Проф. Здравко Райков: Ракията е основната причина българинът да мре

Проф. Здравко Райков. Снимки: авторката

Здравко Райков е социолог, професор по пиар, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и автор на много книги. Последните му 3 книги са под мотото: „Това, което докторите няма да ви кажат“ и се наричат „Вино за здраве“, „Сън за здраве“ и „Пари за здраве“. Проф. Райков твърди, че е създал уникална система за хранене и физическо натоварване, благодарение на която държи докторите далече от себе си.

Наскоро излезе книгата ви „Пари за здраве“. По време на финансовата криза не е ли по-трудно хората да правят пари?

– Част от човечеството е невероятно лениво, мързеливо и глупаво. Тенденцията към оглупяване и затъпяване е световна. От друга страна, започва тотална криза за суровини. Ние изчерпваме ресурсите, с които разполага планетата. Няма храни. Същевременно има демографски взрив. Това, че в България и в Европа не се раждат достатъчно деца, не означава, че на останалите континенти няма демографска бомба и много гладни хора. Тези тенденции свидетелстват, че неустойчивостта и несигурността само ще се задълбочават. Това е непоколебима тенденция на развитие. А огромната част от хората са много инертни. Всемогъщата масова култура така е промила мозъците им, че те имат една единствена цел – да консумират. Това им се внушава непрекъснато. Някой друг мисли, вместо тях и това ги задоволява. Виждаме какво става – за огромна част от хората виновно е правителството. Сменя се правителството, отначало е добре посрещнато, но след 2 месеца то е виновно за ниските пенсии. Докато човек не разбере, че  сам е ковач на собствената си съдба, той ще се движи в този омагьосан кръг и ще псува управниците. Съдбата на всеки, мястото му в обществото и начина му на живот си ги определя той самият. Това е капитализмът.

Истинският капитализъм предполага два варианта. Единият е – ти си предприемчива личност, търсеща, неуморна, никога не се предаваш и преуспяваш. Другият е – инертен си, потребител си, консуматор си – болен си, пациент си и си пленник на манипулатори. Това е. Тази закономерност няма да бъде променена. Има изследвания на психолози, които сочат, че от 100 човека, само 5 могат да мислят нормално. Останалите следват сляпо стадото. Някакъв лидер или водач може да ги води към пропаст, но те вървят след него. Така че за огромната част от човечеството животът няма да става по-лек занапред, а ако искат да бъде по-приятен, трябва сами да си го променят, а не да вярват на разни политици.

Как да се научат хората да мислят? Промиването на мозъци е лесно, а обратното?

– Това е въпросът и големият проблем. Никой не ни е учил да мислим. В Америка установиха, че сред хората цари тотално финансово невежество и въведоха от тази година в началните училища уроци и лекции по финансова грамотност. В българското общество към този проблем се допълва и липсата на образци и еталони. В нашето публично пространство доминират лошите, негативните примери. Корупционери и различни хора, които непочтено изкарват своите пари. С книгата „Пари за здраве“ това беше една от целите ми – да помогна на читателя да попадне в обкръжение на добри хора. Когато ти си в среда, изпълнена с мрънкалници, недоволни и песимисти, също ставаш такъв. Когато си сред хора, които никога не се предават, а търсят и намират своите възможности да се реализират, ти също ставаш  такъв. Много е просто. Най-важното е да научиш човека сам да лови риба, а не да му даваш рибата. Да му помогнеш да разбере, че той е собственикът на своята съдба. Да го накараш да се довери на себе си и да опознае своите възможности. То е като управлението на автомобил. Това, че си взел книжка, не означава, че можеш да караш. Трябва да минеш 60-70 хил. километра, за да станеш шофьор.
Така е и с личния ни живот в икономически аспект. Финансовата криза е съпроводена в момента в цяла Западна Европа, в САЩ, Канада и другите развити страни, с много мощна кредитна криза. Милиони хора не могат да си връщат кредитите и имуществото им изчезва – нямат автомобили, нямат телевизори, нямат жилища. Няколко милиона човека в Америка вече се разделиха със своето имущество.

