Ватиканът разкрива тайните на най-големите грехове

Папа Бенедикт ХVІ маха от балкона си на събралите се на площад “Свети Петър” във Ватикана вярващи. Снимка: Ройтерс

Апостолическата пенитенцария* или „трибуналът на съвестта“ е обвит в мистерия още от създаването си от папа Александър ІІІ през 1179 година. До този момент той не беше изнасял подробности за случаите, които разглежда. Католическата църква ги смята за толкова ужасни, че единствено папата може да опрости греховете нa тези, които са ги извършили.

Но ръководен от стремеж да представи един по-прозрачен образ на Ватикана и да окуражи повече хора да се изповядват, трибуналът организира двудневна конференция в Рим, на която обсъди основната си цел и вътрешните си дела. „Въпреки, че е най-старото отделение на Светия престол, то не е много познато на обществото, най-вече заради естеството на работата му, свързано с тайни неща“, заяви епископ Джанфранко Джироти, вторият най-висш служител на трибунала.

Докато свещениците и епископите могат да изповядват грехове, толкова тежки колкото убийство или дори геноцид, трибуналът се занимава с престъпления, които Църквата смята дори за още по-сериозни. Те включват опит за убийство на папата, злоупотреба с поверителния характер на изповедите, като свещеникът разкрива естеството на греха и самоличността на изповядалия се, и дори свещеник, който е правил секс и след това предлага опрощаване на акта. Третият тип случаи, с които се занимава трибуналът, е прякото участие на мъж в аборт, което може да се изразява дори само в заплащането на аборта, и който след това иска да стане свещеник или дякон. „Това е нередност и ще рече, че той не трябва да бъде ръкоположен, ако не бъде помилван от папата“, каза кардинал Джеймс Франсис Стафорд – американец, който оглавява Апостолическата пенитенцария.

Оскверняването на нафора при причастието, което според католиците олицетворява тялото и кръвта на Христос, също се определя като изключително тежък грях, който се среща все по-често, отбелязаха високопоставени членове на трибунала. Кардинал Стафорд обяви, че зачестяват случаите, при които хората получават причастие и след това изплюват нафората или я оскверняват по друг начин, понякога чрез сатанински ритуали. През юли миналата година американски университетски преподавател, за да подчертае свободата на мисълта и религията заби гвоздей в една нафора и след това я изхвърли в боклука. Пол Майърс от университета в Минесота каза по-късно: „Продупчих я с ръждив пирон. След това просто я изхвърлих на боклука. Подлагайте всичко на съмнение. Господ не е велик, Исус не е вашият господар.“

Подобни грехове, с които само папата може да се занимава, действайки чрез трибунала, водят до автоматично отлъчване от църквата. Ако папата реши да опрости греха, решението за отлъчване се отменя. Изследване на италианския „Католически университет на светото сърце“ сочи, че 47 процента от италианците, или не се изповядват, или не са го правили от много отдавна.

По БТА

* Апостолическата пенитенцария, по-известна като Върховен трибунал на апостолическата пенитенцария, е един от трите трибунала на Римската курия (административния апарат на Светия престол). Апостолическата пенитенцария се занимава с въпроси, свързани с опрощаването на греховете в Римската католическа църква.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.