Изтребители и ракети ще пазят Обама на 20 януари

Военни и полиция налагат невиждани мерки за сигурност във Вашингтон

Служител на Сикрет сървиз подготвя безопасността на новоизбрания президент Барак Обама на Мемориала Линкълн във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

На 20 януари новоизбраният американски президент Барак Обама ще встъпи официално в длъжност. Билетите за парада му по бул. “Пенсилвания” във Вашингтон бяха продадени за една минута. Очаква се на церемонията да се съберат около 2 милиона души, а мерките за сигурност са жестоки. Движението в града вече е ограничено, а във вторник се предвиждат сурови проверки, които трябва да предотвратят всякакви инциденти. Как военни и полиция ще пазят Обама и дошлите да го приветстват пише сп. “Тайм”.

Страната може и да е въвлечена в две войни, но онези, които ще дойдат във Вашингтон за инаугурацията на новоизбрания президент Барак Обама, с пълно основание може да се запитат дали не са в разгара на трета, и то в родната им страна. Пътищата в столицата изведнъж се оказаха блокирани. За една нощ по тротоарите се появиха бетонни прегради. Градът започна да придобива възсин оттенък, след като полицейското присъствие се увеличи значително. Не е изненадващо, че вече започнаха дебатите дали безпрецедентната сигурност е разумен ход, имайки предвид историческото значение на заклеването на Обама и изкушаващата му същност, или е свръхупотреба на сила, която е белег, че терористите вече са спечелили?

За мъжете и жените, натоварени да гарантират, че няма да се случи нищо лошо, подобен дебат е излишен. Ето как генералът от военновъздушните сили Виктор Ренуар описва ситуацията, която звучи като планиране на свръхсекретна война: “Силите за реагиране на атаки с химическо оръжие ще бъдат нащрек”, каза той като описа задълженията на някои от 11 500-те военни, ангажирани с инаугурацията на 20 януари. “За да засилим въздушната отбрана в района, ще използваме и услугите на NORAD – Северноамериканското командване за противоракетна отбрана.“ Ренуар, който е шеф на Северноамериканското командване след 11 септември, отговаря за защитата на САЩ от атаки. Затова за действие ще бъдат готови изтребители F-16 и зенитно-ракетни комплекси “Пейтриът”. И ако се наложи ще свалят нарушители на въздушното пространство. За извънредни действия ще са готови военни хеликоптери и десантни катери. “В района на столицата има военни оперативни групи, добави Ренуар не на среща на военни специалисти, а на последната закуска с репортери. Те ще трябва да осигурят достатъчна медицинска помощ, ако се случи произшествие.”

Е, събитие ще има и то е встъпването в длъжност на президента. Ренуар обаче има предвид, че има готовност за терористичен удар докато може би два милиона американци се съберат заедно следващия вторник. “Трябва да сме готови да отговорим, ако се случи нещо, което ще изисква намесата на Министерството на отбраната, каза той, в събитие, което е толкова забележително и важно, както и историческо.”

Въпреки военноморския флот и армадата, американските военни играят само поддържаща роля за сигурността на церемонията. Сикрет сървиз, натоварени със защитата на новоизбрания президент и на семейството му, командват в тази област. В допълнение към военните службата ще бъде подсилена с още 8000 полицейски служители. Много от тях ще работят на 12-часови смени като регулират движението или патрулират из града от петък. Местната полиция помага на изнервените фирми като качи на уебсайта си списък от над 50 лицензирани фирми за сигурност, които са заявили, че са “на разположение за помощ, свързана със сигурността” (да не говорим колко от тях се управляват от бивши полицейски служители).