Какво препоръчвате на българите, за да не изпадат в подобна ситуация?

– Отделният човек, който разполага с определен личен бюджет, да бъде така добър да си го управлява и да го пази от хората, които искат да му го вземат. Защото парите биват само два вида – моите и твоите. Няма други пари. За да имам аз пари, трябва да взема твоите пари. Да ти промия мозъка. Вече на вратите на магазините (особено бижутерийните) има сканиращи устройства, които знаят какво ти се мотае в главата, когато преминеш през вратата.

Четат ти мислите, така ли?

– Разбира се, вече са разработени такива системи и те непрекъснато се усъвършенстват. Ще дойде момент, когато в големите молове и магазини, на вратите ще има сканиращи устройства и ще се знае – преминават 100 човека, 50 от тях искат да си купят еди каква си блузка. Следващият етап ще бъде, когато преминеш през това устройство, да забравиш за какво си дошъл.

Проф. Здравко Райков. Снимки: авторката

И да си купиш това, което искат собствениците на магазина, така ли?

– Точно така. Човек е доведен до такова състояние, че вече не мисли. Манипулираният човек е лишен от основното си и най-велико благо – сам да определя съдбата си. Някой друг определя съдбата ти. В сферата на политиката, това е: „Гласувай за мен“. Защо трябва да гласуваш? Единственият интерес на формацията, за която гласуваш, е да вземе властта, за да може да прибере от бюджетната баница, каквото може да се прибере. И да го даде на тези, които са я изпратили там. Не хората, а икономическите групировки избират кой да бъде на власт сега, утре или след 10 години. Това е капитализмът. Ние сме в този свят и не можем да го променим. Единствената ни възможност е да се адаптираме към тази система. А за да се адаптираме, трябва да познаваме нейните закони.

Какви са законите за правене на пари в съществуващата система според вас?

– Законите за правене на пари са следните – здравият разум никога да не те напуска (а ние повечето нямаме здрав разум), креативност, творчество, никога да не се предаваш, защото винаги има възможности. Изследвания, които цитирам в книгата си, сочат, че богаташите във Великобритания и Западна Европа средно по 17 пъти са се проваляли, но не са се предавали, докато накрая са намерили своята ниша.

Да се провалиш 17 пъти не е ли прекалено?

– А някои по 70 пъти са се проваляли. Беате Узе, мултимилионерка, която почина през 2007 година, започва от нулата в невероятно трудна среда, през Втората световна война. Мъжът й е убит на Източния фронт и тя няма нищо. Забранено й е да работи, защото е била военен пилот. Започва с черна търговия, оттук-оттам, докато намира своята ниша – секса. Това е жената, която създава първите секс-шопове. Първата сексуално-еротичната телевизия в Западна Европа е нейна. Пийп шоповете, сексуалните атрибути и играчки – всичко е нейно изобретение.

Вие сте професор по пиар, а пиарите са съществен елемент от машината за промиване на мозъци. С тези приказки да не изкупувате някаква вина?

– Нищо лично. Това е нашият начин за правене на пари. Системата изисква такива хора.

Когато си навътре в пиара, май не е много пиарско да разкриваш нещата от кухнята?

– Спомням си, че мой колега, американец, като издаде книгата си „Теория и практика на манипулацията“, в предговора се извиняваше на читателите си, че той самият е обучил еди колко си човека. Аз нямам такива скрупули, нито пък някакви комплекси. С „Пари за здраве“ искам да убедя читателя, че той има уникални ресурси, които трябва да отключи. Проблемът е, че много хора не желаят да ги отключат. Предпочитат да разсъждават така: „Ракия има ли? – Има. Туршия има ли? – Има. Защо да се троша?“ Хората не обичат риска. Те искат да им е спокойно, пък макар и в блатото. Там е сигурно. Всички сме там. Когато излезеш на преден план и те забележат, ставаш обект на завист, на нападки. Рисковано е. И хората си предпочитат да са в сивата маса, където всички са като тях.

