Ами ако гръмне бойлерът в „Козлодуй”?

60 автобуса докараха вчера в София 3 хил. души да демонстрират за отварянето на блокове 3 и 4 в „Козлодуй” – основно работници на бизнесмена под гаранция Христо Ковачки. Организаторите на демонстрацията – неговата партия „Лидер”, ВМРО, един от видовете земеделци и присъединилите се „Гергьовден”, обаче твърдят, че на митинга шествие имало 12-15 хил души. Айде, да ги оставим да смятат колко души могат да возят 60 автобуса и колко са земеделците и гергьовците в София.
Не това е важното. Нито кой плаща масрафа.

Какво искат т.нар. протестиращи? Да се изежим на Европа и да си го надървим? Не, по-скоро тоя кърпеж от партии иска да събере гласове. Да се хареса на народа – ето, милее за България, за националното достойнство и т.н. Първа частна коалиция си зарибява електората.

Всичко добре, ако цялата работа не се крепеше на лъжи. Екземпляри като Каракачанов не спират да заблуждават за „Козлодуй” години наред. Често повтаряната теза, особено и от президента Първанов, е, че това са едни напълно безопасни блокове, спрени несправедливо по искане на ЕС. Това, обаче, е лъжа.

Нещото, което не казват политиците, е, че по решение на Европейската комисия постепенно бяха закрити всички ядрени реактори първо поколение в Европа – като недостатъчно безопасни. Защо някой тук си въобразява, че за България трябва да се направи изключение? Реактори от същия тип (ВВЕР 440 B230) като в „Козлодуй“ бяха закрити в ГДР и Словакия (която все пак не пусна спрения блок, както се закани).

Ядреното лоби у нас лъже, че същите реактори като закритите има във Финландия, Унгария и Чехия. Но тези там са дотолкова усъвършенствани (ВВЕР 440 от модела В213), че са признати за реактори второ поколение, макар някои от тях да нямат бетонен саркофаг отгоре, който предпазва от замърсяване при авария. Това е и основната разликата между работещите блокове 5 и 6, и спрените 3 и 4 в Козлодуй. Първите имат бетонен саркофаг, вторите нямат и, ако някой гръмне, ще омърси цяла Европа. А на България жална й майка.

А признаци за това има. Проблемът не е в техниката, а в главите на хората. Преди 3 години централата криеше опасен инцидент и отричаше, че има такъв. А по-късно той беше наречен в някои доклади най-опасният в света за последните години – когато прътите, които се спускат и изключват реактора, бяха залепнали и не искаха да падат (вина на производителя „Атомстройекспорт“ – никой не го коментира). Вместо тревога, тогавашният шеф на „Козлодуй“ каза, че не се спускали само 22 пръта от 60 – и без тях реакторът щял да спре. Това е типично за манталитета на средния българин, който хвали старата си лада, че върви като часовник, нищо че спирачките й малко не са наред.

Та въпросът е – ако гръмне бойлерът в „Козлодуй“, къде отиват президентът Първанов и очевидно подхождащата му Първа частна коалиция „Напред“, начело с Каракачанов? Ще влязат ли в затвора за безотговорния си популизъм?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.