Федералните власти твърдят, че няма сериозни заплахи за Обама или за церемонията, и са принудени да търпят недоволството на жителите на Вашингтон, разстроени от мерките за сигурност, които вече са предприети и които предстои да изтърпят. През миналата седмица таксиметровите шофьори и пътуващите с влакове се оплакаха от кордона, изграден около хотел „Хей-Адамс“, където е отседнало семейство Обама (предвидено е във вторник то да се премести в резиденция “Блеър Хаус”). Спряното улично движение около първокласните сгради задръсти артериите на града. То утежни и преминаването през града, което беше толкова сложно само когато президентът Клинтън затвори две преки на Пенсилвания авеню срещу Белия дом през 1995 година заради бомбите в Оклахома.

Междувременно Сикрет сървиз разгневи жителите от другата страна на река Потомак като нареди в деня на встъпването в длъжност всичките пет моста, които свързват Вирджиния със столицата, да бъдат затворени за лични автомобили. Според тях целта е да се намалят задръстванията в столицата, но не всички са съгласни. “Сикрет сървиз са ненормални, каза за “Вашингтон пост” Джеймс Морън, конгресмен от Демократическата партия за Вирджиния. Това е сигурност на стероиди.” Той оспори – и успя да отмени – решението на службите да забранят минаването на пешеходци по моста на 14-а улица, който е най-прекият път към церемонията. Въпреки това основните пътища, които опасват столицата, ще бъдат запазени само за официални превозни средства.

По време на тържествата четири станции на метрото близо до мястото ще бъдат затворени, а метрото – което ще бъде доста объркано – призова пътниците да носят възможно най-малко багаж, за да може забравените чанти да не предизвикват паника в полицията. “В деня на инаугурацията, казва управата на метрото в последен опит да унижи клиентите си, чакалните на метростанциите ще бъдат затворени от съображения за сигурност.” (За щастие близо до станциите ще бъдат поставени 146 преносими тоалетни, а други 5000 ще бъдат разпръснати по маршрута на президента и на мястото на церемонията.)

Обама, който трябва да произнесе речта си зад бронирано стъкло, ще премине през двукилометровия параден маршрут в чисто новата си армирана лимузина „Кадилак“. Ще бъде пазен от ванове на Сикрет сървиз, натъпкани с тежко въоръжени служители на подразделението Special Weapons and Tactics за специални операции и с военна електронна техника, която може да заглушава детонатори, взривяващи определени експлозиви. Ще бъдат използвани специални електронни устройства (които вече се прилагат в метрото), за да тестват въздуха за опасни биологически и химически вещества. Те ще бъдат подпомагани от поне четири кучета, които ще душат за скрити експлозиви. Шестгодишната белгийска овчарка Майк и друг път е работила за американски президент, поне така твърди водачът й сержант Даниъл Конрарди. Кучето е спокойно сред много хора и единственото нещо, което го притеснява, е стрелбата. “Надявам се да не чуем изстрели”, казва Конрарди. По целия път на президента ще бъдат разпръснати снайперисти и заедно с цяла батарея наблюдателни камери ще се грижат всичко подозрително бързо да бъде проверявано.

Всеки, който ще участва в тържествата, ще бъде обект на “основна проверка за сигурност”, казаха от Сикрет сървиз и предупредиха, че ще има големи опашки пред 13-те входа край парадния маршрут, които ще отворят в седем сутринта. Всичко, което може да предположите, че ще е забранено, е забранено. Списъкът варира от огнестрелни оръжия, муниции, експлозиви и ножове до доста по-обикновени неща като термоси, чадъри, детски колички и раници.

Подобни предпазни мерки може и да изглеждат крайни, докато не се сетим за атаките в Мумбай преди два месеца. Тогава десет терористи убиха 173 души и парализираха 13-милионния град за три дни, въоръжени с няколко автомата, гранати и мобифони. “Със сигурност атаките в Мумбай трябва да бъдат взети предвид на местно ниво”, каза Ренуар. Това, което го е впечатлило – а и всички, които планират сигурността на встъпването в длъжност на Обама – е колко бързо група терористи може да вземе доста голям град за заложник. Като забраняват чадърите, за да няма автомати „Калашников“ на церемонията, Сикрет сървиз смятат, че размяната си заслужава, дори и обществеността да не е съгласна.
По сп. Тайм

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.