Проф. Здравко Райков. Снимки: авторката

 – Богатите казват, че имало два типа хора – бедни и роби. Значи бедните са свободни, а не богатите?

– Защо не искат да се сменят с бедните тогава? Защо не искат да отидат на мястото на хората без пари?

Богатите имат много отговорности, подложени са на голям стрес?

– Да бе – отговорността да изберат къде да изкарат уикенда си. Истински богатият човек е този, за когото парите работят. А той не работи. Той се радва на парите, които изработват парите, за да може да им се радва. Без пари няма свобода. Може да си безработен и цял ден да се мотаеш, но изборът ти е от единия до другия ъгъл. Свободен е човекът, който може да прави пари.

Защо не всеки може да прави пари?

– Основното изискване е следното – за да можеш да правиш пари, трябва да умееш да мислиш пазарно. Огромната част от човечеството (не само българите) не може да мисли. Хората чакат готови отговори. Когато се приберат вкъщи, те включват телевизора да чуят новините и да им кажат как се развиват нещата. Свободният човек, който познава своите възможности, работи върху тях и е информиран, прогнозира нещата не за две седмици или месец напред. Той вижда в десетилетия. Информираният човек можеше да види сегашната криза още през 2006 година. И доста хора го направиха. Те съумяха да развъртят парите си, защото кризата, освен трудности, създава и много възможности за правене не пари. Но до огромната част от населението шамарите достигат едва сега. И то не в пълната си сила. Тепърва ще понасят още по-сериозни удари.

Кога очаквате да се случи това?

– Може би лятото, есента, зимата на 2009 година и следващите 3-4 години ще бъдат много трудни. Това е част от капитализма. Криза след криза. Но има няколко тенденции, които са показателни, че животът на над 80% от живеещите на планетата ни, ще се вгорчи. Заради проблема с ресурсите и проблема с продоволствието. И ще има войни, непрекъснато войни. В основата на всичко са парите и интересите на хората. Интересите породиха и газовия конфликт. Битката между клановете в Украйна доведе до това, че и ние страдаме. Интересите вкарват група хора във властта, за да изкарат оттам хиляди и милиони. А наивниците на улиците, които им слушат лозунгите, се прибират и пият по една ракия. Щом отидат по кабинетите, управляващите забравят за хората, които са ги избрали, защото те са били само един инструмент да си постигнат целта. При социализма нещата бяха съвсем други, системата беше друга.

Каква беше системата?

– Колективът се грижеше за индивида. Сега индивидът се грижи за индивида. Сам трябва да постигаш всичко. Обществото ти е развързало ръцете. Имаш пълната свобода да импровизираш, да интерпретираш, да изобретяваш, но трябва да си активен. Трябва да си деен. Да си предприемчив. А това не става като излизаш сутрин от къщи, отиваш на работното си място в 9 часа, напускаш работното си място в 5 часа и смяташ, че с това се изчерпват твоите ангажименти към себе си. Ако следваш този модел, непрекъснато ще се въртиш в омагьосания кръг на недоимъка. Човек всеки ден трябва да изяжда по 7-8 плода минимум. На трапезата му трябва да има чист шоколад, бутилка качествено вино…

Вие имате и друга книга – „Сън за здраве“. Какво не знаем за връзката между съня и здравето според вас?

– Хипократ е съветвал някога истинските доктори (защото сега няма истински доктори), първо да питат своите пациенти: „Как спите?“. От това как спиш се определя всичко останало в твоето здраве. Природата неслучайно е разделила денонощието на 3 части – етап спане, етап активност и етап, в който релаксираш.

По колко часа на денонощие трябва да се спи?

