гоце.

В Германия враговете леви и десни направиха коалиция, поради равния изборен резултат. И прагматично управляват страната си, без да виждат нещо чудовищно в тази двойна коалиция.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.