Цитат в десетката: Русия вдигна бялото знаме. Украйна постигна целите си

Руският министър-председател Владимир Путин говори на заседание на министерския съвет в Москва. Снимка: Ройтерс

Русия се предаде. От началото на конфликта Украйна настоява за европейски цени и прилагане на европейската формула за изчисляване на цената на газта. Путин заяви, че това никога няма да стане:“Эпоха дешевого газа заканчивается, – сказал премьер-министр РФ. – Таково реальное положение дел”. (с) В.В.Путин 22.12.08.

(Епохата на евтиния газ свършва, – каза министър-председателят на Руската Федерация. – Такова е реалното положение на нещата.)

Защо Украйна печели? Защото формулата за ЕС е обвързана с цената на петрола и тъй като тя падна 4 пъти, тази на газта с шест месечно закъснение също ще падне най-малко 2,5 пъти:

Цена на газ для стран-получателей в течение года может снизиться в 2-2,5 раза по сравнению с нынешней, с учетом цены на нефть, заявил президент России Дмитрий Медведев. 17.01.09.

(Цената на газа за страните получателки може да спадне 2-2,5 пъти в сравнение със сегашната, с оглед цените на нефта, заяви президентът на Русия Д. Медведев.)

Впрочем както се вижда от горните два цитата, Медведев твърди точно обратното на това, което заявява Путин, което не вещае радостно бъдеще за Мин.председателя от КГБ.

Русия искаше Украйна да плаща цена за газа НЕОБВЪРЗАНА с тази на петрола и договаряна всяка година. Ако бяха успели, това би било прецедент, който да използват за постепенна промяна на другите договори – например с България. Фактически ние трябва да благодарим на украинците.

Успехът на Украйна е още по-голям от очакваното – тя е договорила и отстъпка 20% от цената!!! Единственото обяснение за това е, че Русия е признала зависимостта си от Киев.

Сега да поразсъждаваме за цените. Средно европейските цени за 2008 година са между 350 и 400$ и са обвързани с цената на петрола по формула, която се прилага с 6 месечно закъснение. Средните цени на петрола за 2008 година са около 120$ за барел. Така беше през 2008. Т. е. ако Украйна през 2008 година беше плащала европейските цени за газта наистина би платила над 400$. Но вече сме 2009 и в резултат на кризата цената на барел петрол е около 35$, а за цялата година в руския бюджет е залегнала цена за барел от 32$. Следователно петролът е паднал 4 пъти. Следователно европейската цена, договорена от Украйна за 2009 г., е не 400$ (това е била цената за 2008 година), а около 170-230$.

И от тези 170$ украинците получават отстъпка от 20% !!!! Т. е. те ще плащат газта между 140$ и 190$. Ето на това аз му казвам Голям шлем. Да прибавим към това и факта, че Киев няма да се бръкне в джоба да пълни газопроводите с технически газ, елиминирането на посредниците и картината се очертава ясно – Украйна не отстъпи никъде на Русия, а Русия вдигна бялото знаме в спора без да постигне нито една от целите си. Към това се прибавя и силно нарушения имидж на Москва като сериозен доставчик на газ за ЕС.

Още по темата в блога ExtremeCentrePoint

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.