Два милиона ще посрещнат Обама, жителите на Вашингтон бягат от града

Зрители слушат концерта We Are One: Opening Inaugural Celebration в мемориала “Линкълн” във Вашингтон. Шоуто отбеляза началото на няколкодневните тържества за встъпването в длъжност на Обама. Снимка: Ройтерс

Рекорден брой хора се очаква да пристигнат във Вашингтон за историческите тържества на 20 януари. Очакват ги засилени мерки за сигурност по случай встъпването в длъжност на Барак Обама – символ на огромната надежда за промяна в страна, обхваната от сериозна икономическа рецесия.

След като на 4 ноември победи противника си – републиканецa Джон Маккейн – 47-годишният демократ Барак Обама ще трябва да се изправи пред две войни и безпрецедентна икономическа криза, невиждана от 30-те години на миналия век. Запознати със способността на първия чернокож американски президент да раздвижва масите по време на президентската кампания, властите предвидиха, че в столицата ще се струпат между 4 и 5 милиона души. Но при проверка на приблизителната числеността на хората се оказа, че те ще са между 1,5 и 2 милиона. Тълпата без съмнение ще остане рекордно голяма: най-много хора, присъствали някога на подобна церемония във Вашингтон, е имало през 1965 година при встъпването в длъжност на приемника на убития президент Джон Кенеди – Линдън Джонсън, когато се бяха събрали 1,2 милиона души.

Сегашните тържества ще продължат четири дни, като ще започнат в събота, 17 януари – денят в който Барак Обама ще пристигне с влак във Вашингтон от Филаделфия, подобно на своя предшественик и герой Ейбрахaм Линкълн. Празненствата ще приключат на 20 януари, вторник, след като Обама положи клетва за спазване на конституцията над същата Библия, над която се е заклел Линкълн през 1861 година. Обама ще говори пред Капитолия – седалището на американския Конгрес, и ще се изправи пред своите почитатели, събрали се на огромен площад с дължина 3 километра. След това между Капитолия и Белия дом ще премине шествие от 13 000 души, между които духови оркестри и военни части. Заради засилените мерки за сигурност в целия център на града с площ 9 квадратни километра, както и по повечето мостове, движението ще бъде спряно. По протежение на шествието ще бъдат разположени контролни пунктове за претърсване на гражданите.

Десет огромни екрана, стотици високоговорители, 8000 полицаи (с 1000 повече отколкото при встъпването в длъжност на Джордж Буш) и 11 500 военни ще канализират тълпата. Цената на церемонията възлиза на 75 милиона, получени чрез дарения. „Хотелите са пълни, всички лимузини в радиус от 100 км, са наети“, съобщи председателят на търговската камара на Вашингтон Джим Динегар. Някои хора са отдали къщите си под наем на посетителите, които идват специално за случая, но ентусиазмът, с който медиите описваха един задръстен град, е до известна степен пресилен. „Не познавам човек, който да е дал под наем къщата си за встъпването в длъжност на Обама“, отбеляза жител на Вашингтон, който напразно се опитвал да даде под наем за 1200 долара на вечер къщата си край Капитолия. Тържествата ще включват десетки официални балове и стотици други празненства, организирани от църкви, общини или етнически общности. Метрото, което ще работи по извънредно часово разписание, ще бъде претъпкано. „Няма да можем да превозим от 2 до 3 милиона души“, смята Лиса Фарбщайн от вашингтонското метро. „Ако не сте далеч, по-добре вървете пеша“. Велосипедистите се организират, за да насърчат придвижването с велосипед и предлагат безплатно паркиране.

Остава да се надяваме за сътрудничество от страна на метрото, както пожела Карин Льоблан, говорителка на службата за обществен транспорт. „Искаме целият свят да танцува танца на слънцето“, каза още тя. В малките часове на 20 април метрото ще бъде претоварено. Денят е неработен за почти всички административни служби, фирми и училища. 19 януари също беше неработен по случай деня на Мартин Лутър Кинг – чернокожия лидер, убит през 1968 година. През този дълъг уикенд жителите на Вашингтон, които не понасят големите навалици, или ще забогатеят, или ще се разорят. „Ще си остана вкъщи и ще следя церемониите по телевизията. Така ще мога да ги видя по-добре“, казва Наташа Осбърн, дългогодишна жителка на Вашингтон. „Изпитвам страх от тълпи. Дори никога не ходя да гледам изкуствения огън за националния празник на 4 юли“, обяснява Росана Берти, която възнамерява да отпразнува встъпването в длъжност на Обама като отиде на ски на Апалачите.

Усещайки златна възможност за печалба, туристическият сектор се опитва да привлече вашингтонци по време на дългия уикенд. „Поулийс плантейшън“ – ваканционен клуб за играчи на голф от Южна Каролина, на повече от 500 км южно от столицата – предлага пълен пакет от четири нощувки, с включена храна за 344 долара. Още по-далече, на остров Амилия във Флорида, седем хотела на брега на морето предлагат намаления на цените от 20 до 45 процента за жители на Вашингтон и околностите на столицата.

„Бихме желали да предложим друга възможност на хората, които искат да избягат от Вашингтон и огромните тълпи, които се очаква да пристигнат за церемонията“, коментира Джил Лангли, местен отговорник по туризма. Мнозина се питат дали струпването на хора пред Капитолия няма да бъде по-малко от предвиденото. В тази връзка Джоан Порт, собственичка на туристическа агенция във Вирджиния, заявява: „Смятам, че много хора ще се уплашат и ще се откажат да дойдат, след като разберат, че събитието ще е ужасяващо.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.