– Общо-взето е индивидуално. По-същественият въпрос е  кога трябва да се спи. Наполеон е спал по 4 часа. Чърчил си е лягал в 8 и половина, но е ставал в 1 часа през нощта. Тоест, ако си легнеш в 9 часа и станеш в 2 часа, ти спиш прекрасно. Но ако си легнеш в 2 часа и спиш до 10, това е безсмислено губене на време. Организмът ти страда още повече. Сънят има много регулативни функции.
Сънят произвежда един много важен хормон – мелатонин, който е в основата на свежестта и на младостта, и секретира серотонина, който е хормонът на любовта и на радостта. Тоест, тези два хормона, които ни правят нормални хора, се отделят насън. Виждаме толкова мрачни хора около нас. Една от причините, освен че слушат политици, е, че не спят. Те си лягат в 12 часа. Мелатонинът може да се възпроизведе само между 9-10 вечерта и 2 часа през нощта най-късно. Ако човек не си ляга към 9-10 вечерта и не спи до 3-4 часа през нощта, той е обречен и буквално съсипва себе си. Сърдечносъдовите заболявания и сънят са директно свързани. България е на първо място в света по сърдечносъдови заболявания. Нашенецът масово мре от сърце и инсулти, вече дори на по 30-40 години.

Младите умират от сърце главно заради злоупотреба с дрога, не толкова от недоспиване…

– Основната причина да мре българинът е ракията. Във „Вино за здраве“ аз съм привел изследвания. Има едно изследване на Световната здравна организация, което продължи 7 години. Беше осъществено във Франция и Великобритания. Задачата беше да се установи защо в едната държава хората не познават сърдечносъдовите заболявания (особено в Южна Франция), а в другата (особено в Шотландия) мрат от сърце. Причината французите да са здрави е виното. Българинът едно време като е пиел по 300 литра добро вино годишно (без химия), не е познавал сърдечносъдовите заболявания. Но тогава е пиел и по 7-8 литра ракия годишно. А сега пие 70 литра ракия годишно и 7-8 литра вино, при това некачествено.

Проф. Здравко Райков. Снимки: авторката

За виното във всяко изследване пише различно. Веднъж казват „полезно е“, друг път – „вредно е“.

– Цитирам за втори път Хипократ, който казва: „Има два безценни продукта за човека – виното и меда“. Истинското вино има една уникална съставка – ресвератрол. От тази съставка вече почти са открили лекарство срещу рак. Тя прави от виното ракоубиец. Ние спасихме стотици хиляди души в Чернобил (над 300 000 души), изнасяйки тонове българско истинско каберне за руснаците. Всеки ден в организма ни попадат страшно много радионуклеиди. А чаша качествено, чисто вино, буквално ги извлича от организма ни и той се чисти, филтрира се. В 28 чаши бяло вино се съдържат 30% от ресвератрола и антиоксидантите, които има само в една чаша червено вино. Затова аз никога не пия бяло вино. 300 дни в годината (защото около 60 дни гладувам) на обяд и на вечеря пия червено вино.

По една чаша или по повече?

– Не повече. Аз знам какви са лошотиите, които носи виното от третата чаша нагоре. Поразиите са много големи. Има още два безценни продукта, които трябва да присъстват на трапезата ни всеки ден – това са стафиди и чесън. За съжаление, никой не ни обучава на тези неща.

Коя е основната причина за здравословните проблеми на хората според вас?

– Хората са много мързеливи и от това им идват и паричните, и здравните проблеми. Първо са невероятно затъпели и стават все по-невежи. Според изследване на ирландски колеги, Интернет и Гугъл още повече допринасят за затъпяването на днешните млади хора. Системата не се нуждае от мислещи личности, а от консуматори. От послушни хора и работници.

Казват, че колкото повече са глупавите, толкова по-добре живеят умните.

– Точно така. Затова системата се нуждае от хора, които само да харчат пари и да взимат колкото може повече кредити, за да консумират. Мъдрият Уорън Бъфет, най-богатият човек на планетата, казва, че никога не би си купил кола на лизинг или лотариен билет.

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.