Топлофикация – София днес можеше да работи с боклук, вместо с мазут

Боклукчийски камион вкарва боклук в централата на парното в Стокхолм. Боклукът се използва направо за гориво, без никакви преработки. Снимка: от видеофилм за централата в Стокхолм

Боклукът на София, който се балира и трупа на камари или се кара чак до Силистра, можеше да се използва за гориво в ТЕЦ-овете на Топлофикация без никакво замърсяване на въздуха. Това техническо решение, което се използва в някои европейски градове, в България въобще не се дискутира.

Газът става все по-скъп, а, както се видя, Русия може и да го спре. Освен мазут или въглища Топлофикация София няма друго решение. А използването на боклука на София като гориво може да поевтини парното и да помогне в случай на криза с газа.
В момента София се готви да строи скъп завод за преработка на боклука и е натрупала хиляди тонове бали. Бъдещият завод ще преработва боклука и един от продуктите, който ще се получава, е нещо като брикети, които могат да се използват в ТЕЦ-овете, но ще струват пари. А има решение боклукът да се гори директно в ТЕЦ-овете.

Как става това?
Въпреки неспирните опити на газовото лоби в България да внуши, че в Европа не е популярно централизираното топлоснабдяване, повечето домакинства и стопански потребители в столицата на Швеция, Стокхолм, използват точно този начин за отопление. Там се намира и една от най-големите топлоелектрически централи в Европа, която използва за основно гориво отпадъците – централата „Хьогдаленверкет”. Горивото на централата е боклукът на Стокхолм и околостите. Боклукчийските коли направо изсипват боклука в централата (виж видео).

Той се изгаря и от него се произвежда електрическа и топлинна енергия. Градът и много от съседните общини са сключили договор с финландската компания “Фортум” за крайна обработка на битовите отпадъци в централата. Благодарение на технологията, в столицата на Швеция значително са намалели емисиите на въглероден диоксид и други вредни вещества във въздуха. „Хьогдаленверкет” в момента е най-модерната сред централите от този тип в света. Всяка година в нея постъпват 500 000 тона битови отпадъци и 200 000 тона сортирани индустриални отпадъци, които се превръщат в 450 гигаватчаса електричество и 1,700 гигаватчаса топлинна енергия за четвърт милион шведи.

Изгорелите газове се пречистват на няколко етапа като се използват маркучи и електрофилтри. Използва се и т. нар. “мокър контрол”, което гарантира, че изхвърляните в атмосферата веществата са възможно най-ниски. При кондензацията на отпадните газове в процеса на мокрия контрол също се оползотворява повторно голяма част от остатъчната енергия.

Едно от най-големите предимства на този тип централи е, че отпадъците заменят изкопаемите горива. Общото количество изгорени битови отпадъци в „Хьогдаленверкетверкет” за една година се равнява на 135 милиона литра петрол. Това е все едно да се се карат 80 000 дизелови автомобили цяла една година.

Топлофикационната мрежа, към която спада „Хьогдаленверкетверкет”, включва 800 километра топлопроводи и 42 000 кубически метра гореща вода. Технологията на пречистване в централата изпълнява както стандартите по отношение на изгарянето на отпадъци на шведската агенция за опазване на околната среда, така и Директивата за изгаряна на отпадъци на ЕС.

Ефективността на „Хьогдаленверкетверкет” е близо 100 %. В Стокхолм около 600 000 домакинства и повечето работни места и други търговски зони са топлофицирани. Това се равнява на 75% от общите топлинни нужди. Вместо да се отказват от парното, да си махат радиаторите и да си режат тръбите, в Стокхолм всяка година към мрежата за централно топлоснабдяване се присъединяват около 20 000 нови домакинства.
–––––––-
Б. р. Финландската фирма „Фортум“ (50% държавна), чието видеофилмче е използвано за илюстрация тук, е една от най-големите енергийни фирми в Европа и един от кандидатите за приватизация на Топлофикация София. Виж тук всички фирми кандидатки за приватизаци на столичното парно